Naujagimiams įteiks marškinėlius su užrašu „Gimiau nerūkanti/is“

Gegužės 31 dieną 27-ąjį kartą bus minima Pasaulinė diena be tabako. Visoje Lietuvoje birželio 1 dieną jau 15-ąjį kartą bus vykdoma akcija „Gimiau nerūkanti/is”.

Akcijos metu marškinėliais su užrašu „Gimiau nerūkantis” ar „Gimiau nerūkanti” yra apdovanojami „Pasaulinę dieną be tabako” (gegužės 31 dieną) gimę naujagimiai. Akcija vyksta visuose Lietuvos miestų gimdymo namuose. Akcijos organizatoriai naujagimių tėvams tarsi už juos perduoda prašymą: „Leiskit gimti ir augti sveikiems”. Pagrindinis šios dienos tikslas yra apsaugoti dabartinę ir būsimas kartas nuo tabako vartojimo sukeliamų sveikatos, socialinių, aplinkos ir ekonominių problemų bei priverstinio kvėpavimo tabako dūmais užterštu oru.
Tiek moters, tiek vyro rūkymas šeimoje gali tapti rimta kliūtimi norint susilaukti vaikų šeimoje, o tėvų rūkymas gali reikšmingai pakenkti vaiko sveikatai. Pasyvus rūkymas nėštumo metu taip pat gali tapti vaisiaus ir jau gimusio vaiko sveikatos sutrikimų priežastimi. Augdami vaikai perima tėvų elgesio modelį ir patys dažniau pradeda rūkyti.
Rūkymo sukeltos ligos Lietuvai kasmet kainuoja apie 7 000 gyvybių. Dėl šios priežasties akcijos organizatoriai, matydami vis labiau visuomenėje, o ypač tarp moterų, plintantį rūkymą, siekia informuoti visuomenę ir paraginti saugoti vaikų ir savo sveikatą.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas