Muitinė 2015: vis mažiau vairuotojų ryžtasi siūlyti kyšį

Šiais metais Lietuvos muitinėje jau užfiksuoti pirmieji bandymai papirkti muitinės pareigūnus. Smulkias eurų kupiūras muitininkams bandė prakišti per Medininkų, Šalčininkų ir Raigardo kelio postus vykstantys krovininių automobilių vairuotojai.

Per Medininkų kelio postą į Baltarusiją grįžtantis šios šalies pilietis muitinės pareigūnui kartu su krovinio dokumentais bandė įbrukti 20 eurų kupiūrą. Vyriškis, matyt, tikėjosi, kad dokumentus forminantis muitininkas atsižvelgs į „atsidėkojimą”, nesiims tikrinti krovinio ir vairuotojas galės greičiau atlikti privalomas muitinės procedūras.
Pareigūnas įspėjo baltarusį, kad už siekį papirkti muitininką šiam gresia baudžiamoji atsakomybė. Vyriškis greit sumojo, kad 20 eurų „reikalas” jam gali baigtis teistumu ir, atsiprašęs pareigūno dėl „netyčia” į dokumentus patekusių pinigų, skubiai juos atsiėmė. Tačiau toks išsiblaškymas jam kainavo papildomas valandas muitinės poste, kadangi visais bandymo papirkti atvejais muitininkai imasi tikrinti automobilius detaliai. Kitą kartą šis vairuotojas turėtų atidžiau tikrinti pareigūnams duodamus dokumentus – krovinys ir dokumentai pasirodė esantys visiškai tvarkingi, o poste veltui praleistos vairuotojo darbo valandos buvo tik jo paties kaltė.
Pastaruoju metu vis daugiau muitinės pareigūnų prabylant apie bandymus juos papirkti ir principingai kviečiant specialiąsias tarnybas, vilkikų vairuotojai vis rečiau siūlo pinigų dokumentus forminantiems pareigūnams.
Be to, užfiksavusi vairuotojo bandymą papirkti pareigūną, muitinė kreipiasi į įmonę, kurioje jis dirba, pranešdama apie tai, kad vairuotojo muitiniam tikrinimui pateiktuose dokumentuose buvo rasti grynieji pinigai ir pareikšdama, kad muitinė netoleruos tokių dalykų, o ateityje nustačius panašias veikas, įmonės gabenamoms prekėms bus taikoma sugriežtinta muitinės kontrolė.
Pastebėta, kad ši Lietuvos muitinės taikoma praktika turėjo įtakos mažinant kyšio siūlymų skaičių. Dažnai per postus vykstantys vilkikų vairuotojai jau supranta, kad greitoms ir sklandžioms muitinės procedūroms užtikrinti tereikia tvarkingo krovinio ir jo dokumentų.
2015 m. Lietuvos Respublikos muitinės pareigūnų iniciatyva buvo nustatyti 453 (2014 m. – 826) neteisėti pinigų siūlymo muitinės pareigūnams atvejai. Apie bandymus juos papirkti nustatyta tvarka pranešė 176 muitinės pareigūnai. Daugiau kaip pusė jų tai padarė ne po vieną kartą.
Muitinės kriminalinė tarnyba praėjusiais metais pradėjo 35 ikiteisminius tyrimus pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 227 str. „Papirkimas”.
Dažniausiai papirkti Lietuvos muitininkus bando Baltarusijos piliečiai (211 atvejų). Rusai pernai pareigūnus bandė papirkti 67 kartus, lenkai – 62, lietuviai – 38, kitų valstybių piliečiai – 75 kartus.
25 muitininkus bandę papirkti vairuotojai teismo baudžiamaisiais įsakymais jau dabar yra pripažinti kaltais, jiems paskirtos piniginės baudos, 1 asmuo pripažintas kaltu, tačiau atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą be užstato, 8 asmenų atžvilgiu ikiteisminiai tyrimai nutraukti nenustačius nusikalstamos veikos požymių, dėl 1 asmens galimai padariusio nusikalstamą veiką vis dar vyksta tyrimas.
Pernai Lietuvos muitinė, savo iniciatyva atskleidusi nusikalstamos veikos atvejį, įtarimus pareiškė 2 pareigūnams. Šiuo metu vienas jų yra nušalintas nuo tarnybos, kitas paliko muitinę savo noru.

Muitinės inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas