Narkotikų kontrabandos tendencijos – sulaikyti kvaišalai tebeskaičiuojami šimtais kilogramų

Pernai Lietuvos muitinėje sulaikyta 424 kg narkotikų ir pradėta 111 ikiteisminių tyrimų dėl kvaišalų kontrabandos. Muitinės pareigūnai pastebi, kad mūsų šalis išlieka patraukliu kvaišalų tranzito punktu pervežant narkotikus, dažniausiai hašišą, iš Vakarų į Rytų valstybes. Vietinės gamybos sintetiniai narkotikai – amfetaminas gabenami į Skandinaviją. Aktuali ir trečioji tendencija – nenuslūgsta kvaišalų, parsisiunčiamu iš užsienio pašto siuntomis, banga.

Muitinės pareigūnai, vertindami padėtį narkotikų kontrabandos „fronte”, teigė, kad esminės pastarųjų metų tendencijos pernai stipriai nesikeitė.
Dėl patogios geografinės padėties mūsų šalis tebėra patraukliu tranzito punktu kvaišalų gabentojams. Tad ir sulaikytų narkotikų kiekiai vis dar skaičiuojami šimtais kilogramų – pernai Lietuvos muitinė iš viso sulaikė beveik pusę tonos kvaišalų. Dažniausiai tokiais dideliais kiekiais gabenamas hašišas – jo sulaikyta 413 kg (vien vasarį mūsų muitininkai sulaikė 220 kg šio narkotiko). Taip pat nemažai – 6, 5 kg sulaikyta ir kokaino.
Dar svaresni rezultatai buvo pasiekti bendradarbiaujant su kaimynais – Estijoje 2015 metais vasarį sulaikytas Lietuvos pilietis, kroviniu vilkiku vežęs 830 kg hašišo. Tai didžiausia sulaikyta narkotikų siunta Estijos istorijoje. Latvijoje 2015 m. balandį irgi buvo sumušti narkotikų kontrabandos sulaikymų rekordai – citrusinių vaisių krovinyje iš Ispanijos rasta 1,15 tonos hašišo siunta.
Nesilpnėja ir lietuviško amfetamino „eksporto” į Skandinavijos valstybes „tradicija”, besitęsianti jau ne mažiau nei 15 metų (maždaug nuo 2000-ųjų).
Viena aktualiausių problemų išlieka pašto siuntos – net 102 ikiteisminiai tyrimai (iš 111-kos) 2015 metų pradėti būtent dėl mėginimų narkotikus siųstis (ar siųsti) paštu. 2014 metais tokių tyrimų buvo pradėta 85.
Aktyviausiai kvaišalus siunčiasi Klaipėdos (43 pradėti ikiteisminiai tyrimai) ir Vilniaus regionų (40 tyrimų) gyventojai, treti – kauniečiai (28). Kone visais atvejais kvaišalai užsakomi internetinėse parduotuvėse, o pirkėjai 20-30-mečiai jaunuoliai. Nemažą dalį jų sudaro Lietuvoje gyvenantys ar studijuojantys užsieniečiai. Dažnu atveju pirkėjai gudrauja: užrašo nieko apie siuntą nenutuokiančio ir jos nelaukiančio kaimyno, bendramokslio ar atsitiktinio pažįstamo adresą. Tad pareigūnai ragina būti budriems ir nedalinti savo adresų atsitiktiniams pažįstamiems.
Tarp parsisiunčiamų narkotikų vyrauja sintetiniai kanabinoidai (chemikalais purkšti augalai, pvz. kanapės).
Pareigūnai pastebi, kad šiemet sumenko narkotikų srautas iš Kinijos: ankstesniaisiais metais į mūsų šalį iš ten, tiek smulkiomis, tiek stambiomis siuntomis plūdo vadinamosios naujosios psichoaktyvios medžiagos.
Tarp šalių, iš kurių dažniausiai siunčiamasi narkotikų tradiciškai lyderiauja Nyderlandai, iš kur dažniausiai parsisiunčiama kanapių, o taip pat MDMA (amfetamino darinys), haliucinogeninių medžiagų turinčios grybienos ir psichotropinių tablečių. Tačiau visai neatsiliko ir Didžioji Britanija. Taip pat, gana nelauktai į Lietuvą itin aktyviai siųsti narkotikai (kanapės) iš Čekijos Respublikos – dėl to narkotikų kontrabandos iš šios šalies pradėti 7 ikiteisminiai tyrimai.
Fiksuota ir keletas mėginimų siųsti narkotikus iš Lietuvos, daugiausia tai susiję su psichotropinių medžiagų turinčiais vaistais, kuriuos mėginta siųsti į Angliją arba Airiją.
Pasitaikė ir gana kurioziškų atveju: Klaipėdos teritorinėje muitinėje sulaikyta 16 paketų, siųstų į JAV ir Europą, skirtingais adresais. Kiekviename pakete rasta apie 20 g džiovintų grybų. Siuntos buvo sulaikytos, tačiau po ekspertizės paaiškėjo, kad šitaip į JAV mėginta išsiųsti lietuviškas paprastąsias musmires. Kurios nors ir nuodingos, tačiau neturi psichotropinių medžiagų. Pareigūnų manymu grybų pardavėjas šitaip mėgino tiesiog apgauti haliucinogeninių grybų „mėgėjus”.
Muitinės pareigūnai primena, kad lengvabūdiškumas, patiems siunčiantis neaiškios kilmės medžiagas ar leidžiant savo vardu tai daryti atsitiktiniams pažįstamiems, gali turėti labai skaudžių pasekmių. Asmenims, kurie parsisiuntė narkotinių, psichotropinių medžiagų paštu, gresia baudžiamoji atsakomybė bei reali laisvės atėmimo bausmė.

Lietuvos muitinės inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas