Panevėžio pataisos namuose gerėja įkalinimo sąlygos

Panevėžio pataisos namuose keturios iš penkių narkotikus vartojančių ir gydytis sutinkančių moterų atsikrato priklausomybės. Tai viena džiugių naujienų, kurias pataisos namų darbuotojai pranešė teisingumo ministrui Juozui Bernatoniui ir Kalėjimų departamento direktorei Živilei Mikėnaitei.
Panevėžio pataisos namų ir Panevėžio apygardos probacijos tarnybos vadovai pristatė praėjusių metų rezultatus. O jų pasiekta nemažai – sumažėjo kalinčių nuteistųjų skaičius, vykdoma efektyvesnė narkotikų ar mobiliųjų telefonų patekimo į įkalinimo įstaigą kontrolė, kone perpus sumažėjo probacijos priežiūroje esančių žmonių padaromų nusikaltimų.

Panevėžio pataisos namuose nuo 2013 m. veikia Priklausomybės ligų gydymo ir psichologinės reabilitacijos centras, kur gyvena moterys, sutinkančios gydytis narkotikų priklausomybę. Nuo veiklos pradžios čia pasveiko apie 80 procentų besigydžiusių nuteistųjų. Be to, pernai pataisos namų administracija šešioms moterims parodė laisvėje veikiantį reabilitacijos centrą. Rezultatas – viena buvusi nuteistoji ne tik įveikė priklausomybę, bet ir tapo Krizių centro koordinatore.
„Per visą laikotarpį, kai esu teisingumo ministras, skyriau didelį dėmesį įkalintų asmenų skaičiaus mažinimui. Džiugu, kad visų sistemos darbuotojų pastangos pasiteisino ir atsispindi skaičiuose. Pavyzdžiui, 2015-aisiais Panevėžio pataisos namuose vidutiniškai kalėjo 250 moterų. Iki tol įstaigoje buvo laikoma 300-350 nuteistųjų,” – sakė ministras.
2015 m. įstaiga įgyvendino ir kitas priemones, gerinančias nuteistų moterų gyvenimo sąlygas. Pavyzdžiui, įrengtos dvi papildomos stebėjimo kameros, imtasi kitų saugumo priemonių, užkertančių draudžiamų daiktų patekimą į teritoriją, pradėta nauja nuteistųjų mokymo praktika – pirmą kartą pataisos namų istorijoje nuteistos moterys turi galimybę mokytis už pataisos įstaigos ribų (t. y. ne pataisos namuose įrengtose klasėse, o Panevėžio profesinio rengimo centro mokymo bazėje), užmegzta tarpinstitucinių ryšių.
„Manau, 2015-ieji Panevėžio pataisos namams nebuvo lengvi – buvo pabėgusi viena nuteistoji, teko atlaikyti visuomenės spaudimą dėl ketinamų steigti Motinos ir vaiko namų. Kitąmet Panevėžys sulauks daugiau dėmesio iš Kalėjimų departamento – bus gerinamos nuteistųjų sąlygos, tobulinamas administracijos valdymas, struktūra,” – apie pokyčius kalbėjo Živilė Mikėnaitė.
Metinių rezultatų pristatymo metu daug kalbėta apie jau pagerintas darbuotojų sąlygas. Vadovai pasidžiaugė, jog visi pareigūnai turi naujas tvarkingas uniformas, o už laikotarpį, kai jų nebuvo, išmokėtos kompensacijos. Taip pat darbuotojams pakelti atlyginimai.

Pernai Panevėžio apygardos probacijos tarnybos darbuotojams pavyko ženkliai sumažinti prižiūrimų asmenų pakartotinio nusikalstamumo rodiklį: plėšimų sumažėjo 25 proc. (2014 m. – 8, o 2015 m. – 6), sveikatos sutrikdymų sumažėjo net 40 proc. nuo fiksuotų 15-os 2014-aisiais iki 9 pernai. Smurtinį elgesį keičiančiose ir kitose elgesio korekcijos programose dalyvavo kone perpus daugiau prižiūrimųjų.

Teisingumo ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas