Šiais metais didžiausias surastų sprogmenų kiekis – Zarasų rajone

Gruodžio 31 dieną Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono Sprogmenų neutralizavimo kuopos kariai suskaičiavo metų derlių. Palyginę su ankstesniais metais, teigia, kad šiemet sezonas – kaip niekada ilgas. Operacijos buvo vykdomos praktiškai iki pat metų galo. To ankstesniais metais dėl blogų oro sąlygų nebūdavo.

„Nepamenu tokių ilgų metų, kadangi paprastai jau gruodžio mėnesio pradžioje pradėdavome ruoštis kitų metų operacijoms, o šiemet dėl palankių oro sąlygų planinis ir operatyvinis išminavimas vyko praktiškai nepertraukiamai ištisus metus,” – sakė kuopos vadas kapitonas Nerijus Alekna.
Inžinerijos bataliono kariai išminuotojai į operatyvinius iškvietimus šiemet vyko net 1180 kartų. Lyginant su 2014 metais, 200 iškvietimų būta mažiau, tačiau jeigu pažvelgsime į dar ankstesnius – 2013 ir 2012 metus, kai siekdavo iki 1 tūkst. iškvietimų, inžinieriai teigia, kad šie metai pasižymėjo įvairios ūkinės veiklos aktyvumu Lietuvos teritorijoje.
Kariai išminuotojai juokauja, kad iškvietimų skaičius per metus rodo Lietuvos piliečių ekonominę padėtį: kai žmonės gerai gyvena – daugiau stato, investuoja į nekilnojamąjį turtą, tobulina infrastruktūrą, todėl kariams daugiau tenka važiuoti į iškvietimus ir atlikti sprogmenų neutralizavimo užduotis.
Jeigu prisiminsime ekonominės krizės metus – tuo laikotarpiu būdavo viso labo 750 iškvietimų. Po to palaipsniui šis skaičius kilo ir dabar jau mes matome aukštesnius rodiklius. Jeigu kalbėtume apie neutralizuotus sprogmenis, šiemet sprogmenų neutralizavimo specialistai sunaikino beveik 3 tūkst. standartinių sprogstamųjų užtaisų (SSU), neįskaitant šovinių.
Apibendrinant neplanines operacijas pastebėta, kad kiekvienam skyriui šiais metais vidutiniškai kiekvieną darbo dieną teko neutralizuoti po du SSU (čia neskaičiuojant planinio sprogmenų neutralizavimo sunaikintų SSU ir įvairaus kalibro šovinių).
Planinio sprogmenų neutralizavimo operacijų, per kurias tikrinamos ir valomos ištisos teritorijos, metu šiais metais buvo aptikta 3 267 įvairaus kalibro standartiniai sprogstamieji užtaisai. 2015 m. buvo patikrinta 7,4 ha teritorija. Lyginant su 2014 m., šiemet surastų standartinių sprogmenų skaičius yra 10 kartų didesnis.
Didžiausias surastų sprogmenų kiekis buvo aptiktas palyginus nedidelėje teritorijoje, Turmanto kaime, Zarasų rajone. Šioje vietovėje Inžinerijos bataliono specialistai 0,158 ha plotelyje rado ir sunaikino 2 899 įvairaus kalibro standartinius sprogmenis.
Antra teritorija (nors ir gerokai atsilieka pagal gausą nuo pirmosios, tačiau labai svarbi, žinant, kad kiekvieno sprogmens neutralizavimas – tai išgelbėta kažkieno gyvybė) – Lietuvos kariuomenės depų Arsenalo teritorija. Joje aptikti 392 sprogmenys. Tuo tarpu karių išminuotojų skirtoje trečioje vietoje savo pozicijas išlaikė Klaipėdos geležinkelio mazgo Pajuosčio kelio atkarpa – čia buvo rasti 173 sprogmenys.
Šiais metais daug dėmesio buvo skirta karinėms teritorijoms valyti, kad būtų galima tinkamai atlikti infrastruktūros vystymo ir plėtimo darbus. Pasak sprogmenų neutralizavimo kuopos vado, apibendrinat šiuos metus, galima drąsiai teigti, kad planinio išminavimo operacijų metu neutralizuotas standartinių sprogmenų kiekis viršija paskutiniųjų penkerių metų rodiklius.
Sprogmenų neutralizavimo kuopos kariai šiais metais padirbėjo iš peties, naikindami užsilikusius standartinius sprogmenis po I ir II pasaulinių karų bei sovietinės okupacijos metų.
Gyventojus įtarus, kad surado sprogmenį, Inžinerijos bataliono kariai išminuotojai prašo elgtis atsakingai, jokiu būdu neliesti ir nesiimti iniciatyvos patiems pergabenti ar kažkaip kitaip bandyti nukenksminti sprogmenį. Geriausias ir saugiausias Jūsų sveikatai ir gyvybei sprendimas – informuoti atsakingas tarnybas bendrąją pagalbos linija 112.

Krašto apsaugos ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas