Į Lietuvą pratyboms atgabenta NATO vadavietės įranga

Spalio 10 d. Klaipėdos centriniame Jūrų uosto terminale prisišvartavo laivas, atgabenęs lapkritį Baltijos valstybėse vyksiančioms pratyboms „Arkadinė jungtis 2015″ skirtą įrangą: apie 350 karinės technikos vienetų ir daugiau nei 100 konteinerių.

Lapkričio 9–20 dienomis vyksiančias pratybas „Arkadinė Jungtis 2015″ organizuoja Jungtinėje Karalystėje dislokuota NATO sąjungininkų greitojo reagavimo pajėgų vadavietė. Pratybų metu bus išbandomos naujos idėjos, kurios galėtų būti panaudotos vystant ypač greito reagavimo NATO pajėgas. Taip pat pratybose bus siekiama įvertinti galimybes dislokuotis ir vykdyti užduotis vietovėje, stiprinti partnerystę su Baltijos šalimis.
Sklandžią organizaciją atvykstančioms pajėgoms ir bendrų veiksmų suderinamumą užtikrina šių metų pradžioje Vilniuje pradėjęs veikti NATO pajėgų integravimo vienetas.
„NATO pajėgų integravimo vienetas padės visais įmanomais būdais, siekiant pagerinti koordinaciją ir bendrus veiksmus tarp priimančiosios šalies ir atvykstančių pajėgų, kad būtų užtikrintas kiek įmanoma sklandesnis ir greitesnis atvykstančių pajėgų dislokavimas,” – sakė NATO pajėgų integravimo vieneto Lietuvoje vadas pulkininkas Jakobas Sogardas Larsenas. Pasak vado, NATO pajėgų elementai sudarys galimybes ateityje jo vadovaujam NATO vienetui tapti svarbiausia ekspertine grupe, kuri galės sklandžiai ir greitai užtikrinti NATO ypač greito reagavimo pajėgų dislokavimą Baltijos šalyse.
NATO sąjungininkų greitojo reagavimo pajėgų vadavietės vieneto vadas brigados generolas Torstenas Gersdorfas pabrėžė, kad tokio pobūdžio pratybos kaip „Arcade Fusion” bus organizuojamos ir ateityje, taip siekiant parodyti NATO pajėgų pasiryžimą užtikrinti  Baltijos šalių užtikrinti. Tai, anot brigados generolo, bus daroma ir toliau artimai bendradarbiaujant su Lietuvos, Latvijos ir Estijos vadovybe, taip pat ir su kitais naujai įsteigtais NATO integravimo vienetais.
„Labai svarbu, kad atvykstant sąjungininkams mes suteiktume tinkamą priimančiosios šalies paramą. Tai labai sudėtingas procesas, kuris įtraukia ir kitas šalies institucijas, ” – teigė Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis. Šių pratybų kontekste Lietuvos kariuomenės logistinės pajėgos teikia visokeriopą paramą. Judėjimo kontrolės specialistų pagalba užtikrinamas koordinuotas ir sklandus padalinių perdislokavimas į oro ir jūrų uostus, LDK Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono kariai jau įrengė stovyklas Kairių poligone, kur atplukdyta technika ir kroviniai bus paskirstoma į tolesnius maršrutus. Karo policija visais etapais užtikrins kolonų eskortavimą ir kitą teisinę paramą kariniams vienetams.

Krašto apsaugos ministerijos inf., seržanto Mike O’Neill nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas