Paveldėti savo ateitį kvies Europos paveldo dienos

Rugsėjo 18-20 dienomis visoje Lietuvoje 22-ą kartą vyks Europos paveldo dienos (EPD). Šių metų tema „Paveldėkime savo ateitį” ketina „prakalbinti” Lietuvos valstybingumą atspindinčius kultūros paveldo objektus.

 

„Artėdami link Lietuvos valstybės Nepriklausomybės šimtmečio, Europos paveldo dienų metu šiemet nagrinėsime įvairių laikotarpių Lietuvos valstybingumo ženklus ir atskleisime, kaip jie atsispindi bei kaip juos galime naujai perskaityti kultūros pavelde”, – šių Europos paveldo dienų tikslą skelbia Kultūros paveldo departamento Registro tvarkymo, viešųjų ryšių ir edukacijos skyriaus vedėjas Alfredas Jomantas.
Visi kultūros paveldo objektai, Lietuvoje lankomi per Europos paveldo dienas, bus vienaip ar kitaip susiję su valstybingumo tema. Per juos 49-iose šalies savivaldybėse vyksiančių EPD renginių metu bus perteikiama, kaip skleidėsi mūsų valstybingumas nuo Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės laikų iki XX a.
Šiemet Europos paveldo dienos Vilniuje prasidės nuo pažintinio pasivaikščiojimo „Prie valstybės ištakų: senasis Vilnius archeologijos duomenimis” su dr. Justina Poškiene. Jame bus galima susipažinti su laiką „įveikusiu” archeologijos paveldu – svarbia nūdienos Vilniaus istorinio centro dalimi, liudijančia miesto pradžią. Pažintinio pasivaikščiojimo sostinėje „Senosios Lietuvos valstybingumas ir krikščionybė” su dr. Dariumi Baronu bus ieškoma praėjusių amžių pėdsakų, kuriuos įspaudė pagonys ir krikščionys, Senosios Lietuvos laikais kaimyniškai gyvenę nedideliame žemės lopinėlyje ties Vilnios ir Neries santaka.

Intrigą žada pažintinis pasivaikščiojimas Vilniuje su Gražina Kadžyte „Istorijos mylia: nuo Antakalnio 6 iki Antakalnio 6.” Kaip ir kodėl ekskursija prasidės ir baigsis ties tuo pačiu Antakalnio g. 6 numeriu – paaiškės tiems, kurie liks joje iki galo. Netradicinis pasivaikščiojimas pagrindine sostinės gatve „Gedimino prospektu iš praeities į ateitį” su prof. dr. Rasa Čepaitiene nebus ekskursija, kurioje dėstomi faktai, datos ir pavardės (nors ir jų pasitaikys), o veikiau kvietimas apmąstymui, diskusijai ir vertinimui, kokį kelią yra nužengusi mūsų valstybė ir kur link ji eina.

Renginiai Kaune prasidės Europos paveldo dienų atidarymu „Neo-Lithuania” rūmuose ir pėsčiųjų ekskursija „Jaunimo organizacijų būstinės tarpukariu”. Unikali galimybė patekti į uždarą objektą, priklausantį Lietuvos kariuomenės karinėms oro pajėgoms, atsivers rugsėjo 19-ą, kai vyks apžvalginė ekskursija buvusios Kauno tvirtovės Komendanto rūmuose.

Dalyvių dėmesio laukia ir konferencijos: Akmenėje – „Paveldėkime savo ateitį” bei Joniškyje – „Joniškio kraštas: nuo Magdeburgo teisių iki Žagarė kultūros sostinė 2015″. Daugelyje Lietuvos rajonų, pavyzdžiui, Mažeikiuose ir Plungėje, rengiamos pažintinės išvykos, skirtos Nepriklausomybės akto signatarams. Edukacinės programos, skirtos rezistenciniam laikotarpiui, organizuojamos Anykščiuose ir Šakiuose.

Kultūros paveldo departamento inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas