Kaimo turizmas – Lietuvos vizitinė kortelė

Šią savaitę pasaulinėje parodoje „Expo Milano 2015″ Lietuvos vizitine kortele tapo kaimo turizmas. Mūsų šalies paviljone lankytojai klausėsi Lietuvos ir jos kaimo turizmo pristatymo, suko galvas atsakydami į viktorinos klausimus, vaišinosi saulėgrąžų daigais ir midumi, smagiai trypė pasiutpolkę. Akivaizdu, kad ne vienam jų Lietuva buvo tikrai netikėtai įdomus atradimas.

Kaimo turizmo savaitei Lietuvos paviljone buvo intensyviai ruošiamasi. Lietuvos kaimo turizmo asociacijos (LKTA) vadovas Linas Žabaliūnas parengė įdomų Lietuvos istorijos ir kaimo turizmo, visų keturių šalies etnografinių regionų pristatymą, kviesdamas pažinti Lietuvos kultūrą per maistą – atvykti į kaimą, paragauti vietinio maisto. ,,Mūsų šalies tūkstančio metų istorija įspūdinga, tikrai turime kuo didžiuotis. Pagrindinius istorijos faktus sudėliojome taip, kad puikiai matytųsi, kokią jie turėjo įtaką mūsų tradicijoms formuotis. Visi pastebi, kad turime tiek daug žalios erdvės, o švari gamta ir puikios kokybės produktai tampa vis labiau patrauklūs”, – kalbėjo L. Žabaliūnas. Po pristatymo surengtoje viktorinoje žmonės buvo klausinėjami apie tai, ką išgirdo. Įdėmiausiai klausiusieji džiaugėsi prizais – rašikliais su Žemės ūkio ministerijos simbolika, daigų puokšte ar midumi.
Atkartojant Lietuvos paviljono temą, kuri yra balansas tarp naujovės ir tradicijos, kiekvienas kaimo turizmo pristatymas baigdavosi šiuolaikiško produkto – daigintų saulėgrąžų daigų ir tradicinio lietuviško gėrimo – midaus degustacijomis.
Ūkininkui Vincui Benevičiui iš Ringaudų kaimo (Kauno r.) išradingumo ir idėjų netrūksta. Jaunasis ūkininkas savo degustaciniam stalui užtiesti pagamino staltiesę–kilimą ir visą jį nuklijavo saulėgrąžų sėklomis. Priekinė kilimo dalis dekoruota Lietuvos kontūru, ūkio ir LKTA logotipais. Viršutinėje kilimo dalyje iš saulėgrąžų žiedų suformuota tvorelė, už kurios – namuko ir traktoriaus maketai, gyvulių figūrėlės. V. Benevičius degustacijai skirtus saulėgrąžų daigus rišo mažučiais pėdais ir guldė ant kaimo motyvais papuošto „lauko”. „Germogli di girasole” (taip itališkai vadinasi saulėgrąžų daigai) turėjo pasisekimą – smalsūs italai ir klausinėjo, ir uostė, ir mielai ragavo lietuviškąjį „super food”.
„Šią idėją žmona parsivežė iš JAV. Pradėję be jokių trąšų auginti saulėgrąžų, spindulinių pupuolių, liucernų, avinžirnių, lęšių daigus, pajutome didelį žmonių susidomėjimą, tad ne tik įsukome verslą, bet ir sugalvojome savo prekinį ženklą „žali”, – pasakojo Vincas, kuris, bendradarbiaudamas su Lietuvos kaimo turizmo asociacija, rengia įvairias degustacines programas kaimo turizmo sodybose.
Ūkininkas Erikas Augustinavičius, trečios kartos bitininkas iš Plinkaigalio kaimo (Krakių sen., Kėdainių r.), pagal seną receptūrą gamina originalų midų. Į parodą „Expo Milano” degustacijai atvežtos keturios „Šušvės midaus” rūšys turėjo nemažą pasisekimą tarp parodos lankytojų. „Tradicinis” midus pagamintas iš vandens, medaus, kadagio uogų, apynių, ajero šaknų, o štai „Pienių žiedų” midaus pagrindinis ingridientas yra fermentuoti pienių žiedai. Iš mamos paveldėto „Kunigaikščių” midaus recepte yra visi bičių produktai: medus, bičių pienelis, duonelė, žiedadulkės, pikis, gamyboje naudojami net vaško koriai. Midus „Jūratė” pavadintas žmonės garbei ir gaminamas su obuolių sultimis. „Atvažiavus į mūsų kaimo turizmo sodybą „Šušvė” galima ne tik gamta pasigrožėti, bet ir tradicinių amatų pamatyti. Turiu licenciją – midų galiu ir gaminti, ir vaišinti svečius”, – sakė E. Augustinavičius. Degustacijų metu bitininkas jau spėjo įsitikinti, kad italams švelnaus skonio 11–13 laipsnių stiprumo „šiaurės šalių vynas” yra tikra egzotika.
Apžiūrėję Lietuvos paviljoną, išklausę kaimo turizmo pristatymo, pasivaišinę išskirtiniais lietuviškais produktais, italai būtinai likdavo pažiūrėti ir liaudies šokių kolektyvo „Saulės žiedas” bei folkloro ansamblio „Vydraga” pasirodymų. Į uždegančios pasiutpolkės ratą besišypsančių šokėjų mielai leisdavosi įtraukiami paties įvairiausio amžiaus italai.
Prieš 18 metų įkurta Lietuvos kaimo turizmo asociacija šiuo metu vienija beveik 400 kaimo turizmo paslaugas teikiančių sodybų. Jos apima daug skirtingų krypčių – ramaus poilsio, šeimos švenčių, poilsio šeimoms su vaikais, verslo renginių, aktyvaus laisvalaikio, draugiškos gamtai, pažintinio poilsio, kulinarinio paveldo, sveikatingumo ir agro-turizmo.
Poilsiautojams aktyviai domintis vietiniu autentišku maistu, asociacija stiprina ryšius su ūkininkais ir amatininkais. Šiemet pakeisti ir organizacijos įstatai – dabar jos nariais gali būti ne tik nakvynę teikiantys paslaugų teikėjai, bet ir ūkininkai bei kiti paslaugų kaime tiekėjai, kuriantys pridėtinę kaimo turizmo vertę. LKTA skatina savo narius puoselėti vietinių produktų auginimo ir gamybos tradicijas, supažindinti ir tiekti juos savo svečiams. Siekdamos ugdyti sveiką, stiprią ir pilietišką visuomenę, Žemės ūkio ministerija ir Lietuvos kaimo turizmo asociacija pasirašė memorandumą dėl bendradarbiavimo, vykdant sparčiai populiarėjančios iniciatyvos „AuGink savo kraštą” projektą. Šiuo projektu didinamas žinomumas apie vietinius žemės ūkio produktus, stiprinamas jų įvaizdis.

Tours in Lithuania https://www.rakonds.com/

Žemės ūkio ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas