Miškų urėdijose – priešgaisrinė parengtis

Druskininkų miškų urėdija: poilsiautojai sąmoningėja

Druskininkų miškų urėdijos miško želdinimo ir apsaugos inžinieriaus Audriaus Norkūno teigimu, šioje teritorijoje miškų degamumas – vienas didžiausių šalyje, nes 90 proc. miškų sudaro sausi pušynai. Tad kasmet gaisrų nepavyksta išvengti. Vien šiemet teritorijoje jau kilo 9 gaisrai.
„Turime tris priešgaisrines komandas, vieni pirmųjų 2010 metais įsirengėme gaisrų stebėjimo detektorius, kuriais nuolat stebime miškus”, – sakė A.Norkūnas.
Miškininko teigimu, didžiąją dalį – maždaug 95 procentus gaisrų – sukelia poilsiautojai. Dauguma gaisrų kyla dėl jų neatsargaus ar neatsakingo elgesio – ne vietoje kūrenamų ar neužgesintų laužų, numestų nuorūkų ar pan.

 

Urėdijos darbuotojai nuolat lankosi poilsiavietėse, stengiasi sudrausminti iškylautojus, kartais už Miško lankymo ar Priešgaisrinių taisyklių pažeidimus juos ir baudžia – per sezoną nubaudžiama apie 20-30 pažeidėjų. Baudos gali siekti nuo keliolikos iki šimto ir daugiau eurų.
„Stengiamės bendrauti draugiškai, neskubame bausti, aiškiname, kad netinkamu elgesiu gamtai galima padaryti daug žalos, – sakė A.Norkūnas. – Galima pasidžiaugti, kad žmonės sąmoningėja ir miške elgiasi atsakingiau, labiau saugo tiek gamtą, tiek jų pačių patogumui įrengtą rekreacinę infrastruktūrą.”

Panevėžio miškų urėdija: gali tekti apriboti lankymąsi miškuose

Nors praėjusį savaitgalį meteorologai žadėjo smarkų lietų, prognozė neapsitvirtino. Panevėžyje iškrito labai nedaug kritulių. Šeštadienį tik 1,5 mm, o sekmadienį – padarė tik gerą rasą.
Tad kol kas laukuose ir miškuose sausa. Panevėžio miškų urėdijos teritorijoje vyrauja ketvirtos klasės – didelis – gaisrų pavojus.
Urėdijos miškininkas Gintaras Raškauskas teigė, kad miškininkai budi nuo 9 ryto iki saulės laidos.
Jo teigimu, laimė, didelių gaisrų miškuose dar nebuvo, tačiau pamiškėse jau kyla pavojų. Krekenavos seniūnijoje prie miško, senoje kirtavietėje degė žolė ir krūmai. Gaisrą gesino patys miškininkai.
G. Raškausko manymu, kol kas gelbėjo permainingi orai ir uodų gausa miškuose – lankėsi mažiau žmonių. Jei artimiausiu metu nepalis, miškininkai žada kreiptis į rajono savivaldybę, kad apribotų lankymąsi miškuose.
Penktoji gaisringumo klasė laikoma pavojingiausia. Pasak G.Raškausko, jei temperatūra viršija 25-30 laipsnių, nuo ketvirtos iki penktos klasės gali peršokti ir per savaitę. Tačiau, jei oro temperatūra gana žema, gali prireikti ir kelių savaičių.

Varėnos miškų urėdija: gaisrą gesino pasitelkę papildomas pajėgas

Praėjusį šeštadienį Varėnos miškų urėdijos antžeminė gaisrų stebėjimo sistema užfiksavo miško gaisro dūmus Perlojos girininkijos 670 kvartale (netoli Derežnos upelio). Į gaisravietę atvykusi urėdijos priešgaisrinė komanda pradėjo gesinti gaisrą. Kadangi buvo iškilusi grėsmė greta augantiems ypač didelio gaisringumo pušies jaunuolynams, buvo pasitelktos papildomos pajėgos.
Bendromis miškų urėdijos, Varėnos valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, Varėnos savivaldybės priešgaisrinių tarnybų komandų pajėgomis ugnies plitimas sustabdytas ir gaisro židinys lokalizuotas.
Išdegė 0,94 ha valstybinio miško. Gaisro priežastis – neatsargus miško lankytojų elgesys su ugnimi.

Utenos apskrities ugniagesiai: padaugėjo miško paklotės gaisrų

Praėjusią savaitę vėl padaugėjo gaisrų atvirose teritorijose. Bent du kartus Anykščių rajone degė miško paklotė.
Utenos apskrities ugniagesiai gelbėtojai pranešė, kad praėjusį pirmadienį ties Daugulių viensėdžiu degė miško paklotė. Išdegė 20 arų plotas.
Pasak Anykščių ugniagesių gelbėtojų viršininko Sauliaus Slavinsko, šiame gaisre degė šienaujamų pievų apsuptyje esančios medžiais apaugusios kalvelės miško paklotė. Plotas su miškų masyvais nesijungė, todėl rizikos, kad ugnis persimestų į didesnį mišką, nebuvo.
Ketvirtadienį Svėdasų seniūnijoje Miliūniškio kaime išdegė 5 arai miško paklotės ir jaunuolyno. Situacija buvo pavojingesnė nei Andrioniškio seniūnijoje kilusio gaisro, nes šalia gaisro vietos driekiasi elektros linija. Gaisro gesinti buvo pasiųsti du ugniagesių ekipažai.
Miško paklotės gaisrų praėjusią savaitę buvo gausu ir kituose Utenos apskrities rajonuose. Pavyzdžiui, Visagino savivaldybėje 100 kvadratinių metrų plote degė miško paklotė ir medžių kelmai. Pasak S. Slavinsko, paprastai gaisrų atvirose teritorijose priežastis sunku nustatyti, bet labai retai tai būna be žmogaus veiklos. Nebent trenktų žaibas. Todėl ugniagesiai dar ir dar kartą prašo gyventojų laužus kūrenti tik ten, kur leidžiama, jei gamtoje žmonės kepasi šašlykus, tai žarijas užgesinti, o rūkantiems nemėtyti nuorūkų, ypač neįsitikinus, kad jos tikrai užgesintos.
Generalinės miškų urėdijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas