Geriausiems mokslininkams įteiktos Lietuvos mokslo premijos

Pirmadienį teiktos Lietuvos mokslo premijos iškiliausiems Lietuvos mokslininkams. Premijų laureatus pasveikino Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius ir švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

Šiais metais paskirtos šešios premijos humanitarinių ir socialinių, fizinių, biomedicinos ir žemės ūkio mokslų bei technologijos mokslų srityse. Lietuvos mokslo premijos teikiamos už reikšmingus fundamentinius ir taikomuosius bei eksperimentinės plėtros darbus.
„Kiekvienais metais premijuojami darbai atskleidžia vis stipresnį Lietuvos mokslo tradicijų ryšį su pasauliniais tyrimais, vis aukštesnius mokslo kokybės reikalavimus, keliamus sau ir kolegoms. Kaip liudija laureatų patirtis, tokiems aukščiausios lygio moksliniams pasiekimams reikia pakankamai ilgo laiko ir nuolatinių pastangų, – sako švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis. – Viliuosi, kad laureatų veikla stipriai prisidės ir prie mokslininko profesijos įvaizdžio kūrimo, jo įtvirtinimo ir gerinimo”.
Humanitarinių ir socialinių mokslų srityse apdovanotas Lietuvos edukologijos universiteto profesorius emeritas Vincentas Drotvinas už mokslo darbą „Mažosios Lietuvos raštijos paveldo (leksikografijos) tyrimai”.
Fizinių mokslų srityje skirtos dvi premijos. Pirmoji jų įteikta Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto mokslininkams Daumantui Čipliui, Romualdui Rimeikai, Vytautui Samulioniui už darbų ciklą „Aukštadažnės akustinės bangos feroelektriniuose kristaluose, plačiatarpiuose puslaidininkiuose ir nanostruktūriniuose dariniuose”.
Antroji fizinių mokslų srities premija skirta Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto mokslininkams Ramūnui Garunkščiui ir Antanui Laurinčikui už darbų ciklą „Dzeta funkcijos. Universalumas, nuliai ir momentai”.
Biomedicinos ir žemės ūkio mokslų srityse taip pat skirtos dvi premijos. Pirmoji – Vilniaus universiteto Biotechnologijos instituto mokslininkams Giedriui Sasnauskui, Gintautui Tamulaičiui ir Mindaugui Zarembai už darbų ciklą „Nauji taikiniui specifinių endonukleazių sąveikos su DNR reguliacijos ir katalizės mechanizmai”.
Antrosios Biomedicinos ir žemės ūkio mokslų sričių premijos laureatai – Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro mokslininkai Pavelas Duchovskis, Aušra Brazaitytė, Giedrė Samuolienė ir Akvilė Viršilė, apdovanojami už darbų ciklą „Augalų fiziologijos tyrimai: raidos, streso, produktyvumo ir kokybės valdymas”.
Technologijos mokslų srities premija skirta Kauno technologijos universiteto mokslininkams Rimvydui Simučiui, Donatui Levišauskui, Vytautui Galvanauskui už darbų ciklą „Pažangūs biotechnologinių procesų modeliavimo, optimizavimo ir valdymo metodai. Kūrimas ir taikymai”.
Lietuvos mokslo premijas įsteigė  Vyriausybė, jas konkurso būdu skiria Lietuvos mokslo premijų komisija. Į Lietuvos mokslo premijas gali pretenduoti ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje aktyviai dirbantys lietuviai mokslininkai. Šiemet premijų konkursui iš viso buvo pasiūlyta 20 mokslo darbų.

Švietimo ir mokslo ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas