Javapjūtė: ūkininkai vėl pjauna ne tik javus, bet ir elektros stulpus

Šiemet užfiksuota 11 įvykių, kai dėl žemės ūkio technikos kliudytų ar nugriautų atramų, nutrauktas elektros energijos tiekimas. Nors žalos elektros tinklui padaroma visoje Lietuvoje, šiemet dažniausiai elektros oro linijų atramos kliudytos Šiaulių regione, o Klaipėdos regione – du kartus nulaužtos.

Įsibėgėjus javapjūtei ir į laukus išvažiavus kombainams ir kitai žemės ūkio technikai, vis dar pasitaiko elektros atramų kliudymo atvejų. 2018 m. užfiksuoti net 53 įvykiai, kai dėl žemės ūkio technikos kliudytų ar nugriautų atramų, nutrauktas elektros energijos tiekimas. Iš jų – 20 įvykių, kai buvo pažeistos ar visiškai nuverstos atramos. 2019 m. tokių atvejų fiksuota jau tik šeši, pusėje jų prireikė keisti atramas. Šiemet ūkininkai jau ne tokie atsargūs, tad užfiksuota jau 11 atvejų, kai technika kliudė elektros oro atramas, dažniausiai – Šiaulių regione (septynis kartus pažeistos), o Klaipėdos regione – du kartus nulaužtos.

Ūkininkai naudoja didelių gabaritų techniką (keltuvai, traktoriai, kombainai ir kt.), todėl manevruodami greta elektros oro linijų atramų, dažniausiai neįvertina technikos gabaritų, apsisukimo spindulio ir tokiu būdu kliudo 0,4 arba 10 kilovoltų įtampos atramas.

Jei jau nutinka, kad žemės ūkio technika kliudo elektros oro linijų atramas, kaltininkus raginame apie įvykį kuo skubiau pranešti ESO nemokamu telefono numeriu 1852, sulaukti atvykstančių ESO darbuotojų, kurie vietoje įvertins pažeidimą ir imsis visų priemonių, kad elektros tinklas kuo skubiau būtų sutvarkytas.

„Pasišalinus iš įvykio vietos, visa informacija perduodama policijai. Tuomet pažeidėjo laukia atitinkami policijos veiksmai bei sprendimai dėl sukelto įvykio ir pasišalinimo iš įvykio vietos. Todėl patariame to nedaryti ir laiku informuoti ESO darbuotojus apie įvykį“, – sakė ESO Tinklų eksploatavimo tarnybos direktorius Virgilijus Žukauskas.

Bendrovės darbuotojai kartu su pažeidėju užpildo reikiamus dokumentus vietoje. Surašius eismo įvykio deklaraciją, siunčiama informacija įvykio kaltininko draudikui dėl nuostolių atlyginimo.

Tiesa, būna ir tokių atvejų kai žemės ūkio technika nebūna draudžiama privalomuoju draudimu, tokiu atveju kaltininkas arba atlygina žalą pats arba žala išieškoma iš kaltininko. Nors vienos atramos pakeitimas ir energijos sutrikimų pašalinimas kainuoja nuo 600 iki 1500 eurų (priklausomai nuo darbų ir medžiagų kiekio), pernai vieno žemės ūkio technikos sukelto įvykio žala tinklui siekė net 8,4 tūkst. eurų.

Žemės ūkio technikos vairuotojai raginami elgtis atsakingai bei saugiai, rūpintis savo ir aplinkinių saugumu, laikytis saugaus atstumo nuo elektros atramų, aplink jas manevruoti lėčiau ir itin atsargiai. Pažeidus elektros laidus ar atramas, patariame jokiu būdu nesiartinti prie jų, neleisti artintis ir kitiems asmenims.

ESO inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas