Gaisrai Černobylio zonoje pavojaus Lietuvos gyventojų sveikatai nekelia

Radiacinės saugos centras informavo, kad į jį kreipėsi susirūpinę Lietuvos gyventojai dėl gaisrų Černobylio zonos miškuose (Ukraina), kurie Černobylio atominės elektrinės avarijos metu buvo užteršti radioaktyviosiomis medžiagomis. Turimais duomenimis, užsidegė 15 ha teritorija, gaisrą gesina specializuotosios pajėgos. Šiose teritorijose nuolat stebimi radiacinės būklės pokyčiai, tačiau radiacinio fono padidėjimo nenustatyta. Įvykio vietoje dirbantys ugniagesiai gelbėtojai informuoja, kad gaisro gesinimą apsunkina nepastovios krypties stiprus vėjas, dėl kurio didėja tikimybė užsidegti vis naujiems miško plotams.

 

Kaip teigiama šio centro pranešime, net jei gaisro pelenai su radioaktyviosiomis dalelėmis ir pasiektų Lietuvos teritoriją, pavojaus žmonių sveikatai nebūtų. Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad nereikia taikyti jodo profilaktikos, nes pelenų sudėtyje negali būti radioaktyviojo jodo, o gali būti tik radioaktyviojo cezio pėdsakų. Remiantis 2002 m. vykusių gaisrų Briansko srityje patirtimi, radionuklidų lygiai dūmuose, pasiekusiuose kaimyninių šalių teritorijas, buvo labai žemi ir neturėjo įtakos gyventojų sveikatai. Tą patį parodė ir 2015 m. Černobylio miškuose vykusio gaisro patirtis.
Lietuvos Respublikos teritorijoje nuolat veikia Aplinkos apsaugos agentūros valdoma Radiacinio monitoringo ir ankstyvojo perspėjimo sistema. Šios sistemos stotys, išdėstytos visoje teritorijoje, matuoja gama dozės galią. Duomenų kitimą gali stebėti bet kuris gyventojas Radiacinės saugos centro interneto svetainėje. Apie bet kokius radiacinio fono pakitimus Lietuvoje gyventojai bus informuojami papildomai. Šiuo metu radiacinio fono pakitimų Lietuvoje nepastebėta.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas