Įsipareigojo gerinti maitinimą ligoninėse ir švietimo įstaigose

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) kartu su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija (LRVVKA) bei Lietuvos dietologų draugija (LDD) pasirašė bendradarbiavimo susitarimą, kuriuo bus siekiama sudaryti kuo geresnes sąlygas organizuoti maitinimą ligoninėse ir švietimo įstaigose.

Pagal šį susitarimą, artimiausiu metu planuojama parengti pavyzdinius valgiaraščius, kuriais tiek gydymo, tiek švietimo įstaigos galės naudotis nemokamai. Įvertinus maisto ligoninėse ir švietimo įstaigose patikrinimo rezultatus, planuojama parengti naują maitinimo organizavimo gydymo įstaigose tvarkos aprašą ir tobulinti švietimo įstaigoms skirtą tvarkos aprašą. Na, o sveikatai palankaus maisto gaminimo bus apmokyti gydymo bei švietimo įstaigų virėjai.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, šis susitarimas tik dar kartą įrodo, kad maitinimo organizavimo problemos ligoninėse, švietimo įstaigose yra itin svarbios visai visuomenei, todėl socialiai atsakingos organizacijos prisijungia prie valstybės įstaigų iniciatyvų ir jas dar labiau papildo.

„Visai neseniai buvo imtasi spręsti maitinimo problemų gydymo bei švietimo įstaigose. Šios problemos egzistavo jau daugelį metų, tačiau ryžto imti jas spręsti iš esmės vis pritrūkdavo. Be galo džiugu, kad valstybės iniciatyva, kad pacientus vaikus, pasiektų kokybiškas maistas, neliko nepastebėta ir Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, kuri pati kreipėsi, norėdama realiais darbais prisidėti prie šios iniciatyvos. Jų dėka jau visai netrukus galėsime pasiūlyti šioms žmonių grupėms restoranų vyriausiųjų virėjų sukurtą kokybiškesnį maistą”, – sakė ministras A. Veryga.

Jam pritaria ir švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė. Pasak jos, maisto vertinimas švietimo įstaigose tik dar kartą patvirtino vaikų ir tėvų nuogąstavimus, kad ne visose švietimo įstaigose vaikai gauna pakankamai kokybišką maistą ir ugdoma valgymo kultūra bei higiena.

„Labai ačiū mobiliai įstaigų maisto vertintojų komandai, kuri padarė didelį darbą lankydama švietimo įstaigas ir vertindama, ką valgo mažiausi mūsų visuomenės nariai – vaikai. Juo labiau, kad maitinimas švietimo įstaigose aktualus didžiajai daliai šalies vaikų – daugiau nei 430 tūkst. darželinukų ir mokinių, todėl sveikos mitybos įgūdžius būtina lavinti nuo mažų dienų. Šio tolesnio bendradarbiavimo su maitinimo įstaigų vyriausiaisiais virėjais ir dietologais dėka dar daugiau švietimo įstaigų, tikėtina, pasieks kokybiškas ir sveikas maistas”, – teigė švietimo ir mokslo ministrė J. Petrauskienė.

Bendradarbiavimo susitarimu Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija įsipareigoja derindami su Lietuvos dietologų draugija parengti pavyzdinį pagrindinės dietos ne mažiau kaip 1 savaitės valgiaraštį Lietuvos gydymo įstaigoms ir rekomenduojamus patiekalų keitimo variantus bei pavyzdinius trijų savaičių valgiaraščius Lietuvos mokykloms ir rekomenduojamus patiekalų keitimo variantus.

„Sergančių žmonių ir vaikų maitinimas yra aktuali problema šiuolaikinėje Lietuvoje, tad mes, kaip asociacija, vienijanti maisto ruošimo profesionalus bei entuziastus, negalėjome likti nuošalyje. Kiekvienas mūsų narys turi minčių ir idėjų, ką galima būtų nuveikti, o kartu su Sveikatos apsaugos, Švietimo ir mokslo ministerijomis bei Lietuvos Dietologų draugija, tikiu, kad galime ne tik atnešti realios naudos, bet ir nustatyti naujus standartus, kurių vedami sukursime geresnę aplinką ateinančioms kartoms”, – akcentavo LRVVKA Prezidentas Jaroslav Orševski.

Taip pat planuojama apmokyti kokybiško ir sveikatai palankaus maisto gaminimo įgūdžių ne mažiau kaip 60 gydymo įstaigų bei mokyklų virėjų, mokymus planuojama pradėti organizuoti jau artimiausiu metu.

LDD sutartimi įsipareigoja konsultuoti ir padėti suderinti valgiaraščius, kad jie būtų kuo palankesni sveikatai. „Šis susitarimas parodė, koks svarbus skirtingų institucijų susitelkiamas bendram darbui. Džiaugiuosi, kad Lietuvos dietologų draugija gali prisidėti prie svarbių pokyčių įgyvendinimo. Mano nuomone, esant tokiam tvirtam bendradarbiavimo pagrindui, pavyks užtikrinti įgyvendinamų pokyčių tvarumą. Linkiu, kad ilgalaikėje perspektyvoje kartu pavyktų ir toliau gerinti visuomeninio maitinimo sąlygas, tęsti visuomenės švietimą visavertės ir subalansuotos mitybos klausimais. Žinodami, kokie produktai naudingesni sveikatai, visuomenės nariai, ypatingai moksleiviai, gali daryti įtaką maisto produktų pasiūlai ugdymo įstaigose“, – sakė LDD prezidentė Rūta Petereit.

Tuo tarpu SAM įsipareigoja parengti naują maitinimo gydymo įstaigose tvarkos aprašą, kitus reikiamus teisės aktus ir paskelbti bei viešinti parengtus valgiaraščius, kad kiekviena įstaiga galėtų nemokamai jais naudotis. Taip pat planuojama parengti ir internete paskelbti sveikatai palankių patiekalų receptūrų duomenų bazę, iš kurios ligoninių ar gydymo įstaigų virėjai galėtų rinktis receptus ir be jokių formalių derinimų gaminti maistą pacientams ar vaikams. Visuomenė taip pat galės siūlyti savo sveikų ir skanių patiekalų receptus, kad jie būtų įtraukti į šią atvirą duomenų bazę.

Švietimo ir mokslo ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas