Teisingumo ministerija politines partijas kviečia teikti narių sąrašus

Teisingumo ministerija primena, kad vadovaujantis Politinių partijų įstatymu visos politinės partijos kiekvienais metais iki kovo 1 d. ir iki spalio 1 d. privalo pateikti savo partijos narių sąrašus. Partijos sąraše turi būti ne mažiau kaip 2000 narių.

Jei partija sąrašo nepateikia iki kovo 1 d., ji negali pretenduoti į iš valstybės biudžeto skiriamus asignavimus, o du kartus iš eilės nepateikus partijos narių sąrašų politinei partijai pradedama likvidavimo procedūra.

Iki šios dienos 7 partijos Teisingumo ministerijai pateikė savo narių sąrašus, tarp jų – ir kelios didžiosios Lietuvos partijos: Darbo partija, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis, partija Tvarka ir teisingumas bei Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.

Politinių partijų narių sąrašai teikiami ir tikrinami elektroniniu būdu per Politinių partijų narių sąrašų informacinę sistemą.

Politinės partijos vadovas arba jo įgaliotas asmuo, pasirašęs sąrašą elektroniniu parašu, jį turi pateikti prisijungęs prie informacinės sistemos per portalą www.epaslaugos.lt. Pateikto sąrašo duomenys automatiniu būdu sutikrinami su kitų partijų narių sąrašais ir Gyventojų registro ir Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registro duomenimis. Taip pat patikrinama, ar partijų nariai yra pilnamečiai, ar jų duomenys nesikartoja kitų partijų sąrašuose.

Primintina, kad partijoje turi būti ne mažiau kaip 2 000 narių. Jei politinė partija tiek narių neturi, ji negalės elektroniniu būdu pateikti savo narių sąrašo.

Partijos narių sumažėjus daugiau nei įstatymų leidžiamas minimumas, partija likviduojama Civilinio kodekso nustatyta tvarka, jeigu ji pati per 6 mėnesius po tokio sumažėjimo nenutaria partijos reorganizuoti ar pertvarkyti.

Šiuo metu Lietuvoje yra registruotos 28 partijos (4 iš jų likviduojamos: Lietuvos politinių kalinių partija, Tautos vienybės sąjunga, Lietuvos žalioji partija, Tautos pažangos partija). 2017 m. spalio 1 d. duomenimis, iš viso yra 115 tūkstančių politinių partijų narių. Prieš metus, 2017 m. kovo 1 d., politinėms partijoms priklausė daugiau kaip 122 tūkstančiai asmenų.

Didžiausia politinė partija yra Lietuvos socialdemokratų partija, kuriai priklauso 19 162 nariai (2015 m. šiai parijai priklausė 22 012 narių). Antra pagal dydį yra Darbo partija, turinti 15 966 narius (2013 m. šioje partijoje buvo 25 326 nariai). Trečioje vietoje yra Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – 14 598 nariai (2013 m. joje buvo 12 383 nariai).

Teisingumo ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas