Gedimino kalnas ruošiamas žiemai

Pirmadienį kultūros viceministras Renaldas Augustinavičius visuomenei pristatė Gedimino kalno tvarkybos darbų situaciją ir numatomus tolimesnius veiksmus.

Viceministro teigimu, Gedimino kalnas šiuo metu yra ruošiamas žiemai – vykdomi kalno šlaitų tvirtinimo darbai naudojant skaldą, kuri padės apsaugoti visas paveiktas kalno vietas. Įrenginėjama ir speciali drenažo sistema, kuri neleisk susiformuoti vandens pertekliui ant kalno, kuris galėtų užšalti žiemą.

„Ties rytiniu šlaitu ir vakariniu bei šiauriniu bokštu taikomos apsaugos priemonės, šalinamas vandens perteklius, kai kuriose vietose yra nuimta apsauginė plėvelė, taip siekiame pašalinti vandenį iš grunto. Taip pat uždengta laikina stoginė kalno aikštelėje, izoliuojami Kunigaikščių rūmai. Įrengiamas drenažas, nukreipiant vandens perteklių į miesto lietaus kanalizacijos sistemą. Laikinai uždengti stogine bus ir Kunigaikščių rūmai“, – teigė viceministras.

Nors nuošliaužų tikimybė išlieka, tačiau pavojaus istoriniams statiniams, taip pat ir Gedimino kalno pilies bokštui, šiuo metu nėra.

„Realiausia galinti kilti grėsmė pastatams – pagrindiniam takui ir pietinės gynybinės sienos fragmentui bei pietrytiniam sienos kampui. Ji yra pseudoistorinė, 1995–1997 metais atkurta, neišlaikant istorinės geometrijos, siena turėjo būti aukštesnė ir platesnė. Kita grėsmė yra pagrindiniam takui, kuris uždarytas jau nuo sausio mėnesio. Matėme, kad ten yra pavojingiausia zona, automatiškai ribojome patekimą“, – teigė kultūros viceministras.

Kultūros viceministras R. Augustinavičius pažymėjo, kad kol kas dar vykdomi ir archeologiniai tyrimai kalno viršuje, kur jau aptikti 1863 metų sukilimo dalyvių palaikai, ir kalno šlaituose.

Kultūros ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas