Petro Abukevičiaus premija – „Didžiajai paukščių paslapčiai“

Petro Abukevičiaus premija už geriausią filmą apie Lietuvos gamtą buvo įteikta Daliai Juočerytei ir jos komandai, sukūrusiai „Didžiąją paukščių paslaptį”. Tai filmas apie paukščių migraciją ir jos prigimtį visą savo gyvenimą tiriantį Ventės rago paukščių žiedavimo stoties patriarchą Leoną Jezerską, jau perkopusį 91-uosius metus.

Legenda tapęs buvęs ilgametis šios stoties vadovas pats stebisi didžiąja paukščių paslaptimi. „Įsivaizduokite, vos penkių gramų paukštis. Kaip jis nepaklysta? Nuskrenda į Angliją, Prancūziją, Italiją ir sugeba grįžti atgal. Suranda tą patį mišką, tas pačias egles, kuriose perėjo”, – sakė Leonas Jezerskas.
Kaip per LRT studijoje vykusią apdovanojimo ceremoniją pasakojo televizijos režisierė ir žurnalistė Dalia Juočerytė, jau ne vieną dešimtmetį ištikima gamtos ir aplinkosaugos temoms, jai Ventės stotyje teko daug kartų filmuoti. „Bendraudama su Leonu Jezersku supratau, kad laikas negailestingai bėga, ir mano misija yra įamžinti šią spalvingą, įvairiapusę asmenybę”, – sakė „Didžiosios paukščių paslapties” autorė.
Petro Abukevičiaus premija gruodžio 8 dieną įteikta jau septynioliktąjį kartą. Ją 1998 m. įsteigė Aplinkos ir Kultūros ministerijos, bendradarbiaudamos su Lietuvos nacionaliniu radiju ir televizija, režisieriui ir operatoriui, gyvosios gamtos dainiui Petrui Abukevičiui atminti ir siekiant skatinti kino kūrėjus tęsti jo tradicijas. Premija skiriama naujo filmo apie Lietuvos gamtą kūrėjams ir jų kūrybinei grupei. Iš pradžių ji buvo skiriama kasmet, o nuo 2014-ųjų – kas dvejus metus.
Šiemet vertinimo komisijai buvo pateikti 9 filmai. Ir beveik visi, pasak jos pirmininkės, televizijos žurnalistės, LRT tarybos narės Dalios Kutraitės Giedraitienės, verti apdovanojimo.
LRT žiūrovų simpatijas, kaip parodė portale lrt.lt surengto balsavimo rezultatai, pelnė filmas „Jonas”, supažindinantis su muselinės žvejybos meistru Jonu. Jo autoriai – Jonas Remeikis, Audrius Širvys ir Ernestas Keturka – apdovanoti specialiuoju Aplinkos ministerijos prizu. Ministerijos prizai – vertingos gamtos pažinimo knygos – buvo įteikti ir vertinimo komisijos išskirtų filmų autoriams: Stasiui Medžiūnui („Šalia skruzdėlyno”), Julijai Petrošiūtei, Daliai Bastytei bei Žydrūnui Sinkevičiui („Balų šeimininkai”) ir Eglei Burbaitei (Marių katės”). Prizais buvo pažymėti ir kitų autorių darbai: Vyto Vitkausko ir Vitalijaus Gulbickij „Dumblynė”, Valdo Norkūno, Zitos Jakaitienės, Jono Gvildžio ir Aldonos Valaitienės „Tai tik vieno ąžuolo istorija”, Rimo Pakerio, Tomo Selicko ir Aro Žvirblio „Kurtiniai sugrįžta” ir Eugenijaus Drobelio „Atgimstanti Tyrulių pelkė”.
Dalį šių filmų bus galima pamatyti per LRT kultūros kanalą. Per šį kanalą gruodžio 18 dieną 20 val. bus parodyta ir Petro Abukevičiaus premijos įteikimo ceremonija.

Aplinkos ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas