Namų idėjų centre NIC sienas papuošė ypatingi darbai

Iki balandžio 29 dienos Uteniškiai gali pasigrožėti žinomų kūrėjų – dailininkės Birutės Žilytės ir Algirdo Steponavičiaus, grafikės Edita Suchockytės ir fotomenininko Rimanto Dichavičiaus – darbų paroda.
Šiuo metu išskirtiniai darbai eksponuojami Namų idėjų centre NIC (Kupiškio g. 19, Utena), o parodą aplankyti galima I-V 10.00-18.00, VI 9.00-15.00

Kviečia į stebuklinės pasakos realybę

Kovo 24–balandžio 29 dienomis Vilniaus galerija suteikė progą visiems dailininkės Birutės Žilytės ir Algirdo Steponavičiaus kūrinių gerbėjams Utenoje pamatyti unikalią dviejų menininkų sienų tapybos parodą ir prisiminti arba naujai išgyventi autorių kurtą stebuklinės pasakos realybę. Ekspozicijoje – B. Žilytės ir A. Steponavičiaus Valkininkų sanatorijoje „Pušelė” esančios tapybos fragmentai, tarp kurių – ir autentiško dydžio skaitmeninis spaudas „Saulė”, eksponuojamas pirmą kartą. Parodos lankytojai taip pat galės išvysti originalius pasakai „Eglė žalčių karalienė” B. Žilytės kurtus paveikslus, legendinės kavinės „Nykštukas” sienas puošusius dailininkų darbus.
„Man ypač buvo įdomu iliustruoti stebuklines pasakas, susisiekiančias su archajinėmis sakmėmis, mitais. Čia susitinka, susipina ir tragiškame konflikte kertasi įvairialypiai jausmai ir gyvenimo įvykiai: ilgesys, žiaurumas, išdavystė, ištikimybė, meilė, mirtis… Vaizdai plečiasi į įvairiapuses begalybes – platumas, erdves, gilumas, tolumas… nuo linksmų nutikimų iki pavojingiausių bedugnių… Vyksta jausmų, išminties, aistrų kovos. Lyg stebuklingame šaltinio atspindyje atsiveria žmogaus sielos pilnatvė su svajonėmis, ilgesingais džiaugsmais ir tamsiomis bedugnėmis,” – sakė B. Žilytė.

Grafikę žavi netikėtumo momentas kūryboje ir gyvenime

Dainuojanti grafikė Edita Suchockytė (g. 1975) kviečia keliauti į meilės ir pavasario sostinę. Čia žydi magnolijos, skimbčioja taurės lauko kavinėse ir džiugina saulė Senos krantinėse. Dailininkė pateikia staigmeną ir pasakoja apie įkvėpimų miestą, leisdama kalbėti vaizdams ir žodžiams. Klasikine oforto technika atliktuose darbuose paslaptingos moterys tyliai niūniuoja prancūziškas dainas, nukeliančias mus į Eliziejaus laukus, Belvilį ir „Hotel Normandy” viešbutį. Jas padiktavo Edith Piaf, Mireille Mathieu ir Patricia Kaas – paryžietės padovanojusios pasauliui moteriško žavesio paslaptį ir universalią muzikos ir jausmų kalbą.
„Eksponuojamuose darbuose atpažinsite žodžius iš mano atliekamo prancūziškų dainų repertuaro. Norėjau, kad jie būtų šalia net tada, kai nulipu nuo scenos ir užsidarau dirbtuvėse. Nesiekiau pristatyti visiems gerai žinomų dainų iliustracijų. Tekstai kuria bendrą parodos nuotaiką. Ji lengvai svaigina, kaip geras prancūziškas vynas”, – atskleidė menininkė.
Editos Suchockytės Paryžiaus ciklas primena klasikinio oforto grožį ir sudėtingumą. Tai daugiausiai meistrystės ir pastangų reikalaujanti grafikos technika. Žodžiai apie nenuspėjamą meilės prigimtį suteikia jai grakštumo ir atkartoja kūrybos proceso nenuspėjamumą. Kurdama naują darbą ir spausdama raižinį, grafikė niekada nežino, koks bus galutinis rezultatas. Ją žavi netikėtumo momentas kūryboje ir gyvenime. Iš jo gimsta asmeniniai Paryžiai.

R. Dichavičiaus kūriniai – tarytum brangakmeniai

Garsaus Lietuvos fotomenininko Rimanto Dichavičiaus darbų parodoje bus pristatomi darbai iš gerai žinomo kūrinių ciklo „Žiedai tarp žiedų”, prieš dvidešimt septynerius metus sukėlusio tikrą ažiotažą ne tik Lietuvoje, bet ir visoje tuometinėje Sovietų Sąjungoje, bei fotografijų albumo „Vizijos”.
„Tai – daugiau negu šimto fotografijos paveikslų ciklas, kuriame, išnaudodamas per kūrybinio darbo dešimtmečius sukauptą patirtį, sujungdamas grafikos, tapybos, fotografijos ir dabartinės poligrafijos teikiamas meninės išraiškos galimybes, autorius parodo neregėtą, žavų vizijų pasaulį. Tai spalvų šventė, į kurią kviečia fotografijos estetas, pasitelkęs šiuolaikinę techniką ir antikos meno išugdytų idealų dvasią. Nusivylimo kupiname pasaulyje Rimanto Dichavičiaus kūriniai spindi tarytum brangakmeniai: kiekvieną kartą sušvyti vis kita šviesa”, – apie fotografijų albumą „Vizijos” rašė prof. Antanas Andrijauskas.

Laikraščio „Utenos diena” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas