Talentingiausiems liaudies menininkams įteikti „Aukso vainikai“

Sausio 6-ą, per Tris karalius, Jonavos kultūros centre vyko respublikinės konkursinės liaudies meno parodos „Aukso vainikas” laureatų paskelbimo ir vainikavimo iškilmės. Pasipuošti garbingiausiu Lietuvos tautodailės apdovanojimu – aukso vainiku – siekė net 29 senųjų amatų tradicijas tęsiantys kūrėjai.

Respublikinėje konkursinėje liaudies meno parodoje „Aukso vainikas” 2016 m. dalyvavo tautodailininkė, sertifikuota amatininkė uteniškė Anelė Araminienė, parodai pristačiusi penkių medžio skulptūrų kolekciją (Šv. Kazimieras, Šv. Petras, Švč. Jėzaus Širdis, Šv. Antanas, Šv. Elena). A. Araminienei įteikta metų nominacija „Už dvasinio tyrumo įkūnijimą tradicinėje skulptūroje”.
Išsaugoti vertingiausius tradicinės lietuvių liaudies dailės bruožus šiandienos kultūroje, paskatinti visų dailės šakų kūrėjus dažniau ieškoti įkvėpimo senosiose tradicijose, drąsiai, savaip jas interpretuoti ir kurti – tokį ypatingą uždavinį iškėlė nuo 2005 m. Lietuvos nacionalinio kultūros centro rengiamas konkursinių parodų ciklas. Šis sumanymas davė gražių vaisių – Lietuvoje netrūksta talentingų meistrų, regioninėse „Aukso vainiko” parodose, kasmet rengiamose visose Lietuvos apskrityse, dalyvauja ir įspūdingas savo kūrinių kolekcijas visuomenei pristato per 500 tautodailininkų.
Šįmet jau dvyliktosios liaudies meno parodos nugalėtojais tapo ir juvelyrės Mildos Gutauskienės sukurtais aukso vainikais buvo karūnuoti po vieną vaizduojamosios, taikomosios dailės ir kryždirbystės atstovą: skulptorius Saulius Lampickas iš Alytaus už šventųjų skulptūrėlių iš medžio kolekciją, chorvedė, etnografė, audėja Rimutė Vitaitė iš Zarasų už aukštaičių moterų tautinių kostiumų kolekciją ir kryždirbys Raimundas Blažaitis iš Alvito (Vilkaviškio r.) už įspūdingus medinius kryžius.
Antrą ir trečią vietą vaizduojamosios dailės kategorijoje atitinkamai pelnė Rimantas Zinkevičius iš Juodausių kaimo (Ukmergės r.) už skulptūrų ciklą, skirtą Laptevų jūros tremtiniams atminti, ir medžio drožėjas Vytas Jaugėla iš Gintališkių (Plungės r.), sukūręs meninių skulptūrėlių kolekciją. Taikomosios dailės grupėje antroji vieta už dailių raštuotų lovatiesių kolekciją skirta Adelei Tumėnienei iš Zarasų, trečioji – Linai Živatkauskaitei-Žaliauskienei iš Lazdijų rajono už nuostabius šiaudinius sodus. Kryždirbystės srityje antroji vieta teko žemaičiui mažeikiškiui Antanui Viskantui, trečioji – Vytautui Jackūnui iš Pasvalio.

Lietuvos liaudies kultūros centro inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas