Rugsėjo 1-ąją prasidės XX Aukštaitijos vargonų muzikos festivalis

Rugsėjo 1 dieną (ketvirtadienį) 18.30 val. Utenos Dievo Apvaizdos bažnyčioje vyks XX Aukštaitijos vargonų muzikos festivalio, skirto Utenos miesto 755 metų jubiliejui, atidarymo koncertas, kuris tradiciškai pradeda Utenos miesto šventės renginius.

Apie šiųmetį festivalį portalo udiena.lt skaitytojus kviečiame paskaityti žurnalistės Deimantės Kazokaitės interviu su festivalio direktore ir meno vadove Zita Lukošiūniene (šis interviu buvo spausdintas rugpjūčio 24 dieną laikraštyje „Utenos diena”).

XX Aukštaitijos vargonų muzikos festivalis – tik Utenos rajone

Panašu, kad rugsėjo 1 dieną Utenos Dievo Apvaizdos bažnyčioje prasidėsiantis jubiliejinis XX Aukštaitijos vargonų muzikos festivalis lankytojams žada pateikti daug staigmenų – jame savo pasirodymus surengs ne vienas profesionalus Lietuvos bei užsienio šalių muzikas, skambės ne tik visiems gerai pažįstamų, bet ir rečiau girdimų muzikos instrumentų garsai. „Utenos dienos” kalbinta festivalio direktorė ir meno vadovė Zita Lukošiūnienė ištesėjo dar praėjusiais metais duotą pažadą – visą mėnesį truksiantis jubiliejinis renginys šiemet neišeis už rajono ribų. Klausytojams bus atvertos Utenos, Sudeikių, Užpalių, Leliūnų, Kirdeikių bažnyčių bei Utenos muzikos mokyklos ir kultūros centro durys.

Kuo ypatingas jubiliejinis festivalis?

Turiu pasakyti, kad tai yra vienas iš nedaugelio festivalių, kuris nepertraukiamai vyko du dešimtmečius. Nors per tiek metų ne kartą teko susidurti su finansiniais sunkumais, džiaugiuosi, jog festivalį pavyko išsaugoti. Visada siekiu, kad atidarymo ir uždarymo koncertai vyktų Utenos mieste, o jo gyventojai galėtų išgirsti ir pamatyti kažką naujo. Visą rugsėjo mėnesį truksiančio festivalio uždarymo koncertas spalio 2 dieną, sekmadienį, vyks Utenos kultūros centre. Čia koncertuos ne vienos Europos sostinės koncertų sales užkariavęs Naujų idėjų kamerinis orkestras (NIKO), kurį sudaro septyni jauni muzikai. Minėtam kolektyvui vadovauja šalyje garsus jaunasis kompozitorius, dirigentas Gediminas Gelgotas. Mano žiniomis, NIKO uteniškiams planuoja padovanoti naują bene žymiausio Antonio Vivaldi kūrinio „Keturi metų laikai” versiją. Šis europinio lygio koncertas klausytojams bus tarsi desertas.

Kaip prasidės festivalis?

Rugsėjo 1 dieną, ketvirtadienį, Utenos Dievo Apvaizdos bažnyčioje, kuri yra ne tik labai graži, bet ir puikia akustika pasižyminti erdvė, jau ne pirmą kartą skambės festivalio atidarymo koncertas. Simboliška tai, kad XX festivalyje vargonais gros jo sumanytojas maestro Leopoldas Digrys, iš kurio išmokau daug naudingų dalykų. Labai džiaugiuosi, kad mano mokytojas, šių metų rugsėjo mėnesį švęsiantis 82-ejų metų gimtadienį, pagaliau buvo įvertintas Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija. Be maestro L. Digrio, festivalio atidarymo koncerte bus galima išgirsti ir charizmatiškąjį operos solistą Liudą Mikalauską bei Šv. Kristoforo kamerinį orkestrą, kuriam vadovauja ne kartą Utenoje viešėjęs dirigentas Donatas Katkus. Koncerto vedėjos vaidmenį atliks daliai uteniškių jau pažįstama UNICEF Geros valios ambasadorė aktorė Virginija Kochanskytė. Su šia talentinga klaipėdiete miestelėnai galės susitikti ir rugsėjo 22 dieną, ketvirtadienį, užsukę į Utenos muzikos mokyklą, kur vyks Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimtadieniui skirtas renginys. Jame taip pat dalyvaus aktorius Petras Venslovas ir pianistė Rūta Blaškytė.

Kiekvieną sekmadienį Sudeikių Švč. Mergelės Marijos bažnyčioje vargonais grojate jau bemaž 30 metų. Kuo rugsėjo 4 dieną nustebinsite Jums artimo miestelio žmones?

Sudeikiams visuomet ieškau egzotikos, noriu, kad į bažnyčią atėję miestelio gyventojai turėtų galimybę susipažinti su mūsų rajone rečiau matomais instrumentais. Ypatingoje erdvėje, kurioje jau skambėjo marimbos, arfos garsai, šiais metais savo pasirodymą surengs pirmą kartą festivalyje dalyvausiantis šalyje gerai žinomas skrabalų virtuozas Regimantas Šilinskas.

Kokie užsienio šalių muzikai dalyvaus jubiliejiniame festivalyje?

Džiugu, kad tradicinis festivalis, kurį globoja Seimo narė Milda Petrauskienė, kasmet sulaukia užsienio šalių atlikėjų dėmesio. Rugsėjo 11 dieną, sekmadienį, Užpalių Švč. Trejybės bažnyčioje drauge su vyru fleitininku Giedriumi Gelgotu ir garsiu Švedijos vargonininku David Lofgren pasirodys Latvijoje gimusi Gunta Davidčuka-Gelgotė (sopranas). Rugsėjo 18 dieną, sekmadienį, Norvegijoje gyvenantis mūsų kraštietis Povilas Syrrist-Gelgota (altas) koncertuoti į Utenos Kristaus Žengimo į dangų bažnyčią, kurioje kadaise priėmė Pirmąją Komuniją, atvyks kartu su norvegu akordeono virtuozu Havard Svendsrud.

Ar P. Syrrist-Gelgota – vienintelis mūsų kraštietis, pasirodysiantis festivalyje?

Rugsėjo 17 dieną, šeštadienį, Leliūnų Šv. Juozapo bažnyčioje kartu su obojininke Juste Gelgotaite koncertuos uteniškė vargonininkė Jurgita Kazakevičiūtė, skinanti laurus įvairiuose konkursuose.

Praėjusių metų pradžioje subūrėte kolektyvą Utenos trio „Magistrai”. Ar jis dalyvaus XX festivalyje?

Rugsėjo 25 dieną, sekmadienį, festivalis pirmą kartą aplankys Kirdeikių Šv. Jono bažnyčią – šioje sakralioje erdvėje koncertuos mano vadovaujamas kolektyvas Utenos trio „Magistrai”, kuriame aš groju klavišiniu muzikos instrumentu, Gediminas Kaušylas birbyne, o Renata Buzėnaitė akordeonu.

Kaip manote, kuris festivalio koncertas sulauks didžiausio dėmesio?

Manau, kad Utenos Dievo Apvaizdos bažnyčioje rugsėjo 1 d. vyksiančiame festivalio atidarymo koncerte, kuris pradės 755 metų jubiliejų šiemet mininčio mūsų miesto šventinių renginių maratoną,
turėtų susirinkti gausus būrys klausytojų. Jau dabar apie atidarymo koncertą daug kalbama, nes jis yra įtrauktas į oficialią miesto šventės programą.

Ar ilgus metus gyvuojantis festivalis turi nuolatinių gerbėjų?

Kad ir kur jis bevyktų, nepraleidžiu nė vieno koncerto, todėl galiu teigti, jog festivalis tikrai turi neakivaizdinį gerbėjų klubą. Yra keletas uteniškių, kurie atidžiai seka festivalio programą ir lankosi absoliučiai visuose jo koncertuose. Noriu pabrėžti, kad visi festivalio koncertai – nemokami.

Kodėl uteniškiai turėtų apsilankyti bent viename jubiliejinio festivalio koncerte?

Todėl, kad festivalyje skambėjusi, skambanti ir skambėsianti muzika neabejotinai turi išliekamąją vertę. Esu įsitikinusi – rimtos muzikos koncerte apsilankęs žmogus kažką iš jo išsineš, grįš į namus dvasiškai praturtėjęs, kupinas įspūdžių, kurie jį lydės dar ilgai. Dauguma festivalyje dalyvausiančių atlikėjų ne vienus metus sunkiai dirbo, kad pasiektų tokį aukštą lygį. Profesionalūs muzikantai neretais atvejais mokosi daugiau nei gydytojai. Pavyzdžiui, mano muzikos mokslai truko 17 metų.

XX AUKŠTAITIJOS VARGONŲ MUZIKOS FESTIVALIO PROGRAMA, skirta Utenos miesto 755 metų jubiliejui

Rugsėjo 1 d. (ketvirtadienis) 18.30 val.
Utenos Dievo Apvaizdos bažnyčia
FESTIVALIO ATIDARYMAS
Leopoldas DIGRYS (vargonai)
Liudas MIKALAUSKAS (bosas)
Virginija KOCHANSKYTĖ (aktorė)
ŠV. KRISTOFORO KAMERINIS ORKESTRAS
meno vadovas Donatas KATKUS

Rugsėjo 4 d. (sekmadienis) 13 val.
Utenos r. Sudeikių Švč. Mergelės Marijos bažnyčia
Regimantas ŠILINSKAS (skrabalai)

Rugsėjo 11 d. (sekmadienis) 12 val.
Utenos r. Užpalių Švč. Trejybės bažnyčia
Gunta DAVIDČUKA-GELGOTĖ (sopranas, Lietuva, Latvija)
Giedrius GELGOTAS (fleita)
David LOFGREN (vargonai, Švedija)

Rugsėjo 17 d. (šeštadienis) 20 val.
Utenos r. Leliūnų Šv. Juozapo bažnyčia
Justė GELGOTAITĖ (obojus)
Jurgita KAZAKEVIČIŪTĖ (vargonai)

Rugsėjo 18 d. (sekmadienis) 18.30 val.
Utenos Kristaus Žengimo į Dangų bažnyčia
Povilas SYRRIST-GELGOTA (altas, Lietuva, Norvegija)
Havard SVENDSRUD (akordeonas, Norvegija)

Rugsėjo 22 d. (ketvirtadienis) 18 val.
Utenos muzikos mokykla
M. K. ČIURLIONIO GIMTADIENIUI
Virginija KOCHANSKYTĖ (aktorė)
Petras VENSLOVAS (aktorius)
Rūta BLAŠKYTĖ (fortepijonas)

Rugsėjo 25 d. (sekmadienis) 13 val.
Utenos r. Kirdeikių Šv. Jono bažnyčia
Utenos trio MAGISTRAI
Gediminas KAUŠYLAS (birbynė)
Renata BUZĖNAITĖ (akoredonas)
Zita LUKOŠIŪNIENĖ (klavišiniai)

Spalio 2 d. (sekmadienis) 17 val.
Utenos kultūros centras
FESTIVALIO UŽDARYMAS
NIKO – NAUJŲ IDĖJŲ KAMERINIS ORKESTRAS
meno vadovas Gediminas GELGOTAS

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas