Ignalinietė savo margučius atsivežė parodyti uteniškiams

Kovo 22 dieną Utenos kraštotyros muziejuje pristatyta ignalinietės dailininkės Nijolės Trinkūnienės margučių paroda „Kalbantys margučių raštai”. Parodoje eksponuojama 300 gražiausių margučių. Senovę primenančiame muziejaus rūsio salėje, po šimtametėmis arkomis, ant lino pluošto išdėlioti margučiai – tarsi maži meno kūriniai, įprasminantys senosios lietuvių kultūros palikimą, gyvą ir puoselėjamą tradiciją, liudijantys artėjančių šv. Velykų džiugesį.

N. Trinkūnienė Ignalinos krašte daugiau žinoma kaip talentinga dailininkė, savo gerbėjus vis pradžiuginanti naujomis tapybos darbų parodomis (yra surengusi aštuonias personalines parodas). Daug dėmesio ji skiria ir senųjų amatų – vilnos vėlimo, kiaušinių marginimo – išsaugojimui bei perdavimui. Ignalinos kultūros ir sporto centro Dailės studijos vadovė ugdo jaunuosius talentus, nuolat gilina savo žinias, o sukaupta patirtimi mielai dalijasi seminaruose bei mokymuose.
Autorė prisiminė tai, kaip margučius margindavo vaikystėje. Prieš šv. Velykas su mama ji eidavo paparčiauti. Paparčių lapuose įvyniotus margučius virdavo kiaušinių lukštuose, bet jai labiau patiko vašku marginti. Vėliau ir pati to išmoko. Parodoje galima pamatyti įvairiais būdais margintų margučių. Vienas seniausių, daugiausia Žemaitijoje naudotų, – kiaušinių virimas ąžuolo ir juodalksnio žievėje, dar pridedant surūdijusių gelžgalių. Tokių margučių fonas išeina sodriai juodas, ypač išryškina raštą. Prieš marginant iš jų švirkštu ištraukiamas baltymas ir trynys, kiaušinis išplaunamas, dezinfekuojamas actu. Ilgas jų paruošimo darbas, kruopštus piešimas vašku, dažymas dažnai net keliomis spalvomis – ir rezultatas, kuris sušildo kiekvieno širdį.
Nijolė pasidžiaugė, kad jos margučių galima pamatyti ir Odetos Tumėnaitės–Bražėnienės knygoje „Margučių marginimas Aukštaitijoje”. Marginti puikiai sekasi ir mokiniams. Viena jų – Samanta Golibickaitė – pernai tapo Lietuvos mokinių tautodailės konkurso „Sidabro vainikėlis” laureate.
Utenoje vykusiame renginyje dalyvavo ir tautodailininkė O. Tumėnaitė–Bražėnienė. Žinoma karpinių ir margučių meistrė džiaugėsi Nijolės darbštumu ir kūrybiškumu, mat ji visa tai perduoda savo mokiniams ir išlaiko gyvą marginimo tradiciją. „Ačiū už tokią gražią dovaną Utenai. Tikiuosi, kad žmonės šią parodą lankys ir džiaugsis nuostabiais margučių raštais”, – sakė menininkė.
Nijolę sveikino iš Ignalinos atvykę jos bičiuliai. Keramikė Aldona Jakubovskienė gyrė kolegės nuoširdų atsidavimą darbui ir sakė, kad jos rankoms paklūsta ir molis – „ką tik paima, tą ir padaro…”. Muziejininkė Rolanda Gudynienė autorei dėkojo už parodą, šventinę nuotaiką ir atminimui dovanojo leidinių apie tautodailę.
Renginį muzika pradėjo ir užbaigė Utenos muzikos mokyklos jaunųjų smuikininkių ansamblis (vad. Gintarė Armonaitienė). Autorė visus pavaišino iš Ignalinos atsivežtu šakočiu, kuris labai tiko prie margučių – juk šiam kepiniui iškepti reikia daugybės kiaušinių.

Lina KOVALEVSKIENĖ

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas