Tradicinėje parodoje Dusetose – žirgas

Dusetose neįvyko tradicinės žirgų lenktynės, tačiau tradicija Dusetų dailės galerijoje buvo išlaikyta ir dešimtą kartą atidaryta tarptautinė jubiliejinė paroda „Žirgas dailėje”, kurioje dalyvauja dailininkai ne tik iš Lietuvos, bet ir kaimyninių Latvijos ir Baltarusijos šalių.

Pasak Dusetų galerijos šeimininko dailininko Alvydo Stausko, jėga, veržlumas, didinga išvaizda, taurus grožis – jau nuo priešistorinių laikų šios žirgo savybės žavėjo ir stebino žmones. Iki mūsų dienų išlikę piešiniai ant uolų, didžiausių visų epochų menininkų drobės, skulptūros akivaizdžiai įrodo, kad žirgas, lydintis žmogų nuo pat pirmų jo žingsnių civilizacijos keliu, yra nepaprastas gyvūnas, nepraradęs reikšmės ir svarbos šiandieniniame moderniame pasaulyje.
Žirgas vaizduojamas ir Dusetų miesto herbe (dailininkas Arvydas Každailis). Anot A. Stausko, Dusetos nuo seno siejamos ir su žirgų lenktynėmis, čia gerbiamos tradicijos.
Dusetų dailės galerijoje jau visą dešimtmetį rengiamos dailės ir fotografijos parodos žirgo tema – jos sulaukia išskirtinio menininkų ir žiūrovų dėmesio. „Džiugu, kad metai iš metų autorių ir darbų vis daugėja, parodos tapo tarptautinėmis. Šiais metais pristatomoje dešimtojoje, jubiliejinėje „Žirgas dailėje” parodoje, be Lietuvos dailininkų iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Alytaus, Palangos, Kėdainių, Jonavos, Pasvalio, Anykščių, Ignalinos, Utenos, Rokiškio, Obelių, Zarasų, Dusetų, dalyvauja ir menininkai iš Minsko (Baltarusija) bei Rygos (Latvija)”, – parodos atidaryme džiaugėsi galerijos vadovas, pridurdamas tai, kad net 56 skirtingo amžiaus ir kūrybinės patirties dailininkai – nuo Dailės akademijos profesorių iki studentų – pateikė tapybos, skulptūros, grafikos, tekstilės, kitus mišria technika atliktus darbus. Kaip tvirtino A. Stauskas, visus autorius vienija meilė žirgui ir noras savo kūryboje išreikšti jausmus bei pagarbą paprastam arkliui ar eikliajam žirgui ir, be abejo, jo šeimininkui – žmogui.
Parodoje dalyvauja ir trys uteniškiai dailininkai Laima Kriukelienė, Laimonas Šmergelis ir tautodailininkė Jolita Levčenkienė, neseniai pradėjusi tapyti žirgus.

Laikraščio „Utenos diena” inf., Vytauto Ridiko nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas