Minimas garbingas Užpalių bibliotekos veiklos jubiliejus

Pasaulyje kasdien išrandama daug visko. Vieni šių išradimų tampa neatsiejama mūsų gyvenimo dalimi, būtinybe, kiti gi išnyksta nesulaukę didesnio susidomėjimo. Tikriausiai daugelis pritars, kad raštas yra vienas reikšmingiausių išradimų žmonijos istorijoje. Atsiradus raštui, imtos rašyti ir knygos, šiandien įprastą formą įgavusios po Johano Gutenbergo išradimo – spausdinimo preso. Atsiradus raštui, atsirado ir būtinybė saugoti tai, kas užrašyta, taigi pradėjo kurtis bibliotekos.

Užpalių biblioteka savo metus skaičiuoja jau nuo praeito šimtmečio vidurio – 1945 metų, kai įsikūrė Vytauto gatvėje (dabar Nr. 8) esančiame name. Vėliau biblioteka persikėlė į tuometinius Užpalių kultūros namus (dabar – Utenos kultūros centro Užpalių skyrius). Bibliotekos fonde buvo apie 1 700 egzempliorių knygų. 1992 metų rudenį Užpalių bibliotekos filialas Nr. 9 buvo perkeltas į Užpalių vidurinę mokyklą (dabar – Užpalių gimnazija) ir sujungtas su mokyklos biblioteka. Fonduose jau buvo 9 192 egz. knygų, žurnalų, brošiūrų. Dabar jungtinės bibliotekos pavadinimas yra Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos Užpalių biblioteka ir Užpalių gimnazijos biblioteka. Fonduose biblioteka turi apie 15 000 egzempliorių dokumentų.
Šiandien Užpalių biblioteka skaičiuoja savo darbo septyniasdešimtmetį.
Atgavus nepriklausomybę, prasidėjo kokybiškai naujas bibliotekos darbo etapas – iš tradicinės bibliotekos pamažu buvo pereinama prie šiuolaikinės bibliotekos, kuri neapsiriboja tik tradicinių funkcijų atlikimu: rašytinio paveldo saugojimu, skaitymo skatinimu, sąlygų visuomenės savišvietai ir saviugdai skatinimu. Šiandien biblioteka teikia viešosios erdvės paslaugas, ugdo gyventojų informacinę kompetenciją, skatina gyventojus bendrauti, dalyvauti pilietiniuose ir edukaciniuose renginiuose, inicijuoja projektus ir kt.
Naudojimasis mūsų biblioteka yra nemokamas, jos paslaugos vienodomis teisėmis prieinamos visiems fiziniams ir juridiniams asmenims.
Džiaugiamės ir didžiuojamės gražiu bibliotekos jubiliejumi, kurį minime truputį netradiciškai: neorganizuojame didelio jubiliejinio minėjimo, o nuo spalio mėnesio vykstantį renginių ciklą skiriame Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos Užpalių bibliotekos ir Užpalių gimnazijos bibliotekos jubiliejui.
Šį ciklą pradėjome dviejų parodų atidarymu: II g klasės mokinės Odetos Jasiulionytės dailės darbų ir Užpalių pašto darbuotojos Jolitos Zabulienės sukauptos senosios korespondencijos.
„Gero skonio” klubo moterys Pašto darbuotojų dienos proga, pasikvietusios pašto darbuotojas, dalyvavo edukaciniame užsiėmime „Piešimas ant stiklo”. Užsiėmimą vedė lektorė Violeta Buterlevičienė.
Vaikų vasaros skaitymo konkurso baigiamasis renginys taip pat buvo skirtas bibliotekos jubiliejui. Renginyje buvo 26 1–6 klasių mokiniai, aktyviai dalyvavę vasaros skaitymuose. Renginio metu kalbėjome apie perskaitytas knygas, skaitymo įpročius, būdus, nugalėtojai buvo apdovanoti.
6–8 klasių mokiniai dalyvavo užsiėmime „Su biblioteka prasideda atradimai”. Užsiėmimo metu mokiniai buvo supažindinti su pasaulio bibliotekų istorija, siekiančia amžius iki Kristaus, ir šiandienos biblioteka.
Lapkričio mėnesį 5 ir 6 klasių mokinių komandos dalyvavo respublikinėje viktorinoje „Knyg(i)ų mūšis”.
Užpalių bendruomenė buvo pakviesta į seminarą „Meno poveikis žmogaus sveikatai”, kurį vedė Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė Rita Latvėnienė, Užpalių gimnazijos dailės mokytoja Raimonda Sakalauskienė ir Utenos muzikos mokyklos mokytoja Renata Buzėnaitė. Seminaro metu buvo kalbėta apie sveikos mitybos, dailės ir muzikos įtaką žmogaus sveikatai.
Nacionalinio dramos teatro aktorė Birutė Mar užpaliečiams jau pažįstama nuo praėjusių metų parodyto spektaklio „Jis ir Ji” šį rudenį džiugino žiūrovus monospektakliu „Poetė”. Pilnoje Užpalių gimnazijos aktų salėje abejingų aktorės meistriškumui bei Salomėjos Nėries gyvenimui ir kūrybai nebuvo.
Lapkričio mėnesio viduryje 204 klasių mokinius pakvietėme į susitikimą bibliotekoje su Utenos kraštotyros muziejaus etnokultūros specialistu Raimondu Garsonu. Jis užsiėmimo metu supažindino vaikus su senaisiais lietuvių liaudies muzikos instrumentais, jų gamyba. Mokiniai ir patys gaminosi skudučius, lumzdelius.
Dar lapkričio mėnesį laukia susitikimas su poetu Pauliumi Juodišiumi, „Padėvėtų rūbų turgelis”, kuris organizuojamas dalyvaujant Europos atliekų mažinimo savaitėje, edukaciniai užsiėmimai „Molio galia”. Bibliotekininkių laukia nauji iššūkiai, užsiėmimai: Metų knygos rinkimai, adventinės popietės, Sveikinimo vienišam žmogui akcija, o kur dar kasdieninis darbas su skaitytojais, lankytojais, dokumentų fondo tvarkymas ir kiti svarbūs darbai, kurie lankytojui nėra matomi, bet yra būtini ir reikalingi, kad biblioteka Jūsų lauktų jauki, turtinga ir būtų įdomi, nes to mums linki renginių dalyviai, kasdieniai lankytojai ir mūsų gerbiami skaitytojai. Visi jų linkėjimai bei sveikinimai simbolinėse knygutėse puošia bibliotekos parodų stendą.

Vida JUŠKIENĖ, Rena ŠLIOGERIENĖ

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas