Užpaliečių sukurtam filmui – tarptautinis pripažinimas

Užpaliečiai turi kuo didžiuotis – filmo operatoriaus ir režisieriaus Vytauto Juknio bei scenarijaus autorės Birutės Minutkienės filmas „Sielininkas” XIII tarptautiniame nekomercinio kino festivalyje „Talinas 2015″ iš daugiau kaip 100 pristatytų pasaulio šalių kūrėjų filmų pelnė garbingą III vietą.

Tarp skirtingų kartų diskutuojant apie kino turinį surasti vieningą nuomonę tikriausiai būtų sunku. Nebent kalbėtume apie etninį paveldą užfiksavusią dokumentiką. Kiekviena karta saugo savo prisiminimus, bet tai kas istoriškai vienija tautą, sulaukus brandesnio nei paauglystė ar jaunystė amžiaus, pripažįstama vienijančia tapatybe.
Užpalių miestelio gyventojus kinas vienija per visą kūrybinį procesą. 1969 metais Algimantas Juknys su filmavimo kamera ant peties pradėjęs fiksuoti miestelėnų kasdienybę kino kalbos išmokė ne vieną kartą. Kino juostose palikti archyvai neduli stalčiuose, jie papildomi nauja medžiaga. Atsakingiausiai svarbiausius įvykius įamžina mokytojo sūnus Vytautas Juknys. Puikiausias to įrodymas dokumentinis filmas „Sielininkas”.
Filmas sukurtas fiksuojant Sekminių renginį, kurio metu išbandyta ir įsitikinta, kad Šventosios upe per Užpalius dar gali būti plukdomi sieliai. Vyresnieji užpaliečiai tokį reiškinį saugo savo prisiminimuose, o siekiant tai vaizdžiai perteikti kitoms kartoms sukurtas filmas „Sielininkas”.
2014 metais filmo operatorius ir režisierius Vytautas Juknys bei scenarijaus autorė Birutė Minutkienė filmą „Sielininkas” pristatė Lietuvos mėgėjiškų kinų 56-ajame festivalyje. Komisijai „Sielininką” pripažinus geriausiu festivalio filmu, Lietuvos kino mėgėjų sąjungos pirmininkas Vidmantas Gaigalas rekomendavo jį pristatyti XIII tarptautiniame nekomercinio kino festivalyje „Talinas 2015″.
Festivaliui buvo pristatyti 107 filmai iš 19 šalių: Austrijos, Belgijos, Čekijos, Estijos, Suomijos, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Lietuvos, Olandijos, Norvegijos, Korėjos Respublikos, Rusijos, Slovėnijos, Švedijos, Šveicarijos, Ukrainos, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Amerikos Valstijų.
Sužinojus, kad užpaliečių „Sielininkas” pateko tarp 22 laimingųjų filmų, kurie bus parodyti visuomenei, V. Gaigalas inicijavo filmo autorių kartu su Lietuvos kino mėgėjų sąjungos nariais išvyką į Taliną. Festivalio programoje rodomi filmai buvo suskirstyti į tris grupes pagal kūrėjų amžių. A grupei atstovavo kūrėjai, neturintys 20 metų. Parodyti tris prizines vietas laimėję filmai. B grupėje viešam demonstravimui buvo atrinkti penki filmai, kurių autoriai – kino meno studentai. C grupėje visuomenei pristatyta 14 visų kitų kino mėgėjų sukurtų darbų iš Didžiosios Britanijos, Suomijos, Vokietijos, Italijos, JAV, Švedijos, Čekijos ir Lietuvos.
Lietuvai atstovavo užpaliečių sukurtas etnografinis dokumentinis filmas ir Valentino Aškinio animacinis filmas „Sausra”. Užpaliečiams šį pavardė žinoma nuo praėjusios vasaros, kai animatoriai Jūratė Leikaitė–Aškinienė ir Valentinas Aškinis kūrybinių dirbtuvių metu atostogaujančius vaikus supažindino su animacinio filmo gamybos procesu.
Filmui apie jau pamirštą sielininko profesiją Taline sekėsi labiau nei „Sausrai”. Kartu su III vietos diplomu bei suvenyru „Sielininko” autoriai atsivežė ir geriausius XIII tarptautinio nekomercinio kino festivalio „Talinas 2015″ filmus, kurie jau šį mėnesį kartu su filmu „Selininkas” bus parodyti Užpalių kultūros centre.

Laikraščio „Utenos diena” inf., V. Juknio ir J. Kuliešiaus nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas