Klausytojai kviečiami į Muzikinį dvaro saloną

Rugsėjo 13 dieną 17 val. Utenos muzikos mokykloje vyks  vienas iš Aukštaitijos vargonų muzikos festivalio koncertų, šįkart skirtų kunigaikščio Mykolo Kleopo Oginskio 250-osioms gimimo metinėms. Dalyvaus dainininkė, tarptautinių konkursų laureatė Giedrė Zeicaitė, pianistė, tarptautinių konkursų laureatė Vaiva Purlytė, aktorė, renginių režisierė Virginija Kochanskytė. Šio koncerto metu skambės M. K. Oginskio laiškai, memuarų, autobiografijos, knygų ,,Atsiminimai”, ,,Laiškai apie muziką” fragmentai, romansai ir kūriniai fortepijonui.

 ,,Jei ne tragiškas mano tėvynės ir tautos likimas, būčiau tapęs kompozitoriumi“, – artėjant gyvenimo saulėlydžiui yra sakęs kompozitorius M. K. Oginskis.
Kunigaikščiui, įžymiam Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, Abiejų Tautų Respublikos valstybiniam veikėjui, diplomatui, politikui, vienam iš 1794 metų sukilimo vadų, Rusijos caro Aleksandro I slaptajam patarėjui, Vilniaus universiteto garbės nariui pasaulinę šlovę atnešė polonezas ,,Atsisveikinimas su Tėvyne”. Daugiau kaip du šimtus metų per bekraštes įvykių erdves keliauja ir smelkiasi į klausytojų širdis Tėvynės ilgesio melodijos…
Režisūrinis sprendimas – romantiškas, emocionalus, žaismingas – atspindi XIX amžiuje madingo muzikinio-literatūrinio dvaro meno salono nuotaikas. Scenografija iš detalių fragmentiškai kuria dvaro salono atmosferą.
Kostiumai – XIX a. pr. empiro (Napoleono laikų) stiliaus, madingi tiek Paryžiuje, tiek Peterburge…
Trys žavios moterys ilgisi talentingo menininko – skambina jo kūrinius, dainuoja romansus, kalbasi apie jo gyvenimą, kūrybą, pasakoja jo gyvenimo legendas, šmaikštauja – ar ne apie tai prirašyta daugybė XIX a. romanų?..
Menininkių artistiškumas, įtaigiai kuriama romantiška dvaro meno salono atmosfera įtraukia publiką į dialogą, tam tikrą improvizaciją…
Dramatiško temperamento aktorė, ekspresijos sklidinas dainininkės balsas, subtilus pianistės muzikavimas žiūrovams dovanoja žaižaruojančias emocijas.
Muzikologas Viktoras Gerulaitis, išklausęs programą, pasakė, kad kompozitoriaus romansai jam yra atradimas, liudijantis M. K. Oginskį turėjus neeilinių muziko gabumų, tad būtent tokio talento žmogus ir galėjo sukurti genialųjį polonezą ,,Atsisveikinimas su Tėvyne”.

udiena.lt inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas