Odininkė gabumus paveldėjo iš senelio

Ypatingai šiltą rugpjūčio 13-osios pavakarį šalia Utenos kultūros centro (toliau – UKC) Stiklo galerijos rinkosi kūrybai neabejingi žmonės. Stikliniuose „narveliuose” šįsyk sugulė net išrankiausio vertintojo akį patrauksiantys Utenoje gimusios ir augusios odininkės Gražvydės Janinos Daujotienės darbai. Mažame savo gimtųjų namų „gonkelyje” kūrybinį įkvėpimą atrandanti moteris tikino dažnai nupučianti laiko paliktas dulkes nuo senų savo mylimo senelio, iš kurio veikiausiai ir paveldėjo odininkystės amatą, kurpalių.

G. J. Daujotienė juokavo, kad yra kaip tas batsiuvys be batų. Nors oda, kaip medžiaga jai labai patinka, tačiau puoštis savo kurtomis odinėmis rankinėmis ar sagėmis moteris tikino nemėgstanti. „Kol kažkokį darbelį pasiuvu, jis jau spėja man nusibosti. Dažniausiai kūriniai ilgai namuose neužsibūna”, – sakė amatininkė.

Kukli moteris, stovėdama priešais jos pasveikinti susirinkusius svečius, neslėpė jaudulio. Kūrėja dėkojo visiems, kad skyrė dalelę savo laiko naujiems potyriams ir bendravimui. Utenos regioniniame profesinio mokymo centre profesijos mokytoja dirbanti G. J. Daujotienė sakė esanti dėkinga likimui už progą perduoti odininkystės meno žinias kitiems.

Moteris atskleidė, kad labiausiai mėgsta užsiimti stambių odos dirbinių siuvimu. Tarp talentingos
kūrėjos rankomis sukurtų parodos eksponatų lankytojai galės išvysti naujam gyvenimui prikeltas sovietmetį menančias kėdes, stilingas rankines ar aksesuarus.

Rimantui Sinicai atlikus lyrinę dainą, UKC Dailės galerijos šeimininkė Falmira Sinicienė, kalbėdama apie ją ir parodos autorę siejančią draugystę, nesulaikė ašarų. Meniškos sielos moterų keliai susikirto dar vaikystėje, kuomet dailės subtilybių buvo mokomos nusipelniusio uteniškio dailininko Vytauto Petronio. Vėliau, pasak F. Sinicienės, abi draugės mokėsi Kauno Stepo Žuko taikomosios dailės technikume, kuriame sutiko daugybę nuostabių dėstytojų. „Šiandien Gražvydė uteniškiams pristato savo trečiąją parodą, į kurią įdėta daug širdies ir talento. Džiaugiuosi, kad mūsų miestas turi tokį žmogų”, – gerų žodžių savo draugei negailėjo F. Sinicienė.

Utenos rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vyr. specialistė Zita Mackevičienė dėkojo menininkei už gražią dovaną Utenos miestui ir linkėjo niekuomet nepamiršti kūrybinio džiaugsmo. UKC direktorė Asta Motuzienė negailėjo padėkos žodžių už tai, kad kūrėja patikėjo savo vertingus kūrinius Stiklo galerijos globai ir pridūrė, kad nėra nieko nuostabiau už kuriantį žmogų.

Nors odininkę ekspozicijos atidarymo proga sveikino ir bučinius bei gėles dovanojo daug žmonių, tačiau, bene labiausiai moterį sujaudino dukros ir sūnaus sveikinimai ir salėje krykštavę mažieji anūkėliai. Dukrai Kristinai užsiminus, kad be galo didžiuojasi savo mama, moters akyse sublizgo ašaros. G. J. Daujotienės odos dirbinių ekspozicija veiks iki rugsėjo 2 dienos.

Autorės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas