Kultūros dieną paminėjo Daugpilyje

Kultūros dieną Utenos rajono kultūros darbuotojai paminėjo Daugpilyje. Utenos rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Jūratė Misiūnienė pakvietė kultūros puoselėtojus į pažintinę kelionę po Daugpilį.

Pasaulio kultūros diena, kuria siekiama paskatinti saugoti visos žmonijos kultūrines vertybes, minima nuo 1935 metų. Balandžio 15 dieną Vašingtone JAV prezidentas F. Ruzveltas ir dvidešimties Lotynų Amerikos šalių atstovai pasirašė sutartį dėl meno ir mokslo įstaigų ir istorinių paminklų išsaugojimo. Sutartį inicijavo rusų mąstytojas N. Rerichas, kuris keliaudamas po įvairias šalis suvokė, kad pasaulyje yra daugybė gražių meno paminklų ir juos būtina saugoti. 1954 m. gegužės 14 dieną Hagoje Rericho pakto pagrindu buvo priimta Konvencija dėl kultūros vertybių išsaugojimo karinio konflikto metu, kurią pasirašė 39 pasaulio šalys.
Uteniškius, nuvykusius į Daugpilį, Latvių kultūros centro režisierius Janis Butkevičs pakvietė į Vienybės namus, kuriame po vienu stogu yra įsikūręs Daugpilio teatras, Latvių kultūros centras, Turizmo informacijos centras, Latgalos centrinė biblioteka, JAV informacijos centras, bankas, knygynas, kavinė, lengvojo kultūrizmo klubas ir kt. Apie Daugpilio meno kolektyvus, tradicines šventes ir kultūros darbuotojų darbą papasakojo Latvių kultūros centro direktorė Regina Osmane, Latgalos centrinės bibliotekos veiklą pristatė direktorė Jelena Šapkova.
Vėliau uteniškiai lankėsi Daugpilio kraštotyros ir meno muziejuje. Tai vienas iš seniausių muziejų Latgaloje, kuriame galima susipažinti su kultūros istorijos bei gamtos ekspozicijomis. Aplankytas Daugpilio Molio meno mokslo centras, kuriame puikuojasi ir uteniškio keramiko Vytauto Valiušio kūriniai. Pasigėrėję molio dirbiniais, ekskursantai buvo palydėti į Daugpilio Marko Rotko meno centrą, kuriame buvo galima apžiūrėti Dvinske (Daugpilyje) gimusio pasaulinio masto dailininko Marko Rotko (1903–1970) didelio formato paveikslų reprodukcijas, kitų autorių darbus, moderniai susipažinti su Daugpilio miesto istorija, iškiliomis asmenybėmis bei įsiamžinti istoriniame fone.
Kultūros darbuotojų dėka ne tik puoselėjamos tradicinės šalies kultūros vertybės, bet ir susipažįstama su kitų šalių kultūros spalvomis, kuriami bendri projektai, saugoma istorija.

V. DEVELIENĖS inf. ir nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas