Anželika Cholina: „Noriu paliesti kiekvieno širdį“

Choreografės Anželikos Cholinos šokio spektaklis „Ana Karenina”, pelnęs „Auksinį scenos kryžių”, pirmą kartą Utenoje. Tai – vienas ryškiausių reginių, kurį bus galima pamatyti lapkričio 27 d. Utenos kultūros centre. „Anželikos Cholinos šokio teatrui tai 15-asis sezonas, nuo pat teatro įkūrimo pradžios jaučiu pareigą pristatyti spektaklius ne tik sostinėje ar užsienyje, bet ir visiems Lietuvos gyventojams, gyvenantiems nuo Biržų iki Druskininkų. Man brangus kiekvienas žmogus ir su savo kūryba noriu paliesti kiekvieno širdį”, – teigė A. Cholina, rengdamasi gastrolėms į Uteną.

Choreografė A. Cholina yra puikiai žinoma kūrėja Lietuvoje ir užsienyje. Per 25-erius kūrybos metus choreografės talentą jau įvertino daugelis. Į jausmingus, grožiu ir išradinga judesio kalba pripildytus šokio spektaklius žiūrovai ateina po tris, penkis ar net septynis kartus. Už nuopelnus Lietuvai ir Lietuvos vardo garsinimą užsienyje Prezidentė Dalia Grybauskaitė apdovanojo A. Choliną „Riterio kryžiaus” ordinu.

„Man šis apdovanojimas buvo labai netikėtas. Matote, kaip jaudinuosi, iš tiesų negaliu net kalbėti… Labai malonu būti pripažintai Lietuvoje. Čia negalioja pasakymas, kad savo šalyje pranašu nebūsi – aš jaučiuosi per jauna gauti tokius apdovanojimus ir niekada dėl to nedirbau, bet turbūt mano gyvenimas klostėsi taip, kad turėjau dirbti ir būti čia, nežiūrint į tai, kad mokiausi Maskvoje, grįžau į Lietuvą, nes norėjau dirbti Lietuvai. Ir šiandien ta diena, kai Lietuva mane įvertino”, – atsiimdama ordiną kalbėjo choreografė A. Cholina.
„Vienintėlės A|CH teatro gastrolės, iki šiol buvusios Utenoje, vyko su šokio spektakliu „Carmen” 2008 metais. Susidomėjimas buvo toks didelis, kad tą patį vakarą parodėme dar vieną papildomą spektaklį. Ovacijos po spektaklių buvo didžiulės, visa A|CH trupė buvo laiminga sulaukusi tokio audringo uteniškių sutikimo. Džiaugiamės, kad dabar Utenos kultūros centras atsinaujino ir gali vėl mus priimti – su „Ana Karenina” mes galėsime dovanoti žiūrovams gilius, tyrus išgyvenimus” – sakė teatro direktorė Greta Cholina.
Pagal Levo Tolstojaus romaną Anželikos Cholinos sukurta šokio istorija pasakoja apie Anos Kareninos meilę, aukštuomenės dviveidiškumą, artimųjų nusisukimą bei žmonių gebėjimą teisti ir smerkti. Gyvenimas pagal taisykles priešinamas tikram gyvenimui, gyvam žmogui. Bet tai tik viena iš choreografei svarbių temų. Čia netrūksta ne tik širdį draskančių duetų, jausmus žadinančių momentų, bet ir humoro. Profesionalių balerinų ir dramos aktorių susitikimas šiame spektaklyje daro jį gyvą, tikrą ir nuoširdų. Net neskaitę L. Tolstojaus romano teigia puikiai supratę istorijos vingius ir choreografės perteiktas mintis.
Anos Kareninos vaidmenį atlieka jau keletą apdovanojimų už jį pelniusi baleto solistė Beata Molytė. „Ana Karenina – vienas brandžiausių ir brangiausių man vaidmenų, kurį kiekvieną kartą scenoje išgyvenu vis iš naujo. Mano Ana – santūri ir aristokratiška, aistringa ir spalvingai emocinga, mylinti ir mylima, gili vidumi, visuomenės atstumta ir nesuprasta”, – sakė balerina.
Iš viso spektaklyje net iš keturių Lietuvos teatrų šoka 16 artistų, – skirtingos patirtys sukūrė ypatingą gyvybės ir tikrumo atmosferą, artistai dėvi išskirtinius ir pasakojimo laikmetį atspindinčius Juozo Statkevičiaus kostiumus, scenovaizdį kūrė Marijus Jacovskis.
„Nesiekiau įrėminti savo spektaklio pasitelkus konkretų žanrą – scenoje man įdomu kurti patį gyvenimą, sudėtingą daugialypį gyvenimą – apie tokį romane „Ana Karenina” rašė Levas Tolstojus”, – sakė A. Cholina.
Paklausta, ar scenoje bus traukinys, choreografė atskė: „Šiais laikais žmogus žmogų gali suvažinėti žodžiu ar veiksmu stipriau už bet kokį metalo gabalą. Tiesą pasakius, visais laikais taip buvo. Mano spektaklis galbūt labiausiai apie tai.”

Laukiame kiekvieno Jūsų mūsų spektaklyje!
A|CH teatro inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas