Apdovanoti tautinio paveldo puoselėtojai

Tradiciniai amatai, kulinarija, perduodami iš kartos į kartą, yra svarbi šalies etninės kultūros dalis, kuriai, prieš 10 metų priėmus Tautinio paveldo produktų įstatymą ir pradėjus sertifikuoti tautinio paveldo produktus, buvo suteiktas antras kvėpavimas.

Siekdama toliau puoselėti šalies tautinį identitetą Žemės ūkio ministerija (ŽUM) gruodžio 18 dieną surengtame renginyje „10 metų tautinio paveldo atgimimui“ apdovanojo 2017 m. sėkmingiausiai dirbusius Lietuvos amatininkus, tradicinių amatų centrą (TAC), taip pat pagerbė aktyviausius tradicinius amatininkus bei tautinio paveldo komisijos ekspertus.

Pasidžiaugti metų geriausiųjų sėkme iš visos Lietuvos susirinko nagingiausi amatininkai ir visi kiti, neabejingi tautinio paveldo puoselėjimui.

ŽŪM, besirūpinančiai tautinio paveldo likimu, šie metai yra išties neeiliniai. Renginyje paminėtas tautinio paveldo atgaivinimo dešimtmetis bei pasidžiaugta artėjančio šimtmečio švente.

„Labai džiaugiuosi, kad Žemės ūkio ministerija gali pasirūpinti tautiniu paveldu. Pirmiausia žemės ūkis yra kaimas ir jame gyvenantys žmonės. Kaimo dėka yra išlaikomos mūsų senolių tradicijos, kurios yra be galo svarbios ne tik mūsų pačių identitetui formuotis, bet kartu ir įvaizdžiui tarp atvykstančiųjų palaikyti“, – teigė žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.

2007 m. buvo priimtas Tautinio paveldo produktų įstatymas ir nuo 2008 m. sausio mėn. pradėti sertifikuoti tautinio paveldo produktai. Iš viso ŽUM sertifikavo 2 946 tautinio paveldo produktus. Didžiąją dalį jų – 2 489 – sudaro tokie tradiciniai gaminiai kaip duona, šakočiai, cepelinai, meduoliai ir t. t. bei medžio, kalvystės, gintaro ir kt. dirbiniai. Taip pat sertifikuoti 443 tradicinių veislių augalai, gyvūnai ir jų produktai bei 14 tradicinių paslaugų. Per dešimtmetį sertifikuotos net 42 tradicinių mokymų programos bei atestuoti 159 tradicinių amatų meistrai.

Geriausi iš geriausiųjų
Iš viso Lietuvoje tautinio paveldo produktus gamina 630 tradicinių amatininkų ir 127 įmonės. Renginio metu buvo apdovanoti 2017 m. sėkmingiausiai dirbantys šalies amatininkai – jiems skirtos 2 000 Eur piniginės premijos.

Sėkmingiausiai dirbančiu ne maisto gaminių amatininku 2017 m. buvo išrinktas laivadirbystės – tradicinio amato puoselėtojas iš Rusnės Simas Knapkis, aktyvus savo krašto tradicijų puoselėtojas, kurio dėka atkurtas senasis laivadirbio amatas.

Apdovanojimą gavo ir 2017 m. sėkmingiausiai dirbanti tautodailininkė, menininkė Rita Vasiliauskienė, kuri nuo 2005 m. Arklio muziejuje kepa sertifikuotą A kategorijos paprastą raugintą duoną ir veda edukacines programas. Ji taip pat gamina lietines žvakes, margina margučius, karpo karpinius, kurie 2010 m. pripažinti tautinio paveldo A kategorijos produktais.

Taip pat renginyje apdovanotas ir sėkmingiausiai dirbantis tradicinių amatų centras – Kėdainių tradicinių amatų centras (TAC) Arnetų name. Šiame TAC dirba penki tradiciniai amatininkai, čia audžiama, pinama, populiarinama puodininkystė, margučių marginimas bei medžio drožyba. Amatų centre jau įvyko daugiau nei 2 tūkst. užsiėmimų, nuolat vedamos edukacinės programos, vyksta parodos, tautinio paveldo produktų ekspozicijos.

Žemės ūkio ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas