Per pusmetį – beveik pusantro tūkstančio konfliktų šeimose

Smurtas šeimoje jau ne pirmus metus yra viena iš opiausių temų mūsų šalyje. Tai ne tik šeimos, o visos visuomenės problema. Vien per pirmąjį 2015 metų pusmetį Utenos apskrities vyriausiajame policijos komisariate užregistruoti 1 407 pranešimai apie vykstančius ar įvykusius šeimyninius konfliktus šeimose.

Dažniausiai smurtauja vyrai

Utenos apskrities vyriausiajame policijos komisariate buvo pradėti 135 ikiteisminiai tyrimai dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo, 16 – dėl grasinimo nužudyti ar sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą, 1 – dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo, 1 – dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo. Išnagrinėti 261 skundai dėl smurto šeimoje, 224 – dėl smurto prieš moteris. Taip pat surašyti 69 administracinių teisės pažeidimų protokolai dėl tėvų valdžios nepanaudojimo ar panaudojimo priešingai vaiko interesams.
Išanalizavus smurtinius nusikaltimus darančių asmenų statistiką, matyti, kad dažniausiai šias nusikalstamas veikas daro vyrai. Dauguma atvejų rodo, kad smurtautojų išsilavinimo lygis yra žemas, o nemaža dalis smurtautojų yra niekur nedirbantys asmenys. Smurtas artimoje aplinkoje dažniausiai prasideda nuo santykių aiškinimosi, žodinių konfliktų, kurie kyla dėl to, jog asmenys būna vartoję alkoholinių gėrimų.

Vykdo prevencinę veiklą

Siekiant užkardyti teisės pažeidimus bei nusikalstamas veikas, susijusias su smurtu artimoje aplinkoje, Utenos apskrities policijos pareigūnai vykdo prevencinę veiklą Utenos apskrities mastu, bendradarbiauja su seniūnais, socialiniais darbuotojais, švietimo įstaigų darbuotojais, vaikų teisių apsaugos specialistais, lanko ir kontroliuoja socialinės rizikos šeimas, teikia prevencinio pobūdžio informaciją apie galimybę gauti reikiamą pagalbą specializuotuose pagalbos centruose. Pareigūnai organizuoja ir vykdo susitikimus su švietimo įstaigų bendruomenėmis, saugių kaimynysčių grupių nariais. Smurtaujantys asmenys yra supažindinami su Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo nuostatomis ir atsakomybe, nukreipiami į specializuotos pagalbos centrus.
Policija primena, kad smurtas artimoje aplinkoje yra žmogaus teisių ir laisvių pažeidimas, todėl patyrus bet kokios rūšies ar formos smurtą, arba pažįstant ką nors, kas tai patiria, nebijoti kreiptis profesionalios pagalbos į psichologą, teisininką, medicinos įstaigą, policiją. Apie tai būtina pranešti policijai per policijos elektroninių paslaugų sistemą http://www.epolicija.lt/, policijos pasitikėjimo telefonu 8 800 20 112 arba bendruoju pagalbos telefonu 112.
Taip pat galima kreiptis į specializuotų centrų darbuotojus, kurie rūpinasi smurto aukomis, pataria joms, kur gauti psichologinės, socialinės, teisinės, sveikatos priežiūros, švietimo, apgyvendinimo ar kitokios pagalbos.
Utenos apskrityje specializuotą pagalbą teikia Anykščių socialinės gerovės centras, mob. tel. 8 653 56 640 (Anykščiai, Vilniaus g. 10), kuris prižiūri Anykščių, Molėtų ir Utenos rajonų savivaldybes bei Visagino šeimos krizių centras, mob. tel. 8 386 70 277 (Visaginas, Statybininkų g. 7), kuris prižiūri Visagino, Ignalinos, Zarasų rajonų savivaldybes.

Utenos AVPK inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas