Lydekas gaudė tinklais, skrituliais ir palaidynėmis

Praėjusį savaitgalį Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, vykdydami akciją ,,Lydeka – 2015″, organizavo reidus Molėtų ir Zarasų rajonuose. Atšilus orams ir pasirodžius pirmiems ankstyvo pavasario požymiams, netrukus į nerštavietes patrauks lydekos. Šių reidų metu ypatingas dėmesys ir buvo skiriamas lydekų apsaugai nuo neteisėtos žvejybos. Per tris dienas išaiškinti septyni pažeidimai. Net keturi iš jų – šiurkštūs.

Vasario 22 dieną nuo pat ryto GGAI pareigūnai stebėjo Saločio ežerą Zarasų rajone, nes prieš tai buvo suradę eketes, kurios sukėlė įtarimą, kad gali būti pastatyti tinklai. Šias eketes iš toliau buvo sunku pastebėti, nes iškapotus ledus kažkas nešė ir pylė nendryne tam, kad nesimatytų. Užšalusios jos buvo ir tądien, kai lankėsi pareigūnai. Jie padarė išvadą, kad tinklai tikrinami retai, tačiau praėjus kelioms dienoms pažeidėjai turėjo pasirodyti. Nuojauta nenuvylė. Po pietų ant ledo pasirodė mergina su šunimi. Šuo užuodė pareigūnų pėdsakus ir lodamas pradėjo jais sekti, bet aplinkosaugininkai spėjo atsitraukti į pelkyną ir įtarimo nesukėlė. Po kurio laiko iš to paties kaimo išėjęs vyriškis apėjo ežero pakrantę ir mišku vėl grįžo namo. Pareigūnai kantriai laukė. Apie 17 val. ant ledo pasirodė du vyrai. Vienas nešė kibirą, antras turėjo peikeną. Šalia jų ėjo ir ta pati mergina su šunimi, kuris aktyviai lakstė pakrante. Pareigūnams vėl teko trauktis į pelkę toliau nuo tinklų pastatymo vietos tam, kad neužuostų šuo. Vyriškiai ėmėsi darbo: iškirto ledus, kuriuos išpylė į nendryną, išvalė eketes. Ištraukę tinklą, vietoje jo skubiai pastatė kitą. Baigę darbą pasuko link namų. Prie brakonierių greit atskubėjo pareigūnai. Sulaikant juos vienas iš pažeidėjų dar bandė pabėgti, tačiau iškart buvo sučiuptas. Aiškinantis pažeidimo padarymo aplinkybes nustatyta, kad tinklais neteisėtai žvejojo šalia ežero esančio Zatokų kaimo (Turmanto sen.) gyventojai P. L. ir S. P. Dviem statomais tinklais jie neteisėtai sugavo 3 lydekas, lyną ir karšį, tai padarydami 606,62 euro žalą gamtai. Ją privalės atlyginti. Dar bus skirtos ir administracinės baudos bei konfiskuoti 3 statomi tinklai bei žvejyboje naudota peikena.
Vasario 21 dieną Aiseto ežere (Molėtų r.) draudžiamu būdu (masalui naudodami gyvas žuveles) lydekų sugauti bandė piliečiai A. P. iš Utenos ir G. Č. iš Pašekščių kaimo (Molėtų r.). A. P. buvo pastatęs 6 palaidynes, o G. Č. žvejojo 4 skrituliais ir 1 palaidyne. Be to, abu neturėjo ir mėgėjų žvejybos leidimų. Lydekų sugauti nespėjo, bet administracinės atsakomybės abiem išvengti nepavyks – gresia piniginės baudos nuo 115 iki 289 eurų su žvejybos įrankių ir priemonių konfiskavimu.

Utenos RAAD inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas