Du uteniškiai automobilių prekeiviai sės į teisiamųjų suolą, kiti – papildys valstybės iždą

Panevėžio apygardos prokuratūros ir Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai baigė ikiteisminį tyrimą dėl galimai neteisėtos veiklos, susijusios su prekyba naudotais automobiliais. Įtariama, kad į teisėsaugos pareigūnų akiratį patekę uteniškiai prekiautojai, neregistravę visų ūkinės finansinės veiklos sandorių ir nedeklaravę gautų pajamų, į valstybės biudžetą nesumokėjo beveik 72 tūkst. eurų mokesčių.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, o jiems vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Kęstutis Greiciūnas.

2018 metais Utenos AVPK pareigūnai gavo duomenų apie penkių asmenų Utenos mieste vykdomą galimai neteisėtą veiklą, susijusią su naudotų automobilių prekyba. Tyrimo metu, bendradarbiaujant su Valstybine mokesčių inspekcija, buvo nustatyta, kad įtariamieji įsigijo 493 automobilius, kurių bendra vertė – 1 milijonas 690 tūkstančiai 240 eurų.
Tyrimo duomenimis, kai kurie iš šių automobilių prekiautojų, oficialiai neregistravę savo veiklos, galimai neteisėtai vertėsi komercine veikla, o turintys individualios veiklos pažymas – apgaulingai ar aplaidžiai vykdė veiklą (t. y. neįtraukė į apskaitą visų transporto priemonių pirkimo-pardavimo sandorių).
Atliekant ikiteisminį tyrimą, įtariamųjų ir jų šeimos narių namuose bei darbo vietose buvo atliktos kratos, paimti daiktai bei dokumentai, susiję su nusikalstamos veikos tyrimu. Laikinas nuosavybės teisių apribojimas buvo pritaikytas 27-iems lengviesiems automobiliams, įtariamųjų bei jų šeimos narių nekilnojamam turtui, daugiau nei 30 tūkst. eurų grynųjų pinigų. Bendra laikinai apriboto turto vertė viršijo 285 tūkst. eurų.
Prokuroro reikalavimu, buvo atlikti įtariamųjų ir jų šeimos narių turto tyrimai, kuriais nustatoma, ar turtas įgytas teisėtais būdais.
Atliekant šį ikiteisminį tyrimą, buvo apklausta daugiau nei 450 liudytojų, o baudžiamąją bylą sudaro 83 tomai (17,5 tūkst. lapų).
Trims prekeiviams, neregistravusiems savo veiklos pagal individualios veiklos pažymą, buvo pareikšti kaltinimai dėl neteisėto vertimosi ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla. Prokurorui surašius pareiškimą užbaigti procesą baudžiamuoju įsakymu, bylos buvo perduotos teismui.
Vienas iš minėtų asmenų, pripažinęs savo kaltę, dalį priskaičiuotų nesumokėtų mokesčių valstybei – beveik 13,5 tūkst. eurų jau sumokėjo, dar dėl beveik 10 tūkst. eurų nesumokėtų mokesčių sudarė su Valstybine mokesčių inspekcija atsiskaitymo grafiką.
Dar vienas uteniškis teismo baudžiamuoju įsakymu turės sumokėti valstybei beveik 4,5 tūkst. eurų mokesčių bei 6 tūkst. eurų baudą.
Trečiasis iš šių asmenų privalės sumokėti beveik 34 tūkst. eurų mokesčių ir teismo skirtą 9 tūkst. eurų baudą.
Dviems prekeiviams, turėjusiems individualios veiklos pažymas, tyrimo metu buvo pareikšti kaltinimai dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo ir aplaidaus apskaitos tvarkymo. Baigus ikiteisminį tyrimą ir prokurorui surašius kaltinamuosius aktus, baudžiamosios bylos perduotos nagrinėti Utenos apylinkės teismo Utenos rūmams.

Generalinės prokuratūros inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas