ESO įspėja: alyvos vagystės iš transformatorių – pavojus gyvybei

Per aštuonis šių metų mėnesius piktavaliai Lietuvoje 54 kartus iš transformatorių pavogė alyvos (2018 metais per aštuonis mėnesius – 56 kartus). Dėl tokių įvykių gyventojai lieka be elektros, o įrangos remontas užtrunka ir kainuoja dešimtis tūkstančių eurų. Daugiau nei du trečdaliai šių vagysčių šiemet per minėtą laikotarpį įvykdyta Panevėžio ir Utenos regionuose. Ypač išsiskyrė Švenčionių rajonas, kur siautėjantys ilgapirščiai aštuonis kartus išleido transformatorių alyvą. Pernai Švenčionių rajone nebuvo nė vienos tokios vagystės.

ESO įspėja – piktavaliai, grobdami alyvą, pirmiausia rizikuoja savo pačių gyvybe, taip pat daro didelę žalą ne tik gyventojams, bet ir elektros skirstomajam tinklui. Išleidus alyvą sugadinamas transformatorius, kiti įrenginiai. Tokiais atvejais visuomet nutrūksta elektros energijos tiekimas. Dėl alyvos išleidimo elektros energijos tiekimas sutrinka tūkstančiams gyventojų. Žala elektros skirstymo tinklui siekia iki kelių dešimčių tūkstančių eurų. Pernai per aštuonis mėnesius remontai kainavo apie 50 tūkst. eurų, šiemet – daugiau nei 22 tūkst. Panevėžio ir Utenos regionuose, kur šiemet vagys alyvos išpylė iš ne vieno transformatoriaus, jų remontams jau išleista beveik 10 tūkst. eurų, kai pernai kiek daugiau nei 7 tūkst. eurų.

„Brautis į elektros pastotę – pavojinga gyvybei. Ne paslaptis, kad iš transformatorių pavogtą alyvą nuperka ir to paties rajono gyventojai. Raginame žmones nebūti abejingus ir nepirkti alyvos, kuri yra pritaikyta specifinei veiklai”, – priminė ESO Prevencijos skyriaus vadovas Jonas Šneideraitis.
ESO specialistai, bendradarbiaudami su mokslininkais, prieš kelerius metus pradėjo naudoti jų sukurtą modifikuotą alyvą. Jei ji naudojama kaip kuras, pavyzdžiui, šildymui, degant išsiskiria labai stiprus ir nemalonus kvapas. Jei alyvą bandoma naudoti automobilių varikliuose, skylančios alyvos medžiagos greičiau nei per parą pažeidžia variklio konstrukciją ir ilgainiui jį visiškai sugadina.
ESO ragina gyventojus pamačius aplink transformatorius besisukiojančius asmenis be ESO ženklu pažymėtų darbo rūbų nedelsiant informuoti policiją telefonu 112 arba skambinti nemokamu ESO telefonu 1852. Primename, kad ESO darbuotojus atskirti paprasta: jie vilki ESO ženklais pažymėtas uniformas ir visada turi darbuotojo pažymėjimą.
Gyventojų įsitraukimas labai svarbus, nes paprastai tokio pobūdžio nusikaltimus vykdo ne pavieniai asmenys. Spėjama, kad organizuota nusikaltėlių grupė pastaruoju metu siautėja Švenčionių rajone. Ėmęsi vienokių vagysčių, jie netruks imtis ir kitų.
Verta paminėti, kad alyvos vagystės brangiai kainuoja: vagims tenka atlyginti turtinę žalą, o teismas, priklausomai nuo įvykio sunkumo, jiems gali skirti areštą, laisvės apribojimą arba laisvės atėmimą iki šešerių metų.

ESO inf., Vytauto Ridiko nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas