„Bėk bėk, žirgeli!“ Anykščiuose – žirgo ir žmogaus bendrystės šventė

Birželio 3 dieną anykštėnai ir rajono svečiai Niūronių kaime, Anykščių rajone, rinkosi į jau kelis dešimtmečius skaičiuojančią Tradicinės kultūros ir žirgų sporto šventę „Bėk bėk, žirgeli!”. Šventės programoje – nuo pirmą kartą šventės istorijoje organizuotų Lietuvos sunkiųjų veislės arklių darbingumo vertinimų iki tautinio paveldo ir amatų mugės, teatralizuotų, per pusšimtį dalyvių iš viso rajono sutelkusių, kiemų, žirgų sporto konkūrų ir parodomųjų programų, parodų, koncertų ir vienu pagrindinių akcentų renginyje tapusio tradicinių kinkinių žygio su žemaitukais, kurio dalyviai dar iki pirmojo birželio šeštadienio aplankė Kėdainių, Panevėžio ir Anykščių rajonų bendruomenes.

Nuo pat ryto šurmuliavusi šventė sutraukė šimtus tradicinės kultūros, amatų ir žirgų sporto mylėtojų iš visos Lietuvos. Šventės atidarymo ceremonijoje susirinkusius svečius pasveikino Japonijos ambasadorius Lietuvoje Toyoei Shigeeda ir Žemės ūkio viceministras Saulius Savickis. Šventės vėliavą kėlė jaunieji anykštėnai: 2017 m. Lietuvos žiemos konkūrų čempionato vaikų amžiaus grupės bronzos medalio laimėtoja Augustė Baužaitė ir 2017 m. Lietuvos jaunių vilčių žaidynių bronzos medalio laimėtojas Linas Uogela.
Pristatyti buvo gegužės 30 dieną žygį tradiciniais žemaitukų kinkiniais Kėdainių rajone pradėję žygio dalyviai. Iš Ruoščių kaimo, Lietuvos geografinio centro, pajudėję šeši žemaitukų kinkiniai ir su jais keliavusi klounų teatro studija „Dulidu” gegužės 30 d. Surviliškyje (Kėdainių r.), gegužės 31 d. vakarą – Ramygaloje (Panevėžio r.) ir birželio 1 d. – Traupyje (Anykščių r.) susitiko su bendruomenėmis, parodė mažojo cirko spektaklį „Profesorius ir blusa” (režisierius ir aktorius – Liudas Vyšniauskas) ir kvietė dalyvauti šventėje „Bėk bėk, žirgeli!”.
Niūronių hipodrome svečiai stebėjo parodomąsias žirgų programas, žemaitukų, Šetlando poni veislių žirgų konkūrus, Ristūnų veislės žirgų parodomuosius važiavimus.
Šventės metu Niūronių kaime vyko Gintaro Kaltenio fotografijų paroda ir albumo „Senuoju pašto keliu – žirgais ir karietomis” pristatymas Arklio muziejuje, prie pašto karietos. Mažieji svečiai buvo pakviesti į žirgininkės ir poetės Vitos Jašinauskaitės piešimo pamokėlę „Pieškime žirgą šalia žirgo”.
Tradicinės kultūros ir žirgų sporto šventė „Bėk bėk, žirgeli!” pirmą kartą buvo organizuota Arklio muziejaus atidarymo proga 1978 m., o po pirmosios šventės tapo tradicine. Kasmet šventėje dalyvauja šimtai tradicinės kultūros ir žirgų sporto entuziastų, pirmąjį vasaros savaitgalį pasitinkančių Niūronyse.

Anykščių r. savivaldybės administracijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas