Į šventę „Bėk bėk, žirgeli!“ Anykščiuose – žemaitukų kinkiniais

Kasmet, pirmąjį birželio šeštadienį, į Anykščių rajone esantį Niūronių kaimą tradicinės kultūros ir žirgų sporto gerbėjus suburianti šventė „Bėk bėk, žirgeli!” – jau visai čia pat. Birželio 3 dieną šurmuliuosiančios šventės programoje – nuo pirmą kartą šventės istorijoje organizuojamų Lietuvos sunkiųjų veislės arklių darbingumo vertinimų iki tautinio paveldo ir amatų mugės, teatralizuoti kiemai, žirgų sporto konkūrai ir parodomosios programos, parodos, varžytuvės, koncertai. Visa tai – ypatingai žirgo ir žmogaus bendrystei, kurią šventės metu padės atskleisti ne tik Anykščių rajono gyventojai, bet ir svečiai iš visos Lietuvos.

Pasak renginio organizatorių, pagrindiniu šių metų šventės akcentu taps Anykščių rajono savivaldybės, Žemaitukų arklių augintojų asociacijos, A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinio muziejaus ir jo Etninės kultūros skyriaus (Arklio muziejaus) organizuojamas tradicinių kinkinių žygis „Į „Bėk bėk, žirgeli!” – su žemaitukais!”.
„Kultūra be ją saugančio ir puoselėjančio žmogaus tėra istorija, todėl siekdami apie tradicijas ne tik kalbėti, bet ir jomis dalintis, kviesdami į šventę „Bėk bėk, žirgeli!” prikelsime jau kiek primirštas važiavimo žemaitukais į muges tradicijas”, – pasakojo Anykščių rajono meras Kęstutis Tubis.
Gegužės 30 d. tradicinių kinkinių žygio dalyviai, pasikinkę žemaitukų veislės žirgelius ir susėdę į vežimus mediniais ratais kelionę pradės iš Lietuvos geografinio centro Ruoščių k., Kėdainių r. Kartu su žirgais keliaus ir klounų teatro studija „Dulidu”, kuri žygio metu mažiesiems rodys režisieriaus Liudo Vyšniausko spektaklį „Profesorius ir blusa”. Susitikti su žygio dalyviais ir pamatyti teatro studijos pasirodymus gegužės 30 d. bus galima Surviliškyje, gegužės 31 d. – Ramygaloje, o birželio 1 d. – Traupyje. Birželio 2 d. tradicinių kinkinių žygio dalyviai pasieks Niūronių k. ir visus pakvies į naktigonę, o tradicinės kultūros ir žirgų sporto šventės „Bėk bėk, žirgeli!” metu dalyvaus atidarymo parade, pristatys žemaitukus, taip pat – skirtingiems etnografiniams regionams būdingus kinkinius.
Šventės metu Niūronių kaime taip pat veiks teatralizuoti kiemai „Žirgas ir žmogus” Striukių ir Legų sodybose, kuriose per pusantro šimto Anykščių rajono seniūnijų gyventojų demonstruos, dainuos ir tradiciniais amatais pasakos apie žirgo svarbą kasdieniame lietuvio gyvenime.
Tradicinės kultūros ir žirgų sporto šventė „Bėk bėk, žirgeli!” pirmą kartą buvo surengta Arklio muziejaus atidarymo proga 1978 m., o vėliau tapo tradicine. Jau daugiau nei tris dešimtmečius vykstanti šventė buria šimtus tradicinės kultūros ir žirgų sporto entuziastų, vasaros pradžią pasitinkančių Niūronyse.

Anykščių r. savivaldybės administracijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas