300 žmonių žygiu pagerbė Aukštaitijos partizanų atminimą

Gegužės 21-osios rytą daugiau kaip 300 žmonių būrys Kupiškio ir Anykščių rajonus juosiančioje Šimonių girioje susirinko įamžinti partizanų žygdarbius ir pradėjo pėsčiųjų žygį „Algimanto apygardos partizanų takais”. Žygio tikslas – ne tik atrasti bei pamatyti vietoves, kuriose kovojo, buvo įsirengę bunkerius ir žuvo Algimanto apygardos Šarūno rinktinės partizanai, bet ir prisiminti, pagerbti visus kovotojus, žuvusius už Lietuvos laisvę Aukštaitijos partizanų vadavietėje.

Susirinkusiuosius sveikino bei žygyje dalyvavo ir krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, kuris išreiškė pagarbą partizanams ir pabrėžė, kad „kalbėdami apie dabartį mes negalime pamiršti praeities, o partizanų kovos – didelis indėlis į mūsų laisvę ir dėl to, nemaža dalimi, Lietuva išliko ir galėjome atkurti mūsų nepriklausomybę”, žygeiviai daina pradėjo ir pajudėjo 10 kilometrų ilgio maršrutu.
Pėsčiųjų žygio „Algimanto apygardos partizanų takais” dalyviai aplankė Rytų Lietuvos (Karaliaus Mindaugo) srities, Algimanto apygardos vadovybės ir kitos buvusių partizanų bunkerių vietas, taip pat kapines, kuriose palaidoti Algimanto apygardos partizanai. Galiausiai, Pėsčiųjų žygio trasa baigėsi prie Algimanto apygardos partizanų vadavietės, kurioje 1949 m. vasarą Algimanto apygardos vadu paskirtas Antanas Starkus-Montė įrengė įspūdingo dydžio bunkerį. Ten pagerbti partizanai ir visi kovotojai, žuvę už Lietuvos laisvę bei drauge su žygeiviais vyko pagerbimo ceremonija su partizanų dainomis ir kariškomis vaišėmis.
Pažintinis maršrutas „Algimanto apygardos partizanų kovų takais” Šimonių girioje įrengtas siekiant supažindinti su Algimanto apygardos partizanų kovų dėl laisvės istorija (1944–1953). Per visą partizaninį karą Šimonių giria buvo labai svarbi Algimanto apygardos partizanų telkimosi vieta. Girioje 1947 m. kovo mėn. įsikūrė Rytų Lietuvos (Karaliaus Mindaugo) srities vadavietė. Iš ten buvo vadovaujama visam pasipriešinimo judėjimui Aukštaitijoje. 1949 vasarą šioje girioje vadavietę įsirengė Algimanto apygardos vadovybė. Girioje telkėsi didžioji dalis Šarūno rinktinės partizanų.

Krašto apsaugos ministerijos inf. ir nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas