„Sartai 2017“ – etnines vertybes propaguojanti šventė

Vasario 4-ą Dusetų hipodrome rengiamos tradicinės ristūnų lenktynės „Sartai 2017″, pagrįstai tituluojamos kaip didžiausia, ne tik šį Aukštaitijos miestelį, bet ir visą Lietuvą garsinanti žirgų sporto mylėtojų fiesta. Dešimtims tūkstančių žmonių, nekalbant jau apie giminaičius ar bičiulius, susitikti žirgų lenktynėse prie Sartų tapo garbės reikalu.

Tai akcentuota šiai žiemos žirginio sporto šventei skirtoje spaudos konferencijoje, surengtoje ketvirtadienį Žemės ūkio ministerijoje. Spaudos konferencijoje apžvelgti atlikti pasirengimo darbai šiai šventei ir svarbiausiam jos akcentui – lenktynėms, garsėjančioms daugiau nei dviejų šimtmečių tradicijomis, o organizuotai rengiamoms irgi jau per šimtmetį.
Puoselėja ir gausina šimtametes tradicijas
Dar ir dabar istorikai tebesiginčija, kada pirmą kartą Sartų ežero ledą stuktelėjo žirgo kanopa. Kai kurie išlikę istoriniai šaltiniai byloja, kad šiemetinės žirgų lenktynės kaip organizuotas, ne stichiškas renginys Dusetose bus jau 221-osios, o oficialios – 110-tosios.
2005 m. žirgų lenktynėms Dusetose, kaip oficialiai organizuotam renginiui, sukako 100 metų, o šiai progai pažymėti buvo išleistas specialus pašto ženklas.
Šiemet sukanka 84 metai, kai 1933 m. žirgų lenktynes ant Sartų ežero ledo pradėjo remti Žemės ūkio ministerija. Nuo 1955 m. jos paskelbtos respublikinėmis, o nuo 1968 m. kartu pradėtos rengti ir žiemos mugės.
Spaudos konferenciją pradėjęs renginio organizacinio komiteto pirmininkas, žemės ūkio viceministras Darius Remeika padėkojo iš įvairių sričių specialistų sudarytam organizaciniam komitetui, nuveikusiam nemenką darbą ir palinkėjo žiūrovams įspūdingo reginio, azartiškų akimirkų ir gero pasibuvimo Dusetose, o lenktynių dalyviams ir žirginio sporto puoselėtojams – sėkmingų startų, naujų rekordų ir neblėstančio entuziazmo varžytis.
„Šios ristūnų varžytuvės – tai daugiau nei sportas ar dar viena žiemos pramoga. Tai per šimtą metų gyvuojanti tradicija, išlaikiusi ne vieną politinį ir ekonominį šalies gyvenimo egzaminą”, – kalbėjo D. Remeika.
Lenktynių „Sartai 2017″ organizacinio komiteto pirmininko pavaduotojas, Valstybinės gyvulių veislininkystės priežiūros tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos viršininkas Vilius Rekštys informavo, jog šeštadienį, vasario 4-ą, Dusetų hipodrome prie varžybų starto linijos bus išrikiuoti 73 ristūnai, išauginti visose trijose Baltijos šalyse, o taip pat Lenkijoje, Švedijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Norvegijoje ir kitose šalyse.
„Daugiausia, 37 ristūnus į „Sartų 2017″ lenktynes deleguoja Respublikinė lenktyninių žirgų lyga, o 22 – Lietuvos ristūnų sporto asociacija. Su 7 žirgais į Dusetas atvyksta geriausi Latvijos vadeliotojai, Estijos sportinių žirgų augintojai atsiveža 5 ristūnus, su dviem žirgais atvyksta Lenkijos sportininkai”, – sakė V. Rekštys.
Daugiausia vadeliotojų ir žirgų Dusetose išvysime iš nuo seno puikiomis žirginio sporto tradicijomis garsėjančių Lietuvos rajonų.
13 ristūnų į Sartus atsiveš Ukmergės rajono sportinių žirgų augintojai, dviem mažiau – Utenos žirgų mylėtojai. Anykščių rajono sportininkai sėkmės Dusetų hipodromo take ieškos su 10 žirgų, varėniškiai ir alytiškiai lenktynėms atrinko po 6 žirgus. Lazdijų rajono sportininkai ir varžybų šeimininkai zarasiškiai į Dusetas deleguoja po tris žirgus.
„Esame pasirengę nors šiandien pradėti lenktynes, – spaudos konferencijoje kalbėjo UAB „Lietuvos žirgynas” direktorė Palmyra Vinkšnaitė. – Ypač nudžiugino praėjusi naktis, kai Dusetų apylinkėse paspaudė taip geidžiamas šaltukas. Per naktį išliejome keliolika kubų Sartų ežero vandens. Dabar mūsų žmonės ilsisi, o vakarop jie savo vandenvežius vėl išvairuos ant hipodromo ledo tako”.
„Sartų žirgyne” tinkamai įrengti laikini gardai, kuriuose bus laikomi varžybose dalyvaujantys ristūnai, pasirūpinta, kad jie gautų reikalingų pašarų ir pašildyto vandens, o taip pat būtina veterinarine jų priežiūra, informavo lenktynių organizatoriai.
Didėja prizinis fondas
Apie nuveiktus darbus rengiantis didžiajai žirginio sporto šventei spaudos konferencijoje kalbėjo ir VšĮ „Promo Events” direktorius Darius Jonušis, kurio vadovaujama įmonė jau daugelį metų sėkmingai atlieka patikėtas atsakingas užduotis.
„Džiaugiuosi, kad ilgametės mūsų pastangos davė pastebimų vaisių, nes ši žiemos šventė Dusetose vis labiau patinka ir sportininkams, ir žiūrovams,” – vasario pirmąjį šeštadienį kviesdamas visus į „Sartų 2017″ šventę kalbėjo sakė D. Jonušis.
Tačiau neverta nusiminti ir tiems, kurie negalės atvykti į Dusetas. Į lenktynių areną nukryps daugelio televizijų kamerų objektyvai, radijas rengs transliacijas, reportažus, o lenktynių spaudos centre, kuris prieš keletą metų pirmą kartą šių varžybų istorijoje atvėrė duris šalia varžybų trasos, akredituosis apie 100 mūsų šalies ir kaimyninių valstybių žurnalistų, nušviesiančių šią žiemos sporto ir pramogų šventę.
Renginio organizatorius pasidžiaugė, jog kasmet vis didesnio dėmesio susilaukia ne tik tradicinė mugė, bet ir saviveiklininkų, įvairių muzikantų ir kolektyvų pasirodymai.
Pasak D. Jonušio, augantį Sartų lenktynių populiarumą liudija ir bendromis renginio rėmėjų bei organizatorių pastangomis kasmet didėjantis varžybų prizinis fondas. Šiemet atskirų bėgimų laimėtojai ir prizininkai išsidalys 23 tūkstančių eurų, arba dviem tūkstančiais didesnį, nei prieš tai čia vykusių lenktynių, prizinį fondą.
Didžiausias – 3 600 eurų piniginis prizas tradiciškai bus įteiktas šių lenktynių organizatorės, Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos steigiamo pagrindinio – „Didžiojo žiemos prizo” laimėtojui ir prizininkams.
Septynių važiavimų nugalėtojai ir prizininkai paaiškės 1 609 metrų distancijose, o du važiavimai, kuriuose varžysis suaugusius žirgus tramdantys sportininkai, bus surengti ilgesnėse 3200 metrų („Rokiškio sūrio” prizas) ir 2400 metrų („Linas Agro group” prizas) distancijose.
Žiūrovai iš Dusetų grįš ne tik su pakilia nuotaika, bet ir su glėbiu lauktuvių – apetitą žadinančiais skanėstais, kuriuos šalia hipodromo šurmuliuosiančioje ir net 3 hektarų plotą užimsiančioje mugėje siūlys šalies kulinarinio paveldo meistrai, lenktynių dieną iš visos šalies susirinksiantys į Dusetas, bei unikaliais, kultūrinio paveldo puoselėtojų pagamintais suvenyrais.
Domina specialistų prognozės
Kuo labiau artėja „Sartų 2017″ šventė, tuo daugiau kalbų apie potencialius atskirų bėgimų nugalėtojus ir patį lenktynių karalių. Bene didžiausią ažiotažą kelia paskutinis varžytuvių programoje – bėgimas dėl „Didžiojo žiemos prizo”, kurio laimėtojas iki kitų varžybų laikomas nekarūnuotu lenktynių karaliumi.
„Prognozuoti kas išsiveš pagrindinį ir daugybę kitų prizų bei specialiųjų apdovanojimų – nepaprastai sunku, – teigia Respublikinės lenktyninių žirgų lygos direktorius ir vyriausiasis varžybų „Sartai 2017″ arbitras Vidmantas Isoda. – Vien todėl, kad ši šventė tarsi perlas žiemos žirginio sporto karūnoje, kuriai visi rengiasi su dviguba atsakomybe bei atida”.
Jei galėtų, V. Isoda statytų už trasos rekordininko Egidijaus Gudonio vadeliojamą „Gardens Fairytale” ir Eimanto Klebausko „Ladybird Va Bene”. Dar daugiau, vyriausiasis lenktynių teisėjas linkęs prognozuoti ir trasos rekordą, kuris dabar priklauso E. Gudoniui ir kuris išsilaikė jau trejus metus, kai 2014 m. uteniškio tramdomas Rodney Augustinu 1609 metrų distanciją įveikė per 2 min. 00,775 sek.
Lietuvos ristūnų sporto asociacijos vykdantysis sekretorius Vytautas Dapkus irgi neabejoja, kad bėgimas dėl „Didžiojo žiemos prizo” taps didžiąja šventės trauka, kurios laukia dešimtys tūkstančių žirginio sporto mėgėjų.
Tačiau V. Dapkus pataria atkreipti didesnį dėmesį ir į septintąjį bėgimą, kuriame sportininkai lenktyniaus su jauniausiais, 2014 metais gimusiais žirgais ir kovos dėl Kūno kultūros ir sporto departamento prizų.
„Nors žirgai jauni ir iš jų galima visko tikėtis, tačiau šioje grupėje matau keletą ryškesnių favoritų”, – sako specialistas, daugiausia šansų prognozuojantis „Kasandros” grupės žirgams „Elegance Cass” ir „Eruption Cass”, kuriuos vadelios Saulius Matulevičius ir Žydrūnas Vasilionka bei Monikai Vinskutei su „Gladiatoriumi”.
V. Dapkaus nuomone, neblogų galimybių turi ir nuolatinis šių varžybų dalyvis, keletą kartų gerinęs trasos rekordus Stanislovas Kėrys su bėru eržilu „Strongu”.
Tačiau dažnai lenktynės Dusetų hipodrome baigiasi labai netikėtai, kai finišo liniją pirmi kerta anaiptol ne daugelio favoritai. Tiek ristūnai, tiek ir jų važnyčiotojai.
Tuos ir žavios šios lenktynės, sutraukiančios po kelias dešimtis tūkstančių žiūrovų ir niekada nė vieno dar nenuvylusios.

„Visus Bonus” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas