Nepilnamečių mergaičių prievartautojų teismai nepagailėjo

Panevėžio apygardos prokurorų dviem vyrams pareikštus kaltinimus dėl seksualinės prievartos prieš nepilnametę podukrą bei sugyventinės mažametę dukterį teismai pripažino pagrįstais. Abu vyrai nuteisti realiomis laisvės atėmimo bausmėmis.

 

Viename Aukštaitijos kaime gyvenanti šeima didesnio vaiko teisių apsaugos specialistų ir teisėsaugos pareigūnų dėmesio sulaukė paaiškėjus, kad joje auganti nepilnametė laukiasi. Gimus kūdikiui ir atlikus DNR tyrimą buvo nustatyta, kad jo tėvas – kartu gyvenantis gimdyvės patėvis.
Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai atliko ikiteisminį tyrimą. Merginos patėviui V. K. buvo pareikšti kaltinimai dėl nepilnametės išžaginimo ir seksualinio prievartavimo pasinaudojant jos bejėgiška būkle bei nesunkaus sveikatos sutrikdymo.
Birželio 3 dieną pirmos instancijos teismas V. K. pripažino kaltu dėl nepilnametės seksualinio prievartavimo, išžaginimo bei nesunkaus sveikatos sutrikdymo ir skyrė jam 5 metų laisvės atėmimo bausmę. Jam taip pat priteista atlyginti nukentėjusiajai padarytą neturtinę žalą – 10 tūkst. eurų.
Tą pačią dieną Lietuvos apeliacinis teismas atmetė kito Aukštaitijos gyventojo K. G. apeliacinį skundą. Minėtas vyriškis ir jo advokatas skundė šiemet vasarį Panevėžio apygardos teisme paskelbtą apkaltinamąjį nuosprendį dėl sugyventinės mažametės dukters žaginimo ir seksualinio prievartavimo.
Ikiteisminio tyrimo bei teisminio nagrinėjimo metu nustatyta, kad mergaitę seksualiai išnaudoti vyras pradėjo, kai šiai buvo vos 11 metų. Nusikalstamos veikos prieš mažametę tęsėsi maždaug trejus metus.
Tiesa paaiškėjo, kai nukentėjusios mergaitės draugė išgirdo apie nederamą jos patėvio elgesį ir įtikino ją atskleisti tiesą.
Tai, kad mergaitė patyrė seksualinę prievartą, patvirtino ir išsamią ekspertizę atlikusi teismo vaikų ir paauglių psichologė ekspertė. Ji taip pat konstatavo, kad dėl patirtos seksualinės prievartos nukentėjusiajai buvo sutrikdyta sveikata, jai konstatuota ūminė reakcija į stresą, jai būtina psichologinė pagalba.
Nors kaltinamasis savo kaltę kategoriškai neigė, juo nepatikėjo nei pirmos, nei apeliacinės instancijos teismai.
Panevėžio apygardos teismas vasario 17 dieną minėtą vyrą pripažino kaltu dėl mažametės seksualinio prievartavimo bei išžaginimo ir skyrė jam 10 metų laisvės atėmimo bausmę. Jis taip pat turės sumokėti nukentėjusiajai 10 tūkst. eurų neturtinės žalos.
Birželio 3 dieną Lietuvos apeliacinis teismas nuteistojo bei jo advokato skundus atmetė ir pirmos instancijos teismo nuosprendį paliko galioti.
Valstybinį kaltinimą šias bylas nagrinėjant teismuose palaikė Panevėžio apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Valdemara Chodorcevičienė.
Prokurorė apgailestauja, kad abi seksualinę prievartą patyrusios merginos sulaukė iš savo motinų ne užuojautos ir supratimo, bet pasmerkimo. „Užuot padėjusios savo dukroms, šios moterys stojo į kaltinamųjų pusę ir stengėsi, kad prievartautojai išvengtų bausmės. Viena iš motinų jau nuteista už poveikio savo nukentėjusiai dukrai darymą, o kitos byla perduota nagrinėti į teismą”, – sakė prokurorė V. Chodorcevičienė.

Generalinės prokuratūros inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas