Nepilnamečiai iš Visagino nuteisti už apiplėšimą ir nužudymą

Panevėžio apygardos teisme penktadienį nuosprendį išgirdo keturi 15–18 metų jaunuoliai iš Visagino. Jie pripažinti kaltais dėl 2014 metais įvykdyto apiplėšimo ir nužudymo iš savanaudiškų paskatų.

2014 metų spalį vieno Visagino daugiabučio bute buvo rastas negyvas 53 metų vietos gyventojas. Teismo medicinos ekspertai nustatė, kad jis tapo smurto auka – mirė dėl sunkios galvos traumos. Buto, kuriame buvo rastas kūnas, šeimininkas policijos pareigūnams paaiškino, kad minėtą vyrą sumušė keli nepilnamečiai.
Ikiteisminį tyrimą dėl nužudymo pradėję Visagino policijos komisariato pareigūnai netrukus nustatė keturis įtariamuosius, kuriems tuo metu buvo 14–16 metų. Dar du berniukai įtariamaisiais netapo dėl savo amžiaus – jiems tuo metu nebuvo sukakę net 14-kos.
Visiems keturiems vyresniems jaunuoliams buvo pareikšti įtarimai dėl apiplėšimo, pasikėsinimo apiplėšti, sunkaus sveikatos sutrikdymo ir nužudymo iš savanaudiškų paskatų.
Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad vidutinio amžiaus visaginietis nepilnamečių auka tapo kelis kartus. Spalio 11 dienos naktį paaugliai jį užpuolė gatvėje, sumušė ir bandė apiplėšti, tačiau įsikišus tai pamačiusiai parduotuvės darbuotojai, išsibėgiojo.
Spalio 21 dienos vakarą pro langą pastebėję grįžtantį į namus, paaugliai nusprendė jį apiplėšti. Jaunuoliai iš pradžių kieme iš jo atėmė 30 litų, tada nusivedė į butą, kur nuolatos leisdavo laiką. Iškratę nukentėjusiojo rūbus, paaugliai surado kojinėje slėptus 200 litų, aptiko ir banko mokėjimo kortelę. Tuomet smurtaudami išgavo šios kortelės PIN kodą ir vėliau bankomate pasiėmė 40 litų, dar kelis sąskaitoje buvusius litus išleido apsipirkinėdami parduotuvėse.
Sumuštą vyrą jaunuoliai nutempė į butą, kur jis gyveno ir paliko. Tačiau neilgam – po poros dienų  ta pati kompanija vėl atėjo reikalauti pinigų. Išvertę butą ir jų neradę, teisiamieji pasiėmė nukentėjusiojo asmens tapatybės kortelę, o jį vėl mušė ir spardė. Po egzekucijos jaunuoliai išėjo savais keliais, o sumuštas vyras kitą rytą buvo rastas negyvas.
Pasak šiam ikiteisminiam tyrimui vadovavusios Panevėžio apygardos prokuratūros 1-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorės Jelenos Sabaliauskienės, teisiami jaunuoliai ir patys yra aukos – jie socialiai apleisti, daugiausia laiko praleidžiantys gatvėse. Tačiau tai nepateisina jų nusikalstamo elgesio. „Žmogus buvo kelis kartus užpultas, be gailesčio spardomas ir mušamas”, – sakė prokurorė.
Prokurorė pabrėžė, kad tiriant šią didelės apimties ir sudėtingą bylą (bylos medžiagą sudaro 6 tomai) ypatingai profesionaliai dirbo Visagino policijos komisariato vyriausiasis tyrėjas Egidijus Griškys. „Jis įdėjo labai daug darbo, kad šis nusikaltimas būtų išaiškintas, o kaltininkai – nustatyti”, – sakė J. Sabaliauskienė.
Gegužės 20 dieną Panevėžio apygardos teismas visus keturis teisiamuosius pripažino kaltais. Trims jaunesniesiems skirta po 8 metus nelaisvės, o vyriausiajam, subendrinus su anksčiau paskirtomis  ir neatliktomis bausmėmis, skirta 10 metų laisvės atėmimo.

Generalinės prokuratūros inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas