Ignalinos rajone lankėsi ministrė A. Pitrėnienė

Balandžio 28 dieną Ignalinos rajono savivaldybėje lankėsi Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė. Ministrę ir ją lydėjusį Seimo narį, kultūros ministrą Šarūną Birutį savivaldybėje pasitiko Ignalinos rajono mero pavaduotojas Gintautas Kindurys, savivaldybės administracijos direktorius Vidas Kreivėnas, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Rimanta Vilčinskienė, šio skyriaus specialistai.

Ministrė kalbėjo, kad jai visada labai svarbu apie švietimo situaciją išgirsti iš pirmų lūpų, todėl ji susitiks ne tik su savivaldybės vadovais, bet ir lankysis mokyklose, bendraus su mokytojais, mokiniais. „Kvaila švietimiečiams politikuoti, kai turime tiek problemų. Geriau susitikti, kalbėtis, spręsti”, – sakė ministrė.
Rajono vicemeras G. Kindurys papasakojo apie rajono švietimo ir ugdymo įstaigas, kalbėjo apie vis mažėjantį mokinių skaičių. Šiuo metu rajone apie 1600 mokinių, per metus jų sumažėja apie 50. Didelės išlaidos skiriamos mokinių pavėžėjimui, geltonaisiais autobusiukais į mokyklas vežama 520 mokinių. Iškelta mokinio krepšelio paskirstymo problema, nes pagal dabartinę metodiką nedidelėms mokykloms ypač sunku išgyventi. Minėta Didžiasalio „Ryto” gimnazija, kuri „balansuoja ant išlikimo ribos”. Apskritai, kaip sakė vicemeras, kasmet švietimui skiriama lėšų dalis sudaro trečdalį rajono savivaldybės biudžeto. G. Kindurys akcentavo, kad rajone mokyklų tinklas yra gerai sutvarkytas.
Ministrė patvirtino, kad demografinė situacija negerėja ir tai yra pagrindinė mokyklų uždarymo priežastis. Pateiktas pavyzdys apie viename rajone uždarytą mokyklą, kurioje ir mokinių, ir mokytojų skaičius buvo panašus – apie 40. Ministrė akcentavo, kad šiuo metu Lietuvoje fiksuojamas 10 tūkst. mokytojų perteklius, iš jų 4 tūkst. yra pensininkai, labai daug pedagogų priešpensinio amžiaus. „Apskritai Lietuvoje visko turime per daug – per daug mokyklų, kolegijų, universitetų…”, – sakė ministrė.
Pokalbio metu taip pat aptarti Neformaliojo švietimo finansavimo klausimai. Ministrė patikino, kad per dvi pirmąsias gegužės mėnesio savaites šiai sričiai skirtos lėšos turi pasiekti savivaldybę. Taip pat paskelbta žinia, kad trims Ignalinos rajono mokykloms – Česlovo Kudabos progimnazijai, Didžiasalio „Ryto” gimnazijai ir Naujojo Daugėliškio daugiafunkciam centrui skirtos lėšos mokyklų vidaus modernizavimui, reikalingos įrangos įsigijimui – maždaug po 100 tūkst. eurų.
Po susitikimo savivaldybėje ministrė lankėsi Ignalinos gimnazijoje, Ignalinos Miko Petrausko mokykloje, su švietimo bendruomene, mokiniais bendravo Česlovo Kudabos progimnazijoje.

Ignalinos r. savivaldybės administracijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas