Alanta tapo Lietuvos mažąja kultūros sostine

Praėjusiais metais pirmą kartą Lietuvos istorijoje Naisiai tapo Lietuvos mažąja kultūros sostine. Šiemet šis judėjimas išsiplėtė visoje šalyje ir šiuo metu paskelbiama po vieną mažąją kultūros sotinę kiekvienoje apskrityje. Utenos apskrityje šio vardo pirmiausia nusipelnė šiemet 580 metų jubiliejų minintis miestelis Alanta, esantis Molėtų rajone. Šia proga į Alantos dvarą ir Vaidoto Žuko meno galeriją susirinkusi bendruomenė ne tik paskelbė šią žinią, bet kartu buvo atidarytas ir amatų centras.

Šventėje dalyvavo Kultūros paveldo departamento vadovė Diana Varnaitė, Lietuvos pilių ir dvarų asociacijos prezidentas ir Saldutiškio dvaro savininkas Arūnas Svitojus, verslininkas ir šio projekto mecenatas Ramūnas Karbauskis, Molėtų rajono savivaldybės meras Stasys Žvinys, Alantos seniūnijos seniūnas Aidonas Užubalis, Alantos technologijos ir verslo mokyklos direktorius Vladas Pusvaškis, svečiai iš Vokietijos.
Po iškilmingo mažosios kultūros sostinės pristatymo teatro „Labas” aktoriai Viktorija Kuodytė ir Saulius Balandis kartu su muzikantais parodė spektaklį „Dialogai su Emilija” apie laisvės sukilėlių vadę Emiliją Pliaterytę.
Vėliau restauruotame Alantos dvaro ir Vaidoto Žuko meno galerijos rūsyje vyko amatų centro atidarymas, kur buvo pristatytos dvi nuolatinės salės su vietinės šviesuolės Elvyros Satkūnaitės etnografiniu rinkiniu ir alantiškio savamokslio Jono Matelionio drožiniais.
Septyniose dvaro rūsio salėse eksponuojami Alantos krašto sodiečių buities įnagiai, keramikos žiedimo ir lipdymo pavyzdžiai, molio glazūravimo ir degimo krosnis. Atskira salė skirta Alantos žydų paveldui.

Laikraščio „Utenos diena” inf., Vytauto Ridiko nuotr.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas