„Sartai 2016“ – šventė dideliam ir mažam

Žirgų lenktynės prie legendomis apipinto Sartų ežero, o anksčiau ant jo ledo, – vienas seniausių ir patraukliausių masinių renginių šalyje, kasmet paviliojantis kelias dešimtis tūkstančių žiūrovų.

Pradėtos rengti XVIII amžiuje, lenktynės reguliariai vyksta nuo 1905 metų ir garsina ne tik Aukštaitiją, bet ir visą Lietuvą. Didžioji žirgų sporto žiemos šventė – tradicinės ristūnų lenktynės „Sartai 2016″, kurią organizuoja Žemės ūkio ministerija ir kurią rengiant negaili išmonės Zarasų rajono savivaldybė bei VšĮ „Promo events”, šiemet šurmuliuos vasario 6 dieną.
Tai bus ne vien žirgų sporto entuziastų fiesta. Joje sau mielą užsiėmimą ras jaunas ir jau sukaupęs gyvenimo išminties. Ne išimtis ir net ne itin besidomintys lenktynėmis.
„Visų atvykusių į Dusetas šiemet laukia itin įdomi ir turininga kultūrinė programa, kuriai, manome, neliks abejingų”, – lenktynių spaudos centrą, viešųjų ryšių agentūrą „Visus Bonus” patikino Zarasų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Aušra Lamanauskienė.
Kultūrinė programa prasidės gerokai anksčiau nei tradicinės lenktynės. Į hipodromą, kuriame vyks visos sportinės batalijos ir kultūrinio paveldo mugė, Dusetų gyventojus bei svečius ragins kviesliai, pamėgti ansambliai „Sadūnai” ir „Jonis”, vietos ir aplinkinių rajonų saviveiklininkai.
Pasak A. Lamanauskienės, šventės kultūrinė programa – tik mažas darbų baras, tenkantis šeimininkams. Įvykusiame vietinės darbo grupės, besirūpinančios pasirengimu „Sartai 2016″ šventei, posėdyje aptarti paskutinieji, dar laukiantys darbai.
„Kartu su Dusetų seniūnija prieš lenktynių pradžią parengsime ir išvalysime aikšteles žiūrovų automobiliams, juostomis, ženklinančiomis įvairias zonas, apjuosime teritoriją, sukrausime didelius laužus, prie kurių visą dieną galės šildytis sužvarbę, Zarasų sporto ir jaunimo centro jėgomis ant Sartų ežero ledo bus įrengta čiuožykla, kurioje žiemos malonumais galės mėgautis vaikai”, – sakė administracijos direktoriaus pavaduotoja A. Lamanauskienė.
„Vaikų, o ir ne tik jų, šiemet laukia dar viena graži atrakcija. Pirmąsyk lenktynių istorijoje šventės dalyvius ir svečius priešais pagrindinį įėjimą į hipodromą pasitiks ledinė žirgo skulptūra, kurią išlieti patikėta vietos menininkams ir meistrams”, – informavo varžybų organizacinio komiteto narys, Lietuvos kaimo sporto ir kultūros asociacijos „Nemunas” valdybos pirmininkas Kęstutis Levickis.
Šventės kultūrinė programa nesibaigs sulyg paskutiniu ristūnų bėgimu.
Po lenktynių Dusetų dailės galerijoje bus atidaryta tradicinė, jubiliejinė, jau dešimtoji paroda „Žirgas dailėje”.
Šį kartą ji įgavo tarptautinį mastą, nes be Lietuvos dailininkų iš įvairių miestų – Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Šiaulių, Klaipėdos, Utenos, Rokiškio, Kupiškio, Dusetų – dalyvaus ir menininkai iš Minsko (Baltarusija) bei Rygos (Latvija). Skirtingo amžiaus ir kūrybinės patirties dailininkai – nuo Dailės akademijos profesorių iki studentų – pateiks tapybos, skulptūros, grafikos, tekstilės, kitus mišria technika atliktus darbus, kuriuos vienija meilė žirgui ir noras savo kūryboje išreikšti jausmus bei pagarbą paprastam arkliui ar eikliajam žirgui ir, be abejo, jo šeimininkui – žmogui.

Žirgas, kaip simbolis, vaizduojamas ne tik Lietuvos Respublikos, bet ir Dusetų miesto herbe, kurį kūrė dailininkas Arvydas Každailis. Dusetų miestelis nuo seno siejamas su žirgų lenktynėmis, čia gerbiamos tradicijos, o mintis įprasminti žirgą fotografijose ir dailės kūriniuose dar 2007 m. kilo parodos sumanytojui ir kuratoriui, Kultūros centro Dusetų dailės galerijos direktoriui Alvydui Stauskui.

Nuo tada kasmet rengiamos parodos „Žirgas dailėje” arba „Žirgas fotografijoje”, išleidžiami parodų katalogai.

Prisidėdami prie šalies kultūros ir tradicijų puoselėjimo leidinius ir parodas remia Zarasų rajono savivaldybė, Lietuvos Respublikos Kultūros rėmimo fondas, kiti bendraminčiai.

„Dėkojame dailininkams už pateiktus kūrinius, rėmėjams – už paramą, o žiūrovams linkime gerų emocijų ne tik stebint azartiškas lenktynes hipodrome, bet ir žavintis žirgo eiklumu, grakštumu, įvairiapuse jausmų gama, jautriai atskleista meno kūriniuose”, – sakė idėjos autorius ir parodų rengėjas A. Stauskas.

Parodos „Žirgas dailėje” atidarymas ir jos katalogo pristatymas vyks šeštadienį, vasario 6 dieną, pasibaigus lenktynių batalijoms hipodrome, o paroda „Žirgas dailėje” Dusetų dailės galerijoje veiks iki kovo 19 dienos.

„Visus Bonus” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas