Kokių klaidų reikėtų vengti planuojant verslą?

„Perspaustas” entuziazmas, elementarių žinių trūkumas ir noras kuo greičiau užsidirbti ne vienam savo verslą kurti planuojančiam žmogui taip susuka galvą, kad vietoj lauktos sėkmės dažną greičiau aplanko nusivylimo kartėlis. „Gimtasis Rokiškis” rajono verslininkų teiravosi, kokių klaidų reikėtų vengti planuojant verslą. Pasak jų, dažniausiai suklumpa tie, kurie blaškosi ties daugybe veiklų, laiku nesuskumba suformuoti reikalingos specialistų komandos, „perdega” laukdami greito pelno ir nesugeba sėkmei pažaboti labai sparčiai besikeičiančių šiuolaikinių technologijų…

 Nesiblaškyti, laiku samdyti specialistus, gerbti klientą
ir prisitaikyti prie šiandienos poreikių

Algirdas RUDNICKAS
Rokiškio verslininkas,
KB „Miško draugas” vadovas 

Sėkmingai dirbame jau vienuoliktus metus, todėl kalbėti apie kažkokias dideles verslo planavimo klaidas lyg ir nėra prasmės, bet keletu pasitarnauti galinčių idėjų ir pastebėjimų pradedančiajam – galiu pasidalinti.
Kooperatinę bendrovę „Miško draugas” su trimis partneriais įkūrėme 2004-aisiais. Iki tol visi dirbome toje pačioje miškų pirkimo ir medienos pardavimo srityje, tik kiekvienas sau. Šiandien bendrovėje – 37 žmonės.
Visų pirma, apie verslo pradžią su bendraminčiais: aš čia įžvelgiu daugiau teigiamų, nei neigiamų dalykų. Kodėl? Todėl, kad kelios galvos visada yra geriau nei viena. Kuriant verslą keliese greičiau atsiranda įvairesnių sprendimų, išeičių ir minčių. Ar verta pradėti verslą su draugais? Kai prieš tuos vienuolika metų pradėjome dirbti kartu, nebuvome draugai, o tiesiog ta pačia sritimi besidomintys pažįstami. Visi keturi bendrovėje darbuojamės iki šiol, vadinasi, pasirinkom visiems tinkamą variantą. Pradedant verslą ne vienam, lengviau surinkti pradinį kapitalą, yra su kuo pasidalinti darbais, nes, skirtingai nei mano daugelis pradedančiųjų, ilgai būti visų galų meistru – neįmanoma. Tačiau, savaime suprantama, darbas su partneriais reikalauja ir tam tikro išankstinio pasiruošimo: reikia bendrų interesų, gebėjimo ir noro drauge spręsti iškylančias problemas.
Į ką dar reikia atkreipti dėmesį planuojant verslą? Norinčiam pradėti verslą patarčiau nesiblaškyti: negali truputį kepti, truputį siūti, truputį remontuoti… Neapskaičiuotas noras apglėbti kelias sritis įprastai baigiasi vienu ir tuo pačiu rezultatu – išbarstyta energija ir nusivylimu.
Kitas labai svarbus dalykas – laiku suformuota specialistų komanda. Pradedant verslą atrodo, kad viską gali daryti pats, bet jei verslas sekasi ir jis greitai auga, viską aprėpti pačiam tampa fiziškai neįmanoma. Mes keturiese tempėme gal trejus metus, bet paskui vis tiek pamatėm, kad reikia samdyti specialistus.
Planuojant verslą būtina pagalvoti apie ilgalaikę perspektyvą. Jei nori, kad sektųsi, negali dirbti vadovaudamasis požiūriu, kad svarbiausias tikslas – uždirbti šiandien, o kaip bus rytoj – pamatysim. Pagarba klientui ir tarpusavio pasitikėjimo ugdymas – svarbi sėkmingo verslo sąlyga. Prarasti kliento pasitikėjimą gali labai greitai, tačiau tam, kad jį įgautum, reikia mažiausiai penkerių metų.
Kuriant verslą svarbus ir žmogaus asmeninis nusistatymas konkurentų atžvilgiu: „sveika” konkurencija – visada yra gerai, o vadinamasis lipimas per galvas paprastai duoda tik trumpalaikį rezultatą arba neduoda nieko. Per kitų galvas lipantis verslininkas yra pats sau priešas. Patarimas pradedančiajam – būti korektiškam.
Kuriant verslą labai svarbu iš anksto apmąstyti ir apie jo pateikimą virtualioje erdvėje, reklamą. Ne tie laikai, kad atsisėdęs prie stalo galėtum sakyti, kad „darai” verslą. Būtinas nuolatinis domėjimasis rinkos poreikiais, naujienų sekimas, nes tokiu būdu yra mezgami prekybiniai ryšiai.
KB „Miško draugas” šiuo metu vykdo kirtimus nuo Vilniaus, Kauno ir Šiaulių Rokiškio link, o pati pradžia buvo – mūsų rajonas.

Nori būti sėkmingas? Būk išskirtinis siauroje srityje

Renatas ULEVIČIUS
Verslininkas,
UAB „Lexita” projektų vadovas

Mūsų darbas – kurti IT produktus: verslo valdymo sistemas, sutarčių generavimo pagal šablonus, sąskaitybos, buhalterijos, planuojamų sąskaitų, skolų administravimo, teisinių dokumentų bazes ir t.t.
Įmonę su broliu Vilniuje įsteigėme 2009-aisiais, dabar dirbam devyniese.
Nors pagrindinė mūsų rinka – Vilniuje ar Kaune, tačiau neseniai atidarėme padalinį Rokiškyje. Mūsų darbo specifika nereikalauja nuolat „sėdėti” prie kliento, todėl kurti savo produktą galėtumėme net ir būdami Aliaskoje… Rokiškis pradedančiam verslą palankus mažomis patalpų nuomos kainomis, mažesniais atlyginimais darbuotojams. Pagrindinė problema, su kuria šiandien susiduriame – kvalifikuotų darbuotojų trūkumas. Ieškome rinkodaros specialisto, tačiau trys atsiliepę į skelbimą – visiškai be idėjų, padėtis su savo darbą išmanančiais programuotojais – dar liūdnesnė. Pradedant verslą iš anksto vertėtų pagalvoti apie reikalingų specialistų komandos būrimą, nes žmogaus galimybės – ribotos, paroje – vos 24 valandos.
Ką pats šiandien daryčiau kitaip? Savo veiklą pradėjom nuo internetinių tinklapių kūrimo. Dabar jau matau, kad tai buvo netinkamai pasirinkta verslo sritis, nepakankamai apgalvota į priekį. Norint sukurti sėkmingą verslą reikia kažkuo išsiskirti iš kitų, todėl geriau specializuotis siauroje srityje, o ne bandyti daryti viską po truputį. Blaškydamasis nutolsti nuo pagrindinės veiklos. Jei iš pat pradžių būtumėme įžvelgę, kad po kelių metų „ant bangos” bus mobiliosios aplikacijos – šiandien jau stovėtumėme kitoje pozicijoje.
Planuojant verslą svarbu apžvelgti rinkos paklausą ir pasiūlą. Jei rinka neperkrauta, ir tavo iškeptas batonas iš kitų dešimties išsiskirs originaliu, klientus viliojančiu įpakavimu – daryk. Bet jei kritinė masė žmonių ims kepti batonus – nieko nebus, nors būtum ir batonų kepimo virtuozas.
Turint verslo idėją visada reikia numatyti, ar ją pavyks įgyvendinti mažiausiom sąnaudom. Idėja gali būti „superinė”, paklausa – irgi, bet jeigu jai įgyvendinti reikia didžiulių investicijų – verta gerai pagalvoti. Verslo pradžiai skolintis iš bankų gali tik tada, kai esi sėkme garantuotas visais 200 proc. Mūsų situacija buvo kitokia, nes mūsų pasirinkta verslo sritis – mobili, o didžiausia investicija – kvalifikuoti darbuotojai.
Kokių perspektyvų įžvelgiu šiandien? IT specialistams – laisvas kelias, nes gyvename tokiais laikais, kai įmonės anksčiau ar vėliau turės investuoti į veiklos efektyvumą, mažinti žmoniškuosius darbo išteklius. Kokios verslo galimybės Rokiškyje? Manau, kad čia visiškai neišnaudota paslaugų niša. Kažkodėl atrodo, jog Rokiškyje gali pradėti verslą tik tada, kai kažką gamini arba parduoti, tuo tarpu paslaugų sektorius – neišnaudojamas. Mažesniais kaštais dirbant Rokiškyje galima laisvai teikti paslaugas sostinės ar kitų didmiesčių gyventojams, pvz., kas draudžia teikti buhalterines, projektavimo, architektūros ar kitas paslaugas vilniečiams už atitinkamą kainą, o didžiąją dalį įmonės darbų, žinoma, jau kitais kaštais, perkelti į Rokiškį? Čia tik keletas pavyzdžių, bet atidžiau patyrinėjus pasiūlą ir paklausą, galima rasti nemažai laisvų nišų.

„Bangos” užčiuopimas ir perspektyva

Violeta DAŠČIORIENĖ
Rokiškio verslininkė, kosmetikos
ir parfumerijos parduotuvės
„Aistė” savininkė

Idėja pradėti savo verslą galvoje kirbėjo gal pora metų, tačiau susiklosčius palankioms aplinkybėms ją įgyvendinau per gana trumpą laiką. Tris metus dirbau su bendrasavininkiais, dabar jau pustrečių dirbu pati sau. Aš pasisakau už verslo kūrimą be partnerių, nes tokiu atveju nereikia derintis prie kitų nuomonės, gali veiklą kreipti sau patinkančia kryptim.
Kas svarbiausia planuojant pradėti savo verslą? Idėja. Ji turi būti ne vienadienė, su perspektyva į ateitį. Man pačiai mintį pamėtėjo alergija kosmetikai. Kai ėmiau dairytis ekologiškos, natūralios, pamačiau, kad tuo pačiu domisi labai daug moterų, daugelis jų – kooperuodavosi ir reikiamą produkciją siųsdavosi internetu. Pagalvojau, kad ne vienai jų būtų patogiau ateiti tiesiai į parduotuvę ir išsirinkti reikalingą produktą.
Planuojant savo verslą būtinas ir nepertraukiamas domėjimasis tuo, ką darai. Gyvenam tokiais laikais, kai viskas labai greitai keičiasi, senas technologijas keičia naujos. Būtinas nuolatinis tobulėjimas, „bangos” užčiuopimas, nes idėja gali būti gera, bet jei klientui ji bus pateikiama nepatraukliai, nešiuolaikiškai – nieko gera neišeis. Dirbant tokioje srityje, kokią pasirinkau aš, būtinas dalyvavimas įvairiose parodose, mokymuose.
Pradedant verslą iš anksto reikia pagalvoti ir apie vadinamąją grąžą: kad ir kaip norėtųsi, pirmieji vaisiai raškomi ne iškart. Reikia nusiteikti, kad jų laukti gali tekti net penkerius metus ar ilgiau.
Dažnas pradėdamas verslą nepagalvoja apie reklamą. Ypatingai pačioje verslo pradžioje ji atlieka didelį vaidmenį, vėliau, kai jau susiformuoja klientų ratas, geriausia reklama tampa iš lūpų į lūpas perduodami atsiliepimai.

Verslo planavimo ABC: nuoseklus idėjos įgyvendinimas,
veiklos „išgryninimas” ir tikėjimas žmonėmis

Algirdas KAZINAVIČIUS, UAB „Rokvesta” direktorius

Visų pirma, pradedant verslą svarbu turėti idėją ir jos siekti. Nesiblaškyti, nekaitalioti krypčių, nenuleisti rankų vos tik užklumpa pirma nesėkmė, kurių dažniausiai būna, ir net ne viena. Jokiame versle nebūna taip: sugalvojau – ir po kelių dienų turiu milijoną. Reikia susitaikyti su mintimi, kad kelerius metus būsi pasmerktas darbui ir tik jam.
Antra, pravartu iš anksto pagalvoti apie būtinus pagalbininkus, t.y. buhalterį ir darbo teisės žinovą – juristą. Dažnai pasitaiko situacijų, kai žmonai ar kokiam pažįstamam patikėta buhalterija ir padarytos pradinės klaidos vėliau dar ilgai atsiliepia įmonės veiklai. Svarbu, kad ir pats verslo kūrėjas skirtų laiko finansinių dokumentų „skaitymui”. Jei įmonės savininkas nežinos, kam reikalinga pelno-nuostolio ataskaita, balansas ir t.t., – anksčiau ar vėliau iškils problemų.
Verslui jau šiek tiek įsibėgėjus, svarbu laiku „užčiuopti” momentą, kada atskiri darbai turi būti patikėti kitiems. Tik iš pradžių atrodo, kad pats gali būti ir verslo organizatorius, ir buhalteris, ir vadybininkas, bet netrukus pamatai, kad žmogaus galimybės labai ribotos. Laiku nepatikėjus kitais žmonėmis dažniausiai „perdegama”.
Kokių klaidų pridariau pats? Visada lengviau vertinti kitus, bet kai geriau pagalvoju, matau, kad įmonės veiklos išgryninimas galėjo užtrukti penkerius metus, t.y. perpus trumpiau. Kitais metais minėsim dešimtmetį, o gryninti veiklą pradėjom tik maždaug prieš trejus metus, kai pamatėm, kad stipriausi esam aplinkosaugos srity.

                                                                                                                                  Buhalterinės paslaugos

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas