Po vilkų dieninės puotos – 34 negyvos avys ir ėriukai

Anykščių rajone ūkininkaujantys Stanislovas Pikčiūnas ir jo sūnus Tadas atvažiavę į Svėdasų seniūnijoje esančią sodybą nustėro: dalis ten besiganančių avelių buvo negyvos, kai kurios smarkiai apgraužtos. Ūkininkai neabejoja, kad į 200 bandą įsisuko vilkai ir per vieną atėjimą papjovė 34 avis bei jų jauniklius.

 

T. Pikčiūnas pasakojo, kad vilkai pasirodė ne naktį, o vidury baltos dienos. Pirmadienio ankstyvą rytą, maždaug apie 5 valandą, Aulelių kaime laikoma avelių banda iš tvarto buvo išleista į sodybos kiemą ganytis.
„Mes su tėčiu turėjome reikalų Anykščiuose ir Utenoje. Grįžome apie 17 valandą ir pamatėme, kas atsitiko. Keli sunkiai sužeisti ėriukai bėgo prie mūsų, tarsi prašydami išvaduoti nuo kančių. Kai kuriems vilkai buvo sutraiškę žandikaulius. Teko ėriukus papjauti”, – prisiminė T. Pikčiūnas.
Sūnus ir tėvas, kuris pats yra medžiotojas, neabejoja, kad į jų bandą įsisuko vilkų šeimyna.
„Baisiausia, kad vilkai dienos metu nebijodami atėjo į sodybą, prie namų. Vos už nepilno kilometro nuo tos vietos, kur jie surengė avelių ir ėriukų skerdynes, yra Aulelių vaikų globos namai. Ar plėšrūnai kitą kartą dar daugiau neįsidrąsins? Kas garantuotas, kad vilkai neužpuls kokio vaiko?”, – kalbėjo T. Pikčiūnas.
Ūkininkai augina ir prižiūri per 800 avelių, kurios padalintos į keturias bandas. T. Pikčiūnas pasidžiaugė, kad jiems smarkiai padėjo Anykščių savivaldybės ir veterinarijos specialistai. Jie pasirūpino, kad avių maitos būtų kuo skubiau išvežtos utilizuoti.
Apie vilkų padarytą žalą buvo informuota Anykščių rajono savivaldybė. Į ūkininkams priklausančią sodybą atvykusi speciali komisija. Pagal Vyriausybės patvirtintą tvarką savivaldybėje yra specialus fondas, kurio pinigai skiriami medžiojamų žvėrių padarytai žalai kompensuoti.
Specialistų nuomone, Aulelių ūkininkams priklausančioje negyvenamą sodyboje siautėjo vilkai. Tai nustatyta pagal tai, kaip žvėrys nugalabijo savo aukas – perkando gerkles ir ėmė doroti žarnas.
Anykščių maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Dainius Žiogelis sakė, kad pastaruosius trejus metus vilkų daroma žala ypač juntama. Kasmet jie papjauna po keliasdešimt avių. Anksčiau to nebūdavo fiksuojama.
Medžiotojų klubo „Svėdasai” vadovas miškininkas Donatas Tuska mano, kad Pikčiūnų avis aplankė prabėgantys vilkai. Greičiausiai jie atklydo iš netoliese esančios Šimonių girios. Iki šiol nebuvo girdėti, kad Aulelių kaimo apylinkėse gyventų bent viena šių plėšrūnų šeima.
„Iš paliktų pėdsakų galima spręsti, kad avis pjovė kokie penki vilkai. Greičiausiai jie suka ratą per kelis rajonus ir ten ūkininkams pridaro nemažai žalos. O tas gailestis plėšrūnams, kurį demonstruoja vilkų gynėjai, man yra sunkiai suprantamas”, – sakė D. Tuska. Jis pridūrė, kad medžiotojai nukentėjusiems ūkininkams davė 5 kilometrų virvę su raudonomis vėliavėlėmis, kurių bijo vilkai. Gal bent tai padės apsiginti nuo suįžūlėjusių plėšrūnų.

lrytas.lt inf. ir nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas