Švedriškės kapinėse perlaidoti partizanų palaikai

Gegužės 17 dieną Ignalinos rajono Švedriškės kaimo kapinaitėse iškilmingai ir su derama pagarba perlaidoti trijų nežinomų partizanų palaikai. Jie buvo surasti 2014 metų rugsėjo mėnesį netoli Švedriškės esančiame Miškiniškių kaimelyje. Palaikai aptikti vienoje duobėje, trijuose mediniuose karstuose. Remiantis išlikusiais istoriniais duomenimis ir liudininkų pasakojimais, nustatyta, kad 1944 m. gruodžio 28 dieną minėtame kaime, Kazimiero Dijoko vienkiemyje, per okupacinės kariuomenės antpuolį žuvo grupė partizanų. Dalis neatpažintų partizanų buvo palaidoti toje pačioje sodyboje. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, partizanų palaidojimo vieta buvo pažymėta kryželiu ir prižiūrima vietinių gyventojų.

Švedriškės bažnyčioje popiet pradėta perlaidojimo ceremonija. Šv. Mišias aukojo Švedriškės klebonas Egidijus Vijeikis, Mielagėnų klebonas Marijonas Savickas ir svečias iš Utenos dekanas Henrikas Kalpokas. Gausiai susirinko vietos bendruomenė, savivaldybės, seniūnijos, įvairių organizacijų atstovai, svečiai iš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro. Priešais altorių pastatytus tris karstus puošė Lietuvos vėliavos spalvų vainikai, garbės sargybą ėjo krašto apsaugos savanoriai. Pamoksle buvo paminėta, kad simboliška, minint Kristaus žengimo į dangų šventę, deramai krikščioniškai palaidoti septyniasdešimt metų šios akimirkos laukusius, gyvybę už savo gimtinės laisvę atidavusius jos sūnus. „Meilė Dievui, tėvynei ir artimui vedė tuos žmones į kovą dėl laisvės. Tėvynės laisvė neatsiejamai susijusi su mūsų vidine laisve, kurios dar taip trūksta. Ar mūsų širdyse tebėra gyvi rezistencinės Lietuvos idealai?”, – savo pamoksle kalbėjo dekanas H. Kalpokas.

Po šv. Mišių savanoriai nuvežė vainiką į partizanų žūties vietą Miškinėse. Bažnyčioje vyko minėjimas, kurį vedė kraštietis Rimantas Klimas. Jis priminė per pastaruosius keletą metų vykusius šiame krašte žuvusių laisvės kovotojų atminimo įamžinimo renginius ir pakvietė žmones visų jų atminimą pagerbti tylos minute. Apie 1944 metų pabaigos įvykius pasakojo kraštotyrininkas Laimonas Abarius. Prisiminimais dalijosi Ona Laurinėnienė, gyva tų laikų liudininkė, partizanų ryšininkė, apraudojusi ir savo žuvusius brolius partizanus.

Meras Henrikas Šiaudinis dėkojo visiems, kurie išsaugojo atmintį, prižiūrėjo partizanų žūties vietą ir nuoširdžiai prisidėjo organizuojant perlaidojimo renginį.
Po minėjimo atlikus religines apeigas karstai išlydėti į šalia esančias Švedriškės kapinaites. Prieš septynis dešimtmečius žuvusiųjų partizanų palaikai atrado ramybę. Kovotojų atminimui iššautos trys salvės – pirmoji „už žuvusius partizanus, antroji – „už tėvynę Lietuvą”, trečioji – „ už tautų vienybę”. Sugiedotas Lietuvos valstybės himnas. Ant kapo pastatyti trys kryžiai, vėliau čia bus pastatytas bendras paminklas.

Kazitiškio seniūnas Drąsutis Jelinskas visus pakvietė į Švedriškės bendruomenės namus. Čia buvo parodyti du istoriniai filmai, išdalintos Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro bei savivaldybės padėkos.

Ignalinos r. savivaldybės administracijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas