Supykę prokurorai iš Visagino merės atėmė ir kėdę

Tiesioginius mero rinkimus Visagine laimėjusi Dalia Štraupaitė dar du mėnesius negalės ne tik dirbti, bet ir įžengti į savivaldybę. Tokiam laikui teismas pratęsė jos nušalinimą nuo pareigų.
Kaip žmonių pasitikėjimą pelniusi, bet į absurdišką situaciją patekusi Visagino merė toliau įsivaizduoja savo darbą ir ką mano apie jai pareikštus įtarimus?
Apie tai ji trečiadienį pasakojo „Lietuvos ryto” laidos „Lietuva tiesiogiai” žurnalistei Daivai Žeimytei.

– Kaip dirbate, jei negalite net įeiti į savivaldybę?

– Dabar nedirbu, nes vykdau prokurorės nurodymus, bet vienas tarybos narys, kuris pats yra pasistatęs pilį, žada man tokią pat pastatyti Visagino savivaldybės kieme – joje galėčiau sėdėti ir dirbti kaip tarybos narė.

– Bet tokio sprendimo galėjo nebūti. Nuo pareigų buvote nušalinta iki gegužės 12 dienos, bet nesilaikėte jums pritaikytos kardomosios priemonės.

– Manau, jog aš nuo naujų pareigų nesu nušalinta, nes dabar yra nauja kadencija, įsigaliojo naujas Savivaldos įstatymas, kuriame aiškiai pasakyta, kad meras gali būti nušalintas nuo pareigų tik pareiškus jam oficialius įtarimus ir tik daugumai tarybos narių tam pritarus.

– Yra dar ir Valstybės tarnybos įstatymas, kuriame rašoma, kad valstybės tarnautojas nuo pareigų gali būti nušalintas, jei jam pareikšti įtarimai ar kaltinimai padarius nusikaltimą.

– Manau, kad šiuo atveju tas įstatymas negalioja. Bent taip sako mano teisininkai.
Aš ne pati sugalvojau balandžio 16 dieną vesti posėdį.
Prieš tai tariausi su daug teisininkų, pateikėme klausimų ir Panevėžio apygardos prokurorui, Panevėžio apylinkės ir apygardos teismams, prašėme išaiškinti susidariusią situaciją, bet atsakymo iš niekur neišgirdome.
Liko įstatymų praraja tarp mero, išrinkto iš tarybos narių, ir mero, išrinkto tiesiogiai, nes pradėjus veikti naujam Savivaldos įstatymui mero funkcijos tapo daug platesnės, jis labiau apsaugotas nuo išorinio poveikio.

– Bet teismo sprendimus reikia vykdyti. Dabar susidaro įspūdis, kad jūs pati keliate bangas ir todėl susiklostė tokia situacija.

– Nekeliu aš bangų, gerbiu prokurorės veiksmus, gerbiu ir teismo nutartį. Bet manau, kad šiandienėje situacijoje išaiškinimą turėtų pateikti Konstitucinis teismas, nes mero, išrinkto iš tarybos narių, buvo vienos pareigos, o mero, kuris išrinktas tiesiogiai, – kitos.

– Prieš rinkimus sakėte, kad tai politinis susidorojimas. Ar taip manote ir dabar?

– Kai staiga pradeda kurpti bylą prieš rinkimus, kas gali paneigti, kad tai nėra politinis susidorojimas?
Prokurorė dabar man yra įteikusi visą tą nutartį, aišku, parašiusi, kad tai yra slapta ir negalima jos platinti. Bet tuos visus man pareikštus įtarimus aš tikrai paneigsiu.

– Ar prokurorai sako, kada byla pasieks teismą?

– Nieko nesako. Prokurorę mačiau du kartus teisme, kai ji mane pasodino į kalėjimą ir kai paleido.
Aš net nebuvau apklausta – tik sulaukiau įtarimų.
Į apklausą buvau kviečiama gruodžio 2 dieną, bet negalėjau dalyvauti, o sausio 13-ąją buvau nušalinta nuo pareigų, kai gulėjau ligoninėje.
Niekas manęs neklausė, neišklausė, niekam negalėjau duoti parodymų.

– Kas tie jūsų bylos užsakovai? Politiniai oponentai, verslo atstovai?

– Įvairių gali būti.

– Tačiau jūs vėl nušalinta nuo pareigų, vadinasi, teismui užtenka prokurorų argumentų, kad būtų priimta ši nutartis.

– Nutartis buvo perspausdinta sena – sausio 13 dienos. Joje buvo parašyta klaidinga data, tai pripažino ir teisėjas, kuris vėliau nutartį pakeitė, datą ištaisė.

– Ką tuo norite pasakyti?

– Eisiu iki galo, netylėsiu, eisiu iki Strasbūro, jei Lietuvoje nuteis be kaltės. Įrodinėsiu savo tiesą.

– Jau daugiau kaip pusę metų Visaginas gyvena be mero. Ar nemanote, kad tai kenkia miestui, nes ir taryba negali normaliai dirbti?

– Žinoma, kenkia. Miesto įvaizdį formuoja ir miesto valdžia, kuri turi dirbti gyventojų labui. Bet aš dalyvavau rinkimuose, nes esu tikra, kad niekuo nenusikaltau.

– Gal reikėtų pasiaukoti dėl miesto gerovės ir pasitraukti iš posto?

– Pasitraukti – vadinasi, pripažinti, kad esu kalta. Bet aš nesu kalta.

– Kalbėjote, kad rengsite protesto akcijas prieš teisėsaugos veiksmus. Kada jų laukti?

– Aš pati tikrai nerengsiu jokių protesto akcijų.
Yra sudaryta darbo grupė, organizacinis komitetas, kuriame yra nemažai tarybos narių, Visagino gyventojų. Jie ir rengs.
Esu pasiruošusi prašyti, kad mano darbo kabinete būtų įrengta vaizdo kamera, kuri fiksuotų visus mano veiksmus, kad man duotų įtaisą, kuris fiksuotų, kur aš einu, ką darau. Esu pasiruošusi net pasitikrinti melo detektoriumi.

– Tačiau bet kokiu atveju du mėnesius dirbti negalėsite.

– Esame parašę skundus ir apygardos teismui, ir prokuratūrai dėl nutarties, kad aš net negaliu įeiti į savivaldybę, ir dėl gegužės 5 dienos nutarties pratęsti mano nušalinimą nuo pareigų.
Laukiame, sprendimo dar nėra, bet nesitrauksiu bet kokiu atveju.

– Jūs sakėte, kad prie ikiteisminio tyrimo galėjo prisidėti ir tai, jog esate lietuvė merė rusakalbių mieste.

– Aš ne taip sakiau. Sakiau, kad rusakalbių mieste yra išrinkta merė lietuvė, kad Visaginas yra lyg taikos simbolis, kur gyvena 43 tautybių žmonės ir kiekvienas randa savo vietą.

– Lietuvos rusų sąjungos kandidatas Vitalijus Besakirskas rinkimuose buvo pagrindinis jūsų konkurentas. Esate sakiusi, kad jis galėjo sukelti bruzdėjimus prieš Lietuvą, kalbėjote ir apie Maidaną, ir apie Krymą.

– Ir vėl kalbėjau kitaip. Sakiau, kad pas mus nebus nei Maidano, nei Krymo. Nėra ir nebus bruzdėjimo prieš Lietuvą.
V. Besakirsko rinkimų kompanijai vadovavo Rusijos piliečiai.
Prieš laidą kaip tik kalbėjau su V. Besakirsku ir jo paklausiau, kas buvo tie rusai, kurie jam padėjo per rinkimus. Jis atsakė, kad tai jo draugai.

– Gal V. Besakirskas yra tas asmuo, kuris nori su jumis susidoroti?

– Negaliu teigti. Rinkimuose dalyvavo 10 kandidatų, rinkimų kampanija buvo agresyvi. Todėl šiandien gali kilti įvairių minčių.
Turiu įtarimų, pateiksiu pavardes, bet tik ne šiandien.

– Esate sakiusi, kad sunaikinti jus bando ir Prezidentūra.

– Nesu taip pasakiusi. Prezidentė ryžtinga, griežta, bet nemanau, kad ji gali tokius žaidimus žaisti.

– Dėl ko jums yra pareikšti įtarimai?

– Vienas epizodų – kad kaime aplinkos tvarkymo darbuotojas mano paprašytas kalė šunų būdas, kitas – kad aš reikalavau kyšių iš verslininkų.
Jokių pinigų niekada gyvenime neprašiau nė iš vieno verslininko, niekada neėmiau nė vieno lito, nekviečiau jokių įmonių dalyvauti viešųjų pirkimų konkurse ir net nežinau tų įmonių pavadinimų, nes viešuosius pirkimus kontroliuoja Viešųjų pirkimų tarnyba.

– Jums negalima bendrauti su 17 asmenų. Kas jie tokie?

– Keli savivaldybės darbuotojai, aplinkos tvarkymo specialistai, verslininkai, mano vairuotojas. Iš tų verslininkų pažįstu tik vieną.

– Kitais metais Seimo rinkimai, ar juose dalyvausite?

– Dalyvausiu, nes kai esi teisus, gali drąsiai žiūrėti visiems į akis.

Šaltinis: lrytas.lt

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas