Į Švedriškės žemę atguls nežinomų partizanų palaikai

Gegužės mėnesį Švedriškės kaime (Ignalinos r.) vyks iškilminga nežinomų partizanų perlaidojimo ceremonija. Švedriškės bažnyčios šventoriuje atguls trijų partizanų palaikai, kurie nuo 1944 metų iki šiol ilsėjosi Miškiniškių kaime.

Balandžio 21 dieną Ignalinos savivaldybės administracijoje vyko Ignalinos rajono rezistentų ir kitų asmenų, nužudytų okupacinių režimų metu, palaikų perkėlimo ir palaidojimo vietų įamžinimo komisijos posėdis, kuriame aptartas pasirengimas trijų nežinomų partizanų palaikų perlaidojimo ceremonijai. Iškilmingas perlaidojimas vyks gegužės 17 dieną Švedriškės bažnyčios šventoriuje po 14.00 val. šv. Mišių.
Pernai rugsėjo mėnesį, atlikus žvalgomuosius archeologinius tyrimus, Ignalinos rajono Kazitiškio seniūnijos Miškiniškių kaime buvo surasti trijų žuvusiųjų palaikai. Palaikai aptikti vienoje duobėje, trijuose mediniuose karstuose. Remiantis išlikusiais istoriniais duomenimis ir liudininkų pasakojimais, nustatyta, kad 1944 m. gruodžio 28 dieną minėtame kaime, Kazimiero Dijoko vienkiemyje, per okupacinės kariuomenės antpuolį žuvo grupė partizanų. Dalis neatpažintų partizanų buvo palaidoti toje pačioje sodyboje. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, partizanų palaidojimo vieta buvo pažymėta kryželiu ir prižiūrima vietinių gyventojų. Išsaugant šią vietą daugiausia prisidėjo broliai Valdas ir Jonas Žilėnai. Partizanų žūties vietoje planuojama pastatyti atminimo ženklą.
Ignalinos rajono rezistentų ir kitų asmenų, nužudytų okupacinių režimų metu, palaikų perkėlimo ir palaidojimo vietų įamžinimo komisijai vadovauja savivaldybės mero pavaduotojas Gintautas Kindurys. Posėdyje taip pat dalyvavo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Memorialinio departamento direktorė Gintarė Jakubonienė, jos pavaduotojas ir Genocido aukų muziejaus direktorius Eugenijus Peikštenis, Kultūros paveldo departamento Utenos teritorinio padalinio vyresnysis valstybinis inspektorius Romualdas Mikulėnas, savivaldybės administracijos direktorius Vidas Kreivėnas, Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Juozas Panavas, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyresn. specialistė Rasa Juodagalvienė, kiti komisijos nariai ir bendruomenės atstovai.
Buvo tariamasi, kaip tinkamai pasirengti perlaidojimo ceremonijai. Švedriškės bendruomenės narys Jonas Biržinis perdavė kaimo bendruomenės nuomonę ir pasiūlymus. Patirtimi apie panašius renginius dalijosi svečiai iš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro.

Ignalinos r. savivaldybės administracijos inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas