„Metų seklio“ ženklas – Visagino kriminalistams

Nuo 1993 m. kiekvienais metais, artėjant Kriminalinės policijos dienai, rengiamame konkurse vertinami svarbiausi visos šalies kriminalistų atskleisti nusikaltimai ir išrenkami metų sekliai, kuriems įteikiama simbolinė Šerloko Holmso pypkė.

Metų seklių titulas šiemet skirtas Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnams, sutriuškinusiems garsią „Agurkinių” nusikalstamą grupuotę.

Pagrindinis prizas – simbolinė Šerloko Holmso pypkė, įteika Marek Gulbinovič, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – VPK) Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos viršininkui. Tyrimo metu jis dirbo Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo 2-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininku. Kartu su juo apdovanoti dar keturi aktyviausiai šios bylos tyrime dalyvavę Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai: Artūras Garla, Darius Nalivaika, Jurij Skuder ir Ligita Vaivadaitė.

Antroji vieta atiteko Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams, sutriuškinusiems juvelyrines parduotuves visoje šalyje plėšusią gaują.

Trečiąją vietą šiemet užėmė Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Visagino policijos komisariato kriminalinės policijos pareigūnai, ištyrę Visagino mieste heroinu prekiavusios gaujos nusikaltimus.

Visiems konkurso prizininkams įteikti „Metų seklio” atminimo ženklai, suteiktos trys dienos papildomų mokamų atostogų.

Tradiciškai metų seklius rinko ir visuomenė. Naujienų portale „Delfi” vykusiame balsavime triumfavo Utenos aps. VPK Visagino policijos komisariato kriminalistai.

Į kriminalinės policijos dienos minėjimą susirinko gausus būrys kriminalinės policijos darbuotojų ir kviestinių svečių iš visos Lietuvos. Kriminalinės policijos pareigūnus sveikino Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, Prezidentūros, Seimo Vyriausybės atstovai, teisėsaugos institucijų vadovai. Pareigūnus apdovanojo vidaus reikalų viceministras Žimantas Pacevičius, generalinis prokuroras Darius Valys, Muitinės kriminalinės tarnybos direktorius Mantas Kaušilas.

Už indėlį kovojant su šešėline ekonomika ir neteisėta akcizinių prekių apyvarta pareigūnus apdovanojo „Legalaus verslo aljanso” prezidentas Romas Apulskis.

Minint kriminalinės policijos dieną, apdovanojimų ir padėkų sulaukė ne tik kriminalinės policijos pareigūnai. Už ilgametį bendradarbiavimą ir įvairiapusę pagalbą kovojant su sukčiavimais policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis įteikė padėkas UAB „Tele2″ generaliniam direktoriui Petrui Masiuliui, UAB „Omnitel” prezidentui Dan Stromberg bei UAB „Bitė Lietuva” generaliniam direktoriui Fred Hrenchuk.
Metų sekliais tapusių kriminalistų tyrimo aprašymas:

2014 metais Lietuvos kriminalinės policijos biure buvo baigtas didelės apimties, daug epizodų apimantis ikiteisminis tyrimas dėl Kauno apskrityje veikusio „Agurko” nusikalstamo susivienijimo organizatorių bei jų narių padarytų sunkių ir labai sunkių nusikaltimų.

Nuo 2009 metų Lietuvos kriminalinės policijos biure, kaip centrinėje kriminalinės policijos institucijoje, vis didėjo kriminalinės žvalgybos informacijos srautas apie Kauno mieste veikiančios „Agurko” organizuotos nusikalstamos grupuotės veiklą. Kriminalinės žvalgybos informacija gaunama iš viešo ir neviešo pobūdžio šaltinių, o taip pat iš užsienio šalių policijos partnerių, uždavė klausimą – galbūt Kauno mieste susibūrė ir aktyviai veikia galinga, pavojinga, turinti savitus bruožus nusikalstama struktūra, su ryškiu lyderiu ir hierarchija. Kilo įtarimų, kad grupuotės vykdomos nusikalstamos veiklos geografija plinta ne tik į kitus Lietuvos regionus, bet ir į užsienio valstybes, tokias kaip Rusija, Ukraina, Nyderlandų Karalystė, Jungtinė Karalystė, Ispanija ir kitas. Atitinkamai šių šalių teisėsaugos institucijos ir Europolas dažnai signalizuodavo Lietuvai lietuvių nusikalstamumo plėtrą bei pavojingumą visuomenei. Buvo įtariama, kad pagrindinė „Agurko” organizuotos nusikalstamos grupuotės veikla buvo kontrabanda ir prekyba narkotinėmis bei psichotropinėmis priemonėmis. Toks kriminalinės žvalgybos informacijos kiekis, pobūdis ir svarba negalėjo nekelti Lietuvos Respublikos, ir kitų Europos šalių policijos sistemos pareigūnų operatyvinio susidomėjimo. Todėl 2010 metais klausimas dėl „Agurko” organizuotos nusikalstamos grupuotės vykdomos veiklos, tapo vienu iš Lietuvos kriminalinės policijos biuro prioritetinių tyrimų.

Tyrimo pradžioje jau buvo nustatytas galimai šio nusikalstamo susivienijimo lyderis.  Buvo gaunama informacijos ir ji tikrinama, kad Kauno mieste ir daugelyje Europos šalių jis buvo žinomas, kaip atskiro nusikalstamo susivienijimo lyderis, stambių narkotinių priemonių tiekimo kanalų organizatorius, paprastai pats tiesiogiai niekada nedalyvaujantis nusikaltimų vykdyme, o tik juos organizuojantis, turintis platų kriminalinių ryšių ratą ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, važinėjantis su šarvuotu automobiliu, turintis asmens sargybinius ir didelę įtaką nusikalstamų struktūrų tarpe. Tuo pačiu buvo aišku, kad norint efektyviai, profesionaliai ir savalaikiai dokumentuoti šios organizuotos nusikalstamos grupuotės veiklą, reikia suburta profesionalių tyrimo pareigūnų komanda, o vėliau pradėjus ikiteisminį tyrimą buvo aktyviai bendradarbiaujama su Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros ONKT departamento prokurorais, kurie vėliau tapo pagrindiniais šios teisėsaugos institucijos atstovais, kontroliuojančiais šį sudėtingą ikiteisminį tyrimą.

Pirminiai realūs turimi kriminalinės žvalgybos duomenys pasitvirtino, kai 2011-05-04 organizavus operaciją ir atliekant kratas rasta ir išimta apie 11 kg tablečių, kuriose buvo psichotropinė medžiaga – klonazepamas. Prasidėjo sulaikymai ir intensyvus darbas. Realizuojant turimą informaciją 2011-08-16 Klaipėdos r., buvo sulaikytas krovininis vilkikas ir jį vairavę vairuotojai. Vilkiko puspriekabėje buvo rasta apie 560 litrų narkotinių priemonių prekursoriaus BMK, kuris buvo skirtas Nyderlandų Karalystės rinkai. Tą pačią dieną buvo sulaikyti keli asmenys priklausę „Agurko” nusikalstamam susivienijimui, kurie buvo atsakingi už sulaikyto krovinio logistiką.

Tolimesnio tyrimo metu buvo nustatinėjama, kad viena iš pagrindinių „Agurkinių” nusikalstamų veiklų buvo narkotinės medžiagos – kokaino kontrabandos organizavimas iš Ispanijos Karalystės į Nyderlandų Karalystę o vėliau į Jungtinę Karalystę, o taip pat ir į Rusijos Federaciją. Tam ištirti reikėjo glaudaus bendradarbiavimo su užsienio partneriais. Sulaikymai tęsėsi jau ir Jungtinėje Karalystėje. Doverio uoste buvo sulaikytas krovininis vilkikas bei jo vairuotojas, kuris gabeno 3 kg narkotinės medžiagos – kokaino.

Tęsiant tyrimą ir bendradarbiaujant su Rusijos Federacijos teisėsaugos pareigūnais 2012-07-04 Maskvos m. buvo sulaikytas narkotikų kurjeris su automobiliu, kurio slėptuvėje buvo rasta ir išimta 1 kg narkotinės medžiagos kokaino ir 15 kg narkotinės medžiagos kanapių ir jų dalių, o taip pat buvo sulaikytas vienas iš „Agurko” nusikalstamo susivienijimo narių, kuris pasitiko atvykusį narkotikų kurjerį.

Atliktas darbas ir surinktų įrodymų visuma, netrukus leido priimti lemiamą sprendimą sulaikyti galimai pagrindinius šio susivienijimo lyderius. Tokiu būdu 2013-01-22 Vilniaus bei Kauno miestuose buvo sulaikyti kaip įtariama visi šeši pagrindiniai „Agurko” nusikalstamo susivienijimo lyderiai.

Tolimesnio tyrimo metu taip pat buvo renkami įrodymai dėl, kaip įtariama, „Agurkinių” nusikalstamo susivienijimo narių įvykdyto nužudymo. O būtent, 2011-03-04 anksti ryte Baltų pr. prie „Ąžuolo” mokyklos, Kauno m. automobilyje VW Transporter, panaudojant šaunamąjį ginklą, devyniais šūviais buvo nužudytas Vidmantas Sadauskas. Tyrimo metu rastas šaunamasis ginklas, iš kurio buvo įvykdytas šis nužudymas, nustatyti ir perduoti teismui teisti tiek galimi šio nužudymo užsakovai, tiek vykdytojai.

Vertas pasididžiavimo ikiteisminio tyrėjų darbas dar ir tame, kad ikiteisminio tyrimo metu buvo užkardytas nusikalstamo susivienijimo narių galimai organizuotas pasikėsinimas į vieno iš bendradarbiaujančių su teisėsauga asmenų gyvybę, turint motyvą, kad pastarasis duoda parodymus prieš susivienijimo narius.

Tyrimas sėkmingai stūmėsi į priekį, tačiau grupuotės pajus nemenko, nes buvo akivaizdžių požymių, kad egzistuoja ginklų arsenalas. Teko pasukti galvą, kaip jį atrasti, ir buvo sugalvota nestandartinių kombinacijų, kurių dėka pavyko nustatyti kaip įtariama pagrindinę „Agurkinių” nusikalstamo susivienijimo narių šaunamųjų ginklų bei šaudmenų buvimo vietą. Nustatytoje vietoje Kauno m. kratos metu buvo rastas šaunamųjų ginklų bei šaudmenų arsenalas. Iš nelegalios apyvartos buvo išimtas labai didelis šaunamųjų ginklų bei šaudmenų kiekis, tarp kurių: šautuvas „Sauer” su optiniu taikikliu, karinis šautuvas „SVD” su optiniu taikikliu, trys automatai sistemos „Kalašnikov”, pistoletas kulkosvaidis „Scorpion” ir kt., taip pat labai didelis kiekis įvairaus kalibro šaudmenų, sprogmenų, neperšaunamos liemenės, garso slopintuvai ir kt.

Atlikto tyrimo metu „Agurkinių” nusikalstamo susivienijimo nariams pavyko inkriminuoti apie 2000 litrų narkotinių medžiagų prekursoriaus BMK bei apie 240 kg kokaino kontrabandos ir realizavimo, o dėl neteisėto praturtėjimo buvo nustatyta ir apribota nusikalstamo susivienijimo narių turto apie 6 000 000 litų. Visa tai perduota nagrinėti teismui.

Tarptautiniu mastu tyrimo grupės pareigūnai nuolat bendradarbiavo su kitų šalių teisėsaugos institucijomis. Tarp tokių šalių būtina paminėti Estiją, Latviją, Nyderlandų Karalystę, Jungtinę Karalystę, Lenkiją, Rusiją, Ispaniją. Labai didelį vaidmenį, tiriant šio susivienijimo veiklą atliko Europolas ir Eurojustas, suteikdami įvairiapusę metodinę bei praktinę pagalbą, tyrimo eigoje buvo nuolat ir glaudžiai bendradarbiaujama su kitais kriminalinės žvalgybos subjektais, tokiais kaip Muitinės kriminalinė tarnyba, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Kalėjimo departamentas, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, Specialiųjų tyrimų tarnyba, betarpiškai keičiantis tyrimui aktualia kriminalinės žvalgybos informacija.

Šiuo metu baudžiamoji byla, kurią sudarė 104 tomai, išsiųsta į teismą ir yra pradėta nagrinėti Klaipėdos apygardos teisme. Teismui atiduotoje baudžiamojoje byloje yra surinkta medžiaga dėl 14 pagrindinių „Agurko” nusikalstamo susivienijimo narių galimai įvykdytų sunkių ir labai sunkių nusikaltimų.

Policijos departamento inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas