Zarasiškių kryžius – Sankt Peterburgo lietuviams

Zarasų rajono savivaldybė kasmet plėtoja bendravimą su Sankt Peterburgo miestu, jo gyventojais. Prieš kelis metus buvo pasirašyta šio rajono savivaldybės ir Vyborgo rajono municipalinio susivienijimo ,,Pervomajskoje selskoje poselenije“ sutartis.

Ši sutartis sėkmingai įgyvendinama. Per tą laiką vyko ne vienas mūsų krašto pristatymas Sankt Peterburgo mieste, Zarasų krašto renginiuose noriai dalyvauja ir miesto prie Nevos atstovai. Likimas į šį kraštą nubloškė daug žmonių iš Lietuvos, kurie čia šiandien kuria, dirba ir gražina šį miestą, bet niekada nepamiršta savo šaknų Lietuvoje, noriai bendrauja su savo tėvynainiais.
Nuoširdūs, draugiški ryšiai ir sieja zarasiškius su Sankt Peterburgo nacionaline regionine lietuvių kultūrine autonomija. Jai vadovauja menotyros mokslų daktaras profesorius Gintautas Želvys.
Zarasiškiai su lietuviais iš Sankt Peterburgo dalijasi ne tik savo sėkmėmis, džiaugsmais, bet ir rūpesčiais. Sankt Peterburge jau praėjusiais metais pradėjo veikti miesto kapinės. Naujosios Beloostrovskio kapinės užima daugiau kaip 50 hektarų plotą. Tiek skirta šio miesto gyventojų amžinojo poilsio vietai.
Šios naujosios kapinės atitinka visus europinius standartus, ten įrengti visi keliai, takai, inžineriniai tinklai. Net du kapinių kvartalai yra skiriami katalikų kapams.
Kapinėms reikalingas kryžius. Lietuviai iš šio Rusijos miesto zarasiškių ir paprašė atvežti jį iš Lietuvos. Zarasų rajono savivaldybės mero Nikolajaus Gusevo iniciatyva nuspręsta jiems padėti. Kryžių projektavo menininkas Romualdas Pučekas iš Dusetų. Patikėta šį projektą įgyvendinti Antalieptės seniūnijos seniūnui Arvidui Sauliui ir  žinomam tautodailininkui, medžio drožėjui Sauliui Savickui iš Antalieptės. Medieną teikė kryžiaus gamybai  „Rotary” klubas.
Kryžius buvo pagamintas ir sėkmingai nugabentas bei pastatytas šio miesto naujosiose kapinėse. Ten ir saugos zarasiškių kryžius iškeliavusių Amžinybėn šio miesto lietuvių katalikų ramybę.
Kryžiaus įrengimo naujose kapinėse iškilmėse dalyvavo Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas, mero patarėjas Vilhelminas Kuzmickas, Antalieptės seniūnas Arvidas Saulius, tautodailininkas Saulius Savickas, lietuvių bendruomenių Sankt Peterburge, Lietuvos konsulato Sankt Peterburge atstovai, Sankt Peterburgo katalikų bažnyčios kunigas. Kapinių katalikų kvartalą papuošė zarasiškių padovanotas kryžius tautiečiams. Šioje vietoje dar bus pastatytas paminklinis akmuo, kur bus duomenys apie šias kapines ir kryžiaus pastatymą. Akmuo, ir kryžius pašventinti.

Zarasų r. savivaldybės administracijos inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas