Bus labiau saugoma Kulionių piliakalnio su istorine gyvenviete teritorija

Vaizdingame pusiasalyje šalia Želvų ir Trinktinio ežerų iškilęs piliakalnis plačiai pristatomas kaip viena iš lankytinų, turistų ir poilsiautojų mėgstamų Molėtų rajono vietų, čia kasmet vyksta Jorės šventė. Piliakalnyje tam tikra veikla buvo ribojama ir iki šiol, kad nebūtų pakenkta šiam kraštovaizdžio draustinyje esančiam kultūros paveldo objektui. Šiomis dienomis Kultūros vertybių registre įregistruotas Kulionių piliakalnio su gyvenviete individualus apsaugos reglamentas ir jo tvirtinimo aktas.

Individualiame apsaugos reglamente ribojimai apibrėžti konkrečiau, o daugeliui veiklų (archeologiniams tyrimams, ieškiklių naudojimui, žemės, miško, reljefo tvarkymo, teritorijų planavimo, statybos darbams ir pan.) privalu gauti Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos leidimą. Nustatyti atvejai, kada archeologiniai tyrimai bus privalomi. Savarankiškai bus galima atlikti tik kai kuriuos priežiūros darbus: šalinti taršos šaltinius ir šiukšles, nudžiuvusius, nuvirtusius medžius, krūmus ir atžalas, genėti atskirus medžius, šienauti, nedidelius reljefo defektus ištaisyti atvežtiniu gruntu, prižiūrėti vandens telkinį, kuris ribojasi su kultūros paveldo objektu. Atliekant priežiūros darbus draudžiama pažeisti kultūros paveldo objekto kultūrinį sluoksnį, kitas vertingąsias savybes.
Piliakalniui su gyvenviete atskiros apsaugos zonos nenustatytos, lankymasis jame taip pat nebus niekaip ribojamas, tad keliautojai, norintys pažinti Molėtų kraštą bei jo istorines vietas, ir toliau galės grožėtis piliakalniu ir jo aplinka.

Molėtų r. savivaldybės administracijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas