4 priežastys, kodėl svarbu tinkamai sukramtyti maistą

Greitėjantis gyvenimo tempas skatina atlikti kuo daugiau darbų per savaitę, dieną ar net valandą. Dažnai ne tik skubame nuvažiuoti laiku į darbą ar susitikimą, bet ir greitai suvalgyti maistą. Atsižvelgdami į tai, specialistai pabrėžia, kad lėtas ir efektyvus maisto kramtymas gali pagerinti organizmo veiklą. Tad šiame straipsnyje pateiksime pagrindines priežastis, kaip lėtas kramtymas gali pagerinti bendrą savijautą.

1. Stiprinami dantys

Dažnas kramtymas treniruoja kaulus, prilaikančius dantis. Dėl to stiprinami ne tik dantys, bet ir pats žandikaulis. Žinoma, svarbu ir tinkamai prižiūrėti burnos ertmę. Po valgio patariama pašalinti maisto likučius, praskalaujant burną vandeniu. Norint geriausio rezultato, rekomenduojama naudoti dantų siūlą. Žinoma, svarbu reguliariai lankytis pas odontologą, kuris galės įvertinti dantų būklę. Tad patikima odontologijos klinika, profesionalūs gydytojai odontologai ir modernios gydymo technologijos užtikrins geriausią burnos ertmės priežiūrą.

2. Gerinamas virškinimas

Maisto virškinimas – skrandžio užduotis, tačiau valgymas dideliais kąsniais veikia ir stemplę, ir skrandį, ir žarnyną. Kuo didesnis kąsnis, tuo sunkiau virškinimo sultims prasiskverbti į jį. Dėl to padidėja rizika susirgti įvairiomis lėtinėmis ligomis, nes maistas, patekęs į skrandį – sunkiai apdorojamas. Be to, prastai sukramtytas maistas sunkiai keliauja stemple.

3. Geriau įsisavinamos maistinės medžiagos

Stambūs maisto kąsniai yra fermentuojami perdirbimui daug sunkiau ir ilgiau. Dėl šios priežasties ne visas maistines medžiagas įsisavina kraujas. Tad prastai sukramtytas maistas gali sukelti geležies, baltymų ar vitaminų deficitą. Tad specialistai pataria patiekalus kramtyti 15–25 kartus, priklausomai nuo produkto konsistencijos. Svarbu įsiminti, kad kuo smulkiau sukramtomas maistas, tuo lengviau žarnynui įsisavinti maistines medžiagas.

4. Palaikomas stabilus kūno svoris

Lėtai valgant maistą, sotumo jausmas išlieka ilgiau, todėl rečiau norisi užkandžiauti. Tad specialistai pataria neskubėti valgyti. Sukramtę vieną kąsnį, palaukite kelias sekundes, prieš įsidedant kitą kąsnį į burną. Tokiu būdu ilgiau jausitės sotūs ir suvalgysite mažiau. Be to, valgymo metu patariama susikoncentruoti ties maistu ir kramtymu, tad išmanieji įrenginiai turėtų būti nustumti į šalį.

Taigi, tai vienos iš pagrindinių priežasčių, kodėl verta lėtai kramtyti maistą. Valgymas turi tapti maloniu veiksmu, o ne priemone greitai pasisotinti ir grįžti prie dienos darbų. Žinoma, svarbi ir sveika, subalansuota mityba. Lėtai kramtant galima ne tik pasisavinti maistingų mikroelementų, bet ir išvengtu ilgų, brangių dantų ar bendrų kūno problemų gydymų.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas